H Home: Sıradışı Malzemelerle Yeniden Tanımlanan Mekanlar

Hung Yu Chen'in Tasarladığı H Home, Mekan Algısını Değiştiren Yaratıcı Bir Yaklaşım Sunuyor

Çeşitli malzemelerle zenginleştirilmiş bir yaşam alanı yaratan Hung Yu Chen, H Home projesiyle geleneksel mekan algısını yeniden tanımlıyor. Kayar kapılar ve özgün malzeme kullanımıyla fark yaratan bu tasarım, aynı zamanda yaşam alanlarının işlevselliğini de artırıyor.

Çift ve üç kızları için hizmet veren H Home projesi, mekanın daha geniş ve ferah hissedilmesini sağlayan kayar kapılar ile dikkat çekiyor. Bu kapılar, mekanı bölümlere ayırırken aynı zamanda iç mekanın genel estetiğini de zenginleştiriyor. Açıldığında metalik bir etki yaratan bu kapılar, mekanın atmosferini değiştirerek farklı bir hava katıyor.

Tasarım ekibi, mutfak ve oturma odası arasındaki duvarı kaldırarak genel alanı birleştirdi. Bu sayede aile üyeleri, mutfak adasında ya da oturma odasında olmalarına bakılmaksızın diğer alanları da rahatlıkla kullanabiliyor. Kayar kapılar, mekanların sınırlarını belirlerken, cephenin 'hareket edebilir' olmasını sağlayarak mekanın görsel, işlevsel ve anlamsal yönlerini zenginleştiriyor.

Proje, çeşitli malzemelerin bir arada kullanılmasıyla da öne çıkıyor. Genel alanda çelik taş döşeme, özel alanlarda ise yontma ahşap döşeme kullanılıyor. Cepheye ise paslanmaz çelik örgü, moru cam ve beyaz mermer plakalar ekleniyor. Mobilyalar arasında ise oksitlenmiş bakırdan yapılmış avizeler dikkat çekiyor. Kayar kapılar, paslanmaz çelik örgü ile yapılarak ışığın yansımasıyla mekana farklı bir hava katıyor.

Toplamda 165.2 metrekarelik bir alana sahip olan proje, açık planlı bir oturma odası, yemek odası, mutfak, ana yatak odası, kızların odası ve çalışma odası içeriyor. Tasarım ekibi, mekanları birbirinden ayırmak için kayar kapılar kullanırken, her alanın cephesini bozmamayı başarıyor. Genel alanın teması rahatlık üzerine kurulu ve alanlar arasında net bir ayrım yok. Bu sayede, halı aynı zamanda bir yatak odası olabiliyor ve televizyon duvarı da bir kitaplık olarak kullanılabiliyor.

Projenin en büyük zorluklarından biri, oturma odası ve mutfak arasındaki cephenin mekanı daraltmasıydı. Cepheyi kaldırdıktan sonra, tasarım ekibi kayar kapıları kullanarak cephenin varlığını vurguladı ve çeşitli alanları birleştirdi. Bu sayede, kurulu düzeni bozarak mekanı yeniden tanımladılar. İkinci zorluk ise malzemelerin entegrasyonuydu. Çeşitli malzemelerin karıştırılması ve eşleştirilmesi, koyu renklerde bir sanatsal atmosfer yarattı.

Yu [i] Design Studio tarafından çekilen görsellerle desteklenen bu proje, 2023 yılında A' Interior Space, Retail and Exhibition Design ödülüne layık görüldü. Bu ödül, sanat, bilim, tasarım ve teknolojiyi en iyi şekilde birleştiren ve yaşam kalitesine katkıda bulunan yaratıcı ve yenilikçi tasarımlara veriliyor.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Hung Yu Chen
Görsel Kredileri: Yu [ i ] Design Studio
Proje Ekibi Üyeleri: Hung-Yu Chen
Proje Adı: H Home
Proje Müşterisi: Hung Yu Chen


H Home IMG #2
H Home IMG #3
H Home IMG #4
H Home IMG #5
H Home IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun