Studio Syamo'nun Yenilikçi Yaklaşımı: Catch Tracking

Dijitalleşen Balıkçılık Deneyimi: Teknoloji ve Doğa Arasındaki Köprü

Studio Syamo, balıkçılık deneyimini geliştirmek ve tüm paydaşları dikkate almak amacıyla Catch Tracking adlı bir proje tasarladı. Bu dijital dönüşüm, balıkçılar, yetkililer ve balıkçılık faunası olmak üzere herkes için faydalıdır.

Studio Syamo'nun Catch Tracking uygulaması, öncelikle hizmetler ve referans kategorileri içinde yer alır. Mevcut kağıt tabanlı sistemden dijital ortama geçiş, dijital balıkçılık lisansı, anında yakalama otomatik doldurma, balık ölçüm aracı, yetkililere sunulacak balıkçılık faaliyetinin detaylı raporu gibi anahtar özellikler sunar. Ayrıca, danışılacak kapsamlı bir tür listesi, balıkçılar ve konumlar hakkında gerçek zamanlı bilgiler içeren bir harita ve yetkililerle doğrudan iletişim imkanı sunar.

Proje, dijital bir ürün oluşturmanın standart sürecini takip ederek tasarlandı. Araştırma, analiz, tasarım ve test olmak üzere 4 aşamadan geçti. Kullanılan yazılımlar arasında Typeform, Miro, Whimsical ve Figma bulunmaktadır.

Catch Tracking, coğrafi konum ve ölçüm gibi iki yerel sistem özelliğinden yararlanır. Coğrafi konum, kullanıcının konumunun Doldurma bölümünde otomatik olarak doldurulmasına yardımcı olur. Ayrıca, gerçek zamanlı kullanıcılar ve konumlarla daha kapsamlı bir harita sağlar. Ölçüm aracı, balığın boyunu dijital olarak girmek için kullanılır. Bu özellik, sadece balıkçı için değil, aynı zamanda balıkçılık faunası için de büyük bir fayda sağlar: el teması ve dolayısıyla balığa gereksiz zarar verilmesi önlenir.

Uygulama, Türler, Derleme ve Haritalar olmak üzere 3 ana alanda yapılandırılmıştır. Türler bölümü, bölgedeki balıkların kapsamlı bir listesini gösterir. Derleme, yakalamaları kaydetmeye olanak sağlar. Haritalar, tüm balıkçılık alanlarını ve ilgili bilgilerini gösterir. İkincil alanlar Profil ve Menü'dür. Profil, balıkçı mevsimleri ile ilgili veri ve grafikleri içerir. Menü, daha fazla 6 kullanışlı üçüncül bölüme ayrılmıştır: İletişim, Düzenleme, Kullanıcı detayları, Oturumlar, Ayarlar ve Bildirimler.

Proje, Mart 2021'de başladı ve ilk prototip sürümü ve test aşaması Ocak 2022'de İsviçre'nin Lugano kentinde gerçekleştirildi. Haziran ve Eylül 2021 arasında, kağıt tabanlı sistemin kullanımını yerel olarak değerlendirmek ve eksikliklerini anlamak için bir dizi balıkçılık seansı gerçekleştirildi. Ayrıca, daha fazla bilgi toplamak için 10 kişilik bir panel arasında bir anket yapıldı.

En büyük zorluk, kağıttan dijital ortama sorunsuz bir geçiş sağlayan yenilikçi bir ürün sunmaktı. Bu bağlamda, mevcut sistemle tutarlılık sağlamak, gösterilen bilgi miktarını dengelemek ve tanınabilir ve sezgisel bir tasarım sistemi oluşturmak önemliydi. Catch Tracking uygulaması, uluslararası tipografik tarzı (daha yaygın olarak İsviçre Tarzı olarak bilinir) yansıtan bir arayüze sahiptir. Süslemeleri çıkararak, Catch Tracking, balıkçı için dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırır ve bilgi yoğun tasarımın okunmasını ve incelenmesini sağlar.

Bu Tasarım, 2022'de A' Interface, Interaction and User Experience Design Award'da Demir ödülüne layık görüldü. Demir A' Design Award, iyi tasarlanmış, pratik ve yenilikçi yaratımlara verilir. Endüstriyel gereksinimleri karşılayan ve sektörün en iyi uygulamalarını ve yetkin teknik özelliklerini entegre eden bu ödül, tatmin ve olumlu duygular sağlar, daha iyi bir dünya için katkıda bulunur.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Studio Syamo
Görsel Kredileri: Studio Syamo
Proje Ekibi Üyeleri: Simone Ardito Samy Boutefah
Proje Adı: Catch Tracking
Proje Müşterisi: Studio Syamo


Catch Tracking IMG #2
Catch Tracking IMG #3
Catch Tracking IMG #4
Catch Tracking IMG #5
Catch Tracking IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun