GanDan: İpek Böceğinin İlham Verdiği, Altın Tik Ağacı Kaplama ile Oluşturulan El Yapımı Bir Bank

ChenYu, ShinChi, BoCheng ve JieYi'nin Tasarladığı GanDan, Geleneksel Japon El Sanatlarından Esinlenerek Yenilikçi Bir Mobilya Tasarımı Sunuyor

GanDan, ipek böceğinin iplik örme ve koza oluşturma sürecinden ilham alarak tasarlanmış bir bank. Japon Aomori Eyaleti'nin geleneksel el sanatlarına atıfta bulunarak altın tik ağacı kaplaması ile şekillendirilmiş. Katmanlar ve döngüler oluşturarak sarılarak, kaplamanın tonlama güzelliğini sergiliyor.

Çoğu ahşap mobilya, çizgilerde yumuşak bir his yaratmakla birlikte, genellikle katı ahşaptan yapılmıştır ve bu da onları sert kılar. Üretim sürecinde çok miktarda atık oluşur. GanDan ise, ana ifade aracı olarak kaplama kullanılan, el yapımı bir banktır. İpek böceğinin iplik örme ve koza oluşturma sürecinden ilham alınarak, bir bankın şeklini oluşturmak için sarma yöntemi kullanılarak tasarlanmıştır. Sürekli sarılarak tonlama güzelliği oluşturur. Ahşap bir bank gibi görünür ancak üzerine oturulduğunda yumuşak bir esneklik hissi verir. Üretildiği zaman hiçbir atık veya artık oluşmaz, bu da onu nispeten çevre dostu yapar.

Malzeme olarak altın tik ağacı kaplama, ahşap ve köpük kullanılmıştır. Üretim teknolojisi olarak CNC frezeleme, torna ve köpük tel kesme kullanılmıştır. El sanatları tekniği olarak Bunaco sarımı ve kaplama şerit sarma, el ile cilalama kullanılmıştır. Bankın boyutları ise Uzunluk900mm x Genişlik300mm x Yükseklik450mm'dir.

GanDan, ahşap kaplama ile sarılıp örülerek, koza küresinin içinde köpük ile bir bankın şeklini alır. Ahşap bir bank gibi görünür ancak üzerine oturulduğunda yumuşak bir esneklik hissi verir. Üretim süreci ahşap kaplama ile sarılıp örülme olduğu için hiçbir ahşap atık veya artık oluşmaz.

Proje, Ağustos 2020'de Tayvan'da başladı ve Şubat 2021'de tamamlandı. İlk kez Mart ayında sergilendi ve Mayıs 2021'de Dünya Ticaret Merkezi'ndeki Genç Tasarımcılar Sergisi'nde sergilenecek.

Tasarım, 2021'de A' Mobilya Tasarım Ödülü'nde Bronz kazandı. Bronz A' Tasarım Ödülü, deneyimi ve kaynak kullanımını doğrulayan, sanat, bilim, tasarım ve teknoloji en iyi uygulamalarını içeren, güçlü teknik ve yaratıcı becerilere sahip olan, yaşam kalitesine katkıda bulunan ve dünyayı daha iyi bir yer haline getiren olağanüstü ve yaratıcıca dahiyane tasarımlara verilir.

Fotoğraf Kredisi: ChenYu Shih ShinChi Yang BoCheng Guo JieYi Chen


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: ChungSheng Chen
Görsel Kredileri: Photo Credit: ChenYu Shih ShinChi Yang BoCheng Guo JieYi Chen
Proje Ekibi Üyeleri: Instructor:ChungSheng Chen Designer:ChenYu Shih Designer:ShinChi Yang Designer:BoCheng Guo Designer:JieYi Chen Tainan University of Technology/Product Design Dept.
Proje Adı: GanDan
Proje Müşterisi: ChungSheng Chen


GanDan IMG #2
GanDan IMG #3
GanDan IMG #4
GanDan IMG #5
GanDan IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun