Villa De Nozomi: Yaşlı Bakımı İçin Sanatla Buluşan Yenilikçi Bir Yaklaşım

Takuji Kamio'nun Tasarladığı Villa De Nozomi, Yaşlı Bakım Evlerine Yeni Bir Soluk Getiriyor

Villa De Nozomi, bir hastane tarafından işletilen bir yaşlı bakım evi. Yaşlılar için konforlu ve işlevsel bir yaşam alanı oluşturmak önemli olsa da, bu yaşam alanının daha anlamlı hale getirilmesi gerektiği de unutulmamalı. Takuji Kamio, bu dileği gerçeğe dönüştürmek için sanatı bir çözüm olarak gördü. Kamio'ya göre, sanatsal bir atmosfer, yaşlılara enerji hissi verebilir.

Yaşlı bakım evlerinin daha yaratıcı ve dramatik olması gerektiğini düşünen Kamio, mekanları bir sanat galerisi gibi tasarlayarak, daha sanatsal bir atmosfer yaratmayı hedefledi. Ana salonda, Kamio tavanı önemli bir tasarım unsuru olarak gördü ve düz bir tavan yerine, birkaç renkli daire şekliyle hafifçe farklı tavan yükseklikleri oluşturdu. Bu sayede aydınlatma yansımaları değişti ve mekana daha fazla derinlik ve genişlik kazandırdı.

Walls ve zeminlerdeki grafikleri ifade etmek için Kamio, maliyetleri düşürmek adına mümkün olduğunca benzer malzemeler kullandı. Bu malzemeleri küçük parçalara ayırdı ve onları yeni ve benzersiz desenlerle bir araya getirdi. Sonuç olarak, mekanlar boyutsal ritimler ve çeşitli görsel izlenimler kazandı.

Proje, 1244 metrekarelik bir arazi üzerinde yer alıyor ve toplamda 3600 metrekarelik bir alanı kapsıyor. Kamio ve ekibi, bu projeyi Aralık 2018'de başlattı ve Nisan 2021'de Tokyo, Japonya'da tamamladı.

Proje süresince, ekip, emeklilik hayatlarında nelerden hoşlandıkları ve nelerden keyif aldıkları konusunda birçok yaşlıyla görüştü. Ayrıca, grafik sanat çalışmaları için birçok sanat galerisini ziyaret ettiler. Bu araştırmalar sonucunda, yaşlı bakım evlerinin daha anlamlı ve yaşamaya değer hale getirilmesi gerektiği sonucuna vardılar.

Projenin en zorlu kısımlarından biri, binanın bir halk parkının yanında yer alması ve bu nedenle bir dizi şekil ve renk düzenlemesi gibi birçok kurala tabi olmasıydı. Bina, büyük cam duvarlara sahip olduğu için iç mekanlar dışarıdan kolayca görülebiliyordu. Bu nedenle, iç mekanların renk koordinasyonunu çevreye ve yasalara uygun hale getirmek için dikkatli bir şekilde düşünmek gerekiyordu.

Villa De Nozomi, 2022'de A' Interior Space, Retail and Exhibition Design ödülüne layık görüldü. Bu ödül, sanat, bilim, tasarım ve teknolojiyi en iyi uygulamalarla birleştiren, güçlü teknik ve yaratıcı becerilere sahip olan ve yaşam kalitesini artıran, dünyayı daha iyi bir yer haline getiren olağanüstü ve yaratıcı tasarımlara veriliyor.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Takuji Kamio
Görsel Kredileri: Satoru Umetsu, nacasa and partners
Proje Ekibi Üyeleri: Takuji Kamio Tomoi Ban Kenji Harasawa
Proje Adı: Villa De Nozomi
Proje Müşterisi: Takuji Kamio


Villa De Nozomi IMG #2
Villa De Nozomi IMG #3
Villa De Nozomi IMG #4
Villa De Nozomi IMG #5
Villa De Nozomi IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun