Tzokas Architects'ın Ödüllü Tasarımı: Twist House

Doğayla Uyumlu, Modern ve Sürdürülebilir Bir Konut Tasarımı

Tzokas Architects tarafından tasarlanan Twist House, doğayla uyumlu bir yaşam alanı yaratma amacıyla tasarlanmış bir özel konut projesidir. Tasarımın ilham kaynağı, insanların yaşam alanlarının evrimidir. Mağaradan tek katlı taş yapıya, oradan da yerden yükselen hafif bir hacme geçiş bu evrimi temsil eder.

Tasarımın benzersiz özellikleri arasında, doğal çevreye minimum düzeyde etki etme hedefi ve mükemmel manzaraya odaklanma bulunur. Bina, araziden yükselir; elde edilen taşlar, zemin katın hacmini oluşturur ve üzerlerinde daha hafif bir ikinci hacim yer alır. Üç katlı ev, insanın doğayla olan etkileşimini temsil eder. Üst kattan doğayı izler, zemin kattan doğayla tanışır ve sonunda yer altında doğayı yaşar.

Twist House, toprağın taşa, taşın da kuma dönüştüğü bir döngüyü temsil eder. Teorik olarak hiçbir şey kaybolmaz ve her şey geri dönüştürülür. Toprak, bir bodrum katına şekil verir; taş, zemin katı oluşturur ve alçı, onların üzerinde hassas bir şekilde durarak ikinci katı şekillendirir. İç ve dış mekanlar arasındaki süreklilik, tavanla zemin arasındaki açıklıklar ve dış mekana doğru uzanan zemin döşemeleri ile güçlendirilir.

Twist House'ın toplam alanı 485m²'dir. Bunun 222m²'si bodrum, 160m²'si zemin kat ve 103m²'si birinci kattır. Maksimum yükseklik 7.70m'dir. Yüzme havuzunun yüzey alanı ise 60m²'dir.

Tasarımın gerçekleştirilmesindeki en büyük zorluklardan biri, doğal çevreye saygı gösteren ve aynı zamanda çağdaş bir proje önerme talebiydi. Ayrıca, projenin yasalar gereği, tamamen farklı bir projenin eski mevcut inşaat iznine saygı göstermesi gerekiyordu. Bu, arsanın kaplama yüzeyi, toplam hacim ve evin metrekareleri ile ilgiliydi. Yer altındaki "mağara", müşterinin daha fazla yaşam alanı ihtiyacına çözüm oldu.

Twist House, 2021'de A' Mimarlık, Bina ve Yapı Tasarımı Ödülü'nde Bronz ödül kazandı. Bu ödül, deneyim ve yaratıcılığı doğrulayan, sanat, bilim, tasarım ve teknolojiyi en iyi uygulamalarla birleştiren ve teknik ve yaratıcı becerileri sergileyen olağanüstü ve yaratıcı tasarımlara verilir. Aynı zamanda yaşam kalitesine katkıda bulunarak dünyayı daha iyi bir yer haline getirirler.

Twist House, Tzokas Architects'ın doğayla uyumlu, modern ve sürdürülebilir bir konut tasarımı anlayışının mükemmel bir örneğidir. Tasarımın her aşamasında doğaya saygı gösterilmiş ve doğal malzemelerin geri dönüştürülmesi hedeflenmiştir. Twist House, hem estetik hem de işlevsel açıdan mükemmel bir konut tasarımıdır.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: TZOKAS architects
Görsel Kredileri: TZOKAS architects 2021
Proje Ekibi Üyeleri: Arch. Athanasios TZOKAS Arch. Fotis DALIANIS C. Eng. Giorgos GEORGIADIS Arch. Kelly FILIPPOPOULOU
Proje Adı: Twist House
Proje Müşterisi: TZOKAS architects


Twist House IMG #2
Twist House IMG #3
Twist House IMG #4
Twist House IMG #5
Twist House IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun