Pod House: Çocukların Hayal Gücünü Tetikleyen Tasarım

Liben Design Office, Eğlenceli ve İlham Veren Bir Çocuk Eğitim Alanı Oluşturuyor

Liben Design Office tarafından tasarlanan Pod House, çocukların ve öğretmenlerin aktiviteleri için eğlenceli bir alan oluşturma amacıyla tasarlanmıştır. Bu proje, çocukların enerjik ve keşfetmeye meraklı doğalarını göz önünde bulundurarak, onların merakını tatmin eden ve spor potansiyellerini ortaya çıkaran bir alan yaratmayı hedeflemiştir.

Proje, Şanghay'ın Xuhui bölgesindeki bir anaokulunda yer alıyor. L şeklinde bir yapıya sahip olan bu proje, güney ve batı taraflarında yoğun bir şekilde duvarla çevrili ve yerleşim alanına bitişik. İç tesisler doğu tarafında yer alırken, kuzey tarafı anaokulunun iç yolunu oluşturuyor. Projenin orijinal işlevi terk edilmiş bir çamaşırhane olmasıydı.

Pod House, çatısının şeklini koruyarak çocuklar için bir çatı pisti ve oyun alanı oluşturmuştur. İki merkezi gökyüzü ışığı, bezelye evi için yeterli aydınlatmayı sağlar. Dairesel gökyüzü ışıklarının etrafında küçük bir tırmanma eğimi tasarlanmıştır. Bezelye şeklindeki bir gökyüzü ışığı, çocukların keşfetmesi için bir cam yol görevi görür. Gökyüzü ışıklarından gelen görüş hatları arasındaki ilişki, mekanın içindeki diyalogu daha canlı ve ilginç kılar.

120 metrekarelik bir alanı kaplayan bu proje, güvercin deliklerine döküm yapıtlar gibi tipik bir projedir. İç mekandaki farklı boyutlardaki yuvarlak delikler, paslanmaz çelik ve tavanın dairesel gökyüzü ışıklarının ayna yansıması ile iç mekan sınırını bulanıklaştırırken, boyutsal ilgiyi artırır.

Proje, 2018 yılında Şanghay'da başladı ve 2021 yılında tamamlandı. Şehir merkezindeki bazı okulların da topluluk ve iş yeri yenileme gibi arazi kıtlığı ve genişlemeye imkan vermemesi nedeniyle kentsel yenileşme, kentsel gelişimin önemli rollerinden biri haline gelmiştir. Mevcut kampüs alanının etkin dönüşümü ve kısıtlı koşullar altında işlevlerin genişletilmesi ve daha fazla alan yaratılması sorununu çözme konusu düşünmeye değerdir.

Çamaşırhanenin, öğrencilerin öğrenme ve dans etme ihtiyaçlarına hizmet edecek bir alan haline getirilmesi talep edildi. Bazı gerekliliklere uygun olarak, bina sınırının orijinal kampüs duvarının üzerine çıkmaması ve yüksekliğin orijinal bina yüksekliğinin dışına çıkmaması gerekiyordu. Dış havuzlar, kaya bahçeleri ve diğer tesislerin korunması gerekiyordu.

Pod House, çocukların enerjilerini tamamen serbest bırakan ve hem öğretmenler hem de öğrenciler için çeşitli aktivitelerin olasılığını sağlayan bir alan oluşturmak için orijinal L şeklindeki çerçeve formunu koruyarak ve düzensiz bir yay şeklinde bir gövde ekleyerek tasarlandı. Dış mekanın negatif alanı, depolama, değiştirme ve yıkama gibi yardımcı işlevler sağlar.

Pod House, 2021'de A' İç Mekan, Perakende ve Sergi Tasarımı Ödülü'nde Bronz Ödül kazanmıştır. Bu prestijli ödül, sanat, bilim, tasarım ve teknolojiyi en iyi uygulamalarla birleştiren, güçlü teknik ve yaratıcı becerilere sahip olan ve yaşam kalitesini iyileştiren, dünyayı daha iyi bir yer haline getiren olağanüstü ve yaratıcı derecede zeki tasarımlara verilir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Liben Design Office
Görsel Kredileri: Image #1: Photographer Lei Dong, Pod House, 2019. Image #2: Photographer Lei Dong, Pod House, 2019. Image #3: Photographer Lei Dong, Pod House, 2019. Image #4: Photographer Lei Dong, Pod House, 2019. Image #5: Photographer Lei Dong, Pod House, 2019.
Proje Ekibi Üyeleri: Qian Li Nicolas Bai Fang He Huifang Sun Yinmei Li Jiawei Tian
Proje Adı: Pod House
Proje Müşterisi: Liben Design Office


Pod House IMG #2
Pod House IMG #3
Pod House IMG #4
Pod House IMG #5
Pod House IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun