William Price'ın Çevre ve Kültürel Sürdürülebilirlik Odaklı Tasarımı: Stair House

Stair House, Geleneksel ve Modern Mimariyi Buluşturuyor

William Price tarafından tasarlanan Stair House, geleneksel ve modern mimariyi birleştirerek çevre ve kültürel sürdürülebilirliği odak noktasına alıyor. Bu projede, yaşam alanlarına doğal ışık ve hava akışı sağlayan geniş cam yüzeyler ve açık planlar kullanılıyor.

Stair House, Amerika'nın güneyinde bulunan geleneksel Dog Trot Evleri'nden ilham alıyor. Bu evlerde kullanılan geçitler, hava akışını teşvik eder ve bu özellik, Stair House tasarımına hem yatay hem de dikey olarak entegre edilmiştir. Ayrıca, projede, yağmurdan koruma sağlayan ve ikinci kat yaşamının zorluklarını hafifleten verandalarıyla tanınan Güney'deki İspanyol Koloni evlerinden esinlenilmiştir.

Proje, çevresel ve kültürel sürdürülebilir çözümlerle ilgili mevcut konut tasarımı düşüncelerini sorguluyor. Kültürel ve çevresel sürdürülebilirlik çatısı altında, ev, mevcut bir tipolojiyi yeniden yorumlamaya çalışıyor ve doğa ile olan ilişkimizin ve birbirimizle yaşamanın, şehirlerde daha uzun süre yaşadıkça nasıl evrileceği konusunda düşündürüyor.

Proje, birbirinin üzerine yerleştirilmiş iki hacim olarak tasarlanmıştır. Her biri, üç tip merdiven kullanılarak diğerine erişilebilir hale getirilmiştir. Daralan düz koşulu bir merdiven, sizi sokaktan ikinci kata çıkarırken, spiral bir merdiven sizi zemin katın avlusundan çatıya ve kickback bir merdiven sizi zemin kattan üçüncü kata çıkarır.

Stair House, 3 katlı ve 3000 metrekarelik bir alana sahip. Yapı, ahşap çerçeve ve çelik moment çerçevelerine sahip. Duvarlar, yalıtımlı açılabilir pencerelerle birlikte %30 geri dönüştürülmüş kıvrımlı galvalumeden yapılmıştır. Çatı, TPO ile su geçirmez hale getirilmiş ve sert ve battaniye yalıtımına sahiptir. Açık hava terasları, derin saksı koruma raylarına sahiptir ve 3 tip merdiven, dikey dolaşımı sağlar: dairesel, geri tepme ve daralan düz koşu.

Proje, Dog Trot ve İspanyol Koloni evlerinin en iyi özelliklerini bir araya getirirken, temelde onların sınırlamalarını aşmayı hedefliyor. Zamanımızın baskın ve zamanında olan endişeleri ışığında radikal bir şekilde modifiye edilmiş bir tipolojiye sahip bir yaşam alanıdır.

Projenin yaratıcı zorluğu, doğa, hava ve güneş ışığına vurgu yapan rahat bir yaşam alanı sağlamak ve bunu, Houston, Texas'taki dar bir kentsel infill arsası içinde gerçekleştirmekti. Tasarım, doğal ışığı maksimize etmek için açık planları ve geniş cam yüzeylerini içeriyor. Evdeki üç seviye, çapraz havalandırmayı ve doğa ile bağlantıyı teşvik eden kapalı dış mekan terasları, açılabilir pencereler ve saksı koruma raylarına sahip.

Stair House, 2023 yılında A' Mimarlık, Bina ve Yapı Tasarımı Ödülü'nde Demir ödülüne layık görüldü. Demir A' Tasarım Ödülü, iyi tasarlanmış, pratik ve yenilikçi yaratıcılıklara verilir. Endüstri en iyi uygulamalarını ve yetkin teknik özelliklerini entegre ederler, tatmin ve olumlu duygular sağlarlar, daha iyi bir dünya yaratmaya katkıda bulunurlar.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: William Price
Görsel Kredileri: image #1: courtesy of Bill Price and Photographer Ben Hill, editing by Alan Jauregui, 2022 image #2: courtesy of Bill Price and Photographer, 2022 image #3: courtesy of Bill Price and Photographer, 2022 image #4: courtesy of Bill Price and Photographer, 2022 image #5: courtesy of Photogrpaher Bill Price, 2021
Proje Ekibi Üyeleri: William Price
Proje Adı: Stair
Proje Müşterisi: William Price


Stair IMG #2
Stair IMG #3
Stair IMG #4
Stair IMG #5
Stair IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun