Marco Coletti'nin Uno Tasarımı: Eski Geleneklerle Modern Teknolojiyi Buluşturan Eko Akıllı Bahçe

Uno, sürdürülebilirlik ve wellness inancıyla tasarlanan, Roma döneminden ilham alan bir sulama teknolojisi ile hortus conclusus özelliğini birleştiriyor.

Marco Coletti tarafından tasarlanan Uno, antik geleneklerle günümüzü birleştiriyor. Bu eko akıllı bahçe, ortaçağ manastırlarının hortus conclusus özelliğinden ilham alıyor. Sulama teknolojisi olarak Roma döneminde yaygın olarak kullanılan Olla tekniğini benimseyen Uno, aynı zamanda eko-tasarım ve çevre dostu ambalajlama prensiplerini benimser.

Uno, sıradan bir saksı değil, İtalya'da el yapımı bir öz-sulama terracotta saksıdır. Akıllı saksı, yeşil başparmağınız olmasa bile kullanımı kolay bir otomatik sistemle karakterize edilir. Aslında, kullanılan terracotta, bitkileri sulamak için doğru gözeneklilik oranına sahiptir. Uno, farklı renklerle ve sınırlı bir sürümle gelen modüler ve asimetrik bir geometriye sahiptir. Ayrıca, taban, büyüme lambası Meno için bir metal çerçeve eklemeye olanak sağlar, bu da Due ve Tre adında diğer iki ürünün doğmasını sağlar.

Uno, su için sırlı bir seramik kap ve sırsız bir terracotta vazodan oluşur. Terracotta üzerinde yapılan araştırma, evde stres olmadan bitki tohumlarını yetiştirmek için en doğal ortamı elde etmeyi sağladı.

Uno'nun tasarımı, 2018'de Marco Coletti tarafından gerçekleştirildi. Üst kısmı sırsız terracotta, alt kısmı ise sırlı terracotta malzemelerinden yapılmıştır. Üst kısmın renkleri Antrasit (Doğal Terracotta), Mat Beyaz, Şeftali turuncu, Açık Mavi ve Koyu Yeşil (antrasit terracotta üzerine uygulanan doğal renkler) olarak belirlenmiştir. Alt kısım ise mat beyaz renkte tasarlanmıştır.

Uno'nun tasarım süreci 2018 yılında Paris ve Treviso (İtalya) arasında başladı. 2021'de Salone de mobile'da büyük kardeşi Quattro ile sergilendi ve "1000 vases" sergisinde yer aldı. Ayrıca, bu sergi kapsamında bir kitap da yayınlandı. Şu anda proje, büyüme lambasının metal desteklerini ağırlayacak şekilde tabanın optimizasyonu ile son versiyonuna ulaştı.

Uno'nun tasarımında en zorlu kısım, bitkilerin yetişmesi için en iyi terracotta kompozisyonunu ve renk uygulamalarını bulmaktı. Yıllar süren testler sonucunda aradığımız sonucu elde ettik. Ayrıca, ürünümüzün wellness odaklı marka kimliğimizle uyumlu olmasını sağlamak, tüm kararlarımızda büyük bir meydan okuma oldu. Sonuç olarak, tamamen doğal malzemeden yapılmış ve İtalya'da yüksek zanaat bilgisiyle el yapımı bir ürün ortaya çıktı.

Uno, 2023 yılında A' Decorative Items and Homeware Design Award'da Demir ödülüne layık görüldü. Bu ödül, profesyonel ve endüstriyel gereksinimleri karşılayan, iyi tasarlanmış, pratik ve yenilikçi yaratımlara verilir. Sektörün en iyi uygulamalarını ve yetkin teknik özelliklerini entegre ederek, tatmin ve olumlu duygular sağlar, daha iyi bir dünya yaratmaya katkıda bulunur.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: MARCO COLETTI
Görsel Kredileri: Image #1 : Photographer Igor Pierotti, 2019 Image #2 : Photographer Daniele Rocco, 2023 Image #3 : Photographer Daniele Rocco, 2023 Image #4 : Photographer Daniele Rocco, 2023 Image #5 : Photographer Daniele Rocco, 2023
Proje Ekibi Üyeleri: MARCO COLETTI
Proje Adı: Uno
Proje Müşterisi: MARCO COLETTI


Uno IMG #2
Uno IMG #3
Uno IMG #4
Uno IMG #5
Uno IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun