Synchron: Farklı Zaman Dilimlerini Tek Bir Saatte Buluşturan Tasarım

Farzan Shamasblou'nun Yenilikçi Saat Tasarımı: Synchron

Farzan Shamasblou'nun tasarladığı Synchron, 27 farklı ülkenin resmi saatini aynı anda gösteren evrensel bir analog saat. Bu masif saat, mekanik zaman anlayışını, keyfi anlayışla karşılaştırıyor ve kullanıcının istediği yerlere göre özelleştirilebiliyor.

Synchron'un temel fikri, zamanla problemli bir karşılaşmayı temsil eden bir dekoratif saat olmasıdır. Günümüzde, bir objenin formal ve dekoratif bir perspektife sahip olduğu bir estetik performans türü olarak kabul edilir. Bu saat, dijital saatlerin aksine, tüm zaman dilimlerinde benzer bir durumu gösterir, yani mekanik zaman anlayışını, keyfi anlayışıyla karşılaştırır. Zaman dilimleri, kullanıcının istediği yerlere göre özelleştirilebilir.

Synchron'un çerçevesi, manuel kalıplama yöntemiyle üretilen polipropilen fiber takviyeli beton olup, diskler çeşitli modellerde ve farklı malzemelerde, alüminyum ve kaplamalı PVC levha kesilip CNC ile işlenerek üretilmiştir. Bu saat, basit bir hareket mekanizması kullanır.

Synchron'da, her biri üzerine kazınmış olan yerin adını temsil eden saat eli yerine iki disk kullanılır ve küçük disk üzerindeki küçük çizgi dakika eli olur. Bazı saat eli çizgileri bir daire işaretine yol açar ki bu, diğer yerlerin aksine, dakika elinin konumunun küçük bir disk üzerindeki küçük bir daire olduğunu gösterir.

Synchron'un tasarım projesi Kasım 2018'de başladı ve Aralık 2019'da Tahran, İRAN'da tamamlandı. Synchron'un konsepti, analog saati dijital çağda bir emek sembolü olarak tanıyan teorik bir perspektiften alınmıştır. Günlük nesnelerde yerleşik dijital ekranlar sürekli olarak zamanın önemini hatırlatırken, analog saatler daha çok işe yaramaz hale gelmiş ve aynı zamanda sürekli çalışması beklenen dekoratif objelerdir. Synchron, mekanik performansa odaklanan bir tasarımın nasıl bir anti-tasarım yaklaşımını kurumsallaştırabileceği sorusuna yanıt vermeye çalışır.

En önemli zorluk, DST durumunu değiştirmekti. Bu yüzden, saat diski için iki farklı yaz saati ve standart zaman tarafı vardır. Yaz saati tarafında, yerler (Kuzey Yarımküre'deki yaz saati) ve diğer yerler arasındaki zaman farkları uygulanmıştır.

Synchron, farklı ülkelerin resmi saatini aynı anda gösteren evrensel bir analog saattir. Dijital saatlerin aksine, bu masa saati tüm yerlerde benzer bir durumu gösterir, yani mekanik zaman anlayışını, keyfi anlayışıyla karşılaştırır. Konsept, zamanla problemli bir karşılaşma hakkında ve dijital çağda saatin bir emek sembolü olarak tanınmasından eleştirel bir perspektiften alınmıştır. Günümüzde, sürekli çalışması beklenen işe yaramaz bir dekoratif obje olarak kabul edilen bir estetik performans türüdür.

Synchron, 2023 yılında A' Dekoratif Eşyalar ve Ev Eşyaları Tasarım Ödülü'nde Bronz ödül kazandı. Bronz A' Tasarım Ödülü, deneyim ve kaynak kullanımını doğrulayan, sanat, bilim, tasarım ve teknolojiyi en iyi uygulamalarla birleştiren, güçlü teknik ve yaratıcı becerilere sahip olağanüstü ve yaratıcı derecede zeki tasarımlara verilir. Yaşam kalitesine katkıda bulunurlar ve dünyayı daha iyi bir yer haline getirirler.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Farzan Shamasblou
Görsel Kredileri: Image #1: Photographer Hamed Fakharan, 2022. Image #2: Photographer Hamed Fakharan, 2022. Image #3: Photographer Hamed Fakharan, 2022. Image #4: Photographer Pegah Safa, 2022. Image #5: Photographer Hamed Fakharan, 2022.
Proje Ekibi Üyeleri: Farzan Shamasblou
Proje Adı: Synchron
Proje Müşterisi: Farzan Shamasblou


Synchron IMG #2
Synchron IMG #3
Synchron IMG #4
Synchron IMG #5
Synchron IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun