Wei Wang'ın Işığın Rehberi: Sade ve Şık Bir Yaşam Alanı

Modern ve Sıcak Bir Ev Tasarımında Aydınlatmanın Rolü

Wei Wang'ın "Işığın Rehberi" adlı projesi, sade ve sofistike bir yaşam alanı oluşturmayı hedefleyen bir konut tasarımıdır. Müşterinin ihtiyaçlarına göre şekillenen bu tasarım, konfor ve işlevselliği bir arada sunar.

Wei Wang, müşterilerinin gelecekteki evlerini hayal ederken kullandıkları "sade", "sofistike", "sıcak" ve "moda" kelimelerinden ilham alarak bu projeyi şekillendirdi. Özellikle genel alanların tasarımında bu kavramlar ön planda tutuldu. Özel alanların planlaması ise kişiye özel olarak yapıldı ve stil ve renk uygulamaları belirgin bir yönde ilerledi. Ana yatak odasının başucu duvarı, ahşap ve gri renklerle asimetrik bir şekilde boyanmış ve rafine bir lüks güzellik için rose gold detaylar eklenmiştir.

Proje, müşterinin ihtiyaçlarına göre düzenlenen geniş ve işlevsel bir yaşam alanı sunuyor. İlk aşamalarda, genel ve özel alanlar rasyonel bir şekilde dağıtıldı ve alanın akışı düzenlendi. En kritik konsept, koridor şeklindeki girişi ve birleşik yemek ve mutfak alanını belirgin bir şekilde ayıran çift taraflı dolaplar serisiydi. Bu sayede hem bolca dönüşlü bir alan akışı sağlandı, hem de genel alan için bolca depolama mekanizması oluşturuldu.

Tasarımın gerçekleştirilmesi sürecinde, genel alanın merkezinden geçen kirişler ve koridorun üzerindeki kirişler dikkate alındı. Girişten oturma odası ve yemek odasına, oradan da koridora geçiş alanı, son derece ince kaplama ile döşendi. Farklı alanların basamaklı tavanlarını vurgulamak ve kapsamlı bir kurulum yapmak için birleşim yöntemi ve kısmen alçalan zeminler kullanıldı. Klima ekipmanlarını, gömme aydınlatmayı ve ışık şeritlerini entegre etmenin yanı sıra, oturma odası ve yemek odası beyaz ve yuvarlak tavanlara sahip, bu sayede görüş alanını genişletiyor ve alanları tanımlamada sanal bir geçiş sağlıyor.

Wei Wang'ın bu tasarımı, 182 metrekarelik bir alanı kapsıyor. Oturma odası, ada şeklindeki yemek alanı ve mutfak, aynı derinlik alanını ve tamamlayıcı işlevleri aynı eksen üzerinde paylaşıyor. Televizyon duvarı, özel olarak yapılmış taş desenli melamin ile yapıldı ve duvara büyük miktarda depolama alanı eklendi. Taş benzeri malzemenin tekrar etmeyen dokusu, ana özelliklerden biri olarak öne çıkıyor; parlaklığı ve temizlenmesi kolay olması özellikle hoşa gidiyor.

Proje, Haziran 2021'de Kaohsiung City, Tayvan'da tamamlandı. Tasarım sürecinde, geniş kapasiteli depolama, buzdolabı yerleşimi ve akış yönlendirmenin ihtiyacını aynı anda karşılayan duvarda büyük bir siyah ayna bulunan bir giriş oluşturuldu. Aynı zamanda, aydınlatmanın ve gölgelerin yansımaları, koridordan kapanma hissini ortadan kaldırmak için kullanıldı. Koridorun sonunda, iki yönlü dolapları güzelleştirmek ve kapıdan girer girmez yatay görüş çizgisine temizleme ve odaklanma etkisi sağlamak için özel olarak yapılmış taş desenli paneller kullanıldı.

Oturma odası ve yemek alanındaki çift kavisli tavanlar ve giriş ile koridor arasındaki ahşap kaplamalı tavanlar, işçilik açısından oldukça zorlu bir sınavdı. Koridorun ön kenarı, kızların odasının duvar çizgisini kullanarak geri çekildi ve alan hissini etkilemeden bir depolama alanı ve bir piyano alanı eklendi. Ayrıca, koridorun uzunluğunu da kısaltmayı başardı. Ana yatak odasının başlık kısmının asimetrik şekli, sadece farklı malzemeler ve kontrast renkler kullanmakla kalmadı, başlığın sol tarafı aynı zamanda orijinal pencereyi de süsleyebiliyor.

"Işığın Rehberi" projesi, 2023 yılında A' Interior Space, Retail and Exhibition Design ödülüne layık görüldü. Bu ödül, sanat, bilim, tasarım ve teknolojiyi en iyi uygulamalarla birleştiren, güçlü teknik ve yaratıcı becerilere sahip olan ve yaşam kalitesine katkıda bulunan, dünyayı daha iyi bir yer haline getiren olağanüstü ve yaratıcı tasarımlara verilir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Wang Wei
Görsel Kredileri: Ar Her Kuo
Proje Ekibi Üyeleri: Wei Wang
Proje Adı: Guide of the Light
Proje Müşterisi: Wang Wei


Guide of the Light IMG #2
Guide of the Light IMG #3
Guide of the Light IMG #4
Guide of the Light IMG #5
Guide of the Light IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun