Michihiro Matsuo'nun "Core" Adlı Eşsiz Konut Tasarımı

Özel Hayatı Korurken Açıklığı Sunan Yenilikçi Bir Mimari Yaklaşım

Michihiro Matsuo'nun "Core" adlı konut tasarımı, özel hayatı korurken geniş ve açık bir yaşam alanı sunma arzusundan doğmuştur. Bu tasarım, farklı yüksekliklere sahip katmanlarla bölünmüş ve bir merkezi açık tavan etrafında nazikçe bağlanmış bir iç mekan sunar.

Planlanan site, sakin bir konut bölgesinin arka kısmında yer alıyor. Sahibi, tamamen özel bir ev istiyordu. Site etrafına yüksek bir çit kurulmuş, dışa açılan pencereler minimuma indirilmiştir. Merkezde geniş bir açıklık sağlanarak özel hayat korunmuştur. Farklı yüksekliklere sahip yaşam alanları, merkezi açık tavan etrafında düzenlenmiştir ve her alanın ayrı ayrı bağlanarak birbirine görsel olarak bağlanması, zengin bir yaşam yaratmıştır.

Tasarımın gerçekleştirilmesi sırasında, binanın ısı yalıtım performansı ve dayanıklılık performansı göz önünde bulundurulmuştur. Japonya'da çoğunlukla benimsenen ahşap yapı, karmaşık ve cesur mekansal kompozisyonun binanın gücünü endişe verici hale getirmesi durumunda, büyük kesitli lamine ahşap ve metal bağlantı parçaları kullanılarak yapıyı sağlam ve güvenli bir şekilde inşa etmek için yapısal analizler yapılmıştır.

Site alanı 408.90 metrekare, büyüklük 293.42 metrekare olan bu tasarım, düşük karbon toplumu hedefine ulaşmak amacıyla, yapısal analizle güçlendirilmiş ahşap bir yapı ile güvenli bir şekilde planlanmıştır. Japon ahşap yapılarında, duvarın kanıt stresi olduğu için genellikle büyük bir açıklık sağlamak zordur, ancak ahşap bir yapıda bile hassas yapısal analiz yaparak büyük bir alan ve geniş bir açıklık tasarlamak mümkündür.

Üç boyutlu iç mekan, gözleri çeşitli yönlere yayarak, iyi bir mesafe hissi korunurken zengin bir günlük yaşam yaratır. Farklı yüksekliklere sahip odalar, merkezi açık tavanın etrafına yerleştirilmiş ve görsel olarak bağlanmıştır. Üç boyutlu iç mekan, çizgiyi çeşitli yönlere genişleterek ve gizliliği korurken zengin bir günlük alan yaratır.

Proje, 2023 yılının Şubat ayında Japonya'nın Hyogo bölgesinde tamamlanmıştır. Büyük pencereli bir evde yaşamanın güvenli olup olmadığına dair araştırmalar yapılmış, tasarım manipülasyonu ile gizlilik korunmuş ve iç mekan, farklı yüksekliklere sahip katmanlara bölünerek her katman nazikçe bağlanmıştır. Kapalı ancak açık konutlar, dar Japon manzarasını çözebilecek yeni bir tür kentsel konut olarak popülerlik kazanmaktadır. Üçüncü kişi hislerini keşfetmek için düzenli olarak turlar düzenlenmektedir.

Şehirdeki bir konut alanı olarak, konutun açıklığı ile elde edilebilecek zengin bir yaşamın gerçekleştirilmesi, sakinlerin gizliliğinin sağlanması büyük bir meydan okumadır. Şimdi binadan düşük karbon talebini gerçekleştireceğiz ve daha yüksek bir açıklıkla tasarım yaratacağız. Ayrıca, depreme yatkın bir ülke olan Japonya'da depreme dayanıklılığı sağlarken üstün tasarımları güvence altına almak büyük bir meydan okumadır.

Planlanan site, sakin bir konut bölgesinin arka kısmında yer alıyor ve etrafı yoğun bir şekilde inşa edilmiş evlerle çevrili. Site etrafına yüksek bir çit kurulmuş, dış pencereler minimuma indirilmiştir ve her alan, merkezi bir ışık kuyusu etrafında farklı yüksekliklere sahip katmanlara bölünmüştür. Gizlilik korunan bu evin içinde, alanın uygun mesafesi, sakinleri görsel olarak bağlar ve çapraz yayılan bir iç mekan yaratır. Tasarım, basit bir yapıya sahip olup, kapalı olmasına rağmen, sakinler için açık bir alan yaratır.

Michihiro Matsuo'nun "Core" adlı konut tasarımı, 2023 yılında A' Mimarlık, Bina ve Yapı Tasarımı Ödülü'nde Demir ödülüne layık görülmüştür. Demir A' Tasarım Ödülü, profesyonel ve endüstriyel gereklilikleri karşılayan, iyi tasarlanmış, pratik ve yenilikçi yaratıcılıklara verilir. Sektörün en iyi uygulamalarını ve yetkin teknik özelliklerini entegre ederek, tatmin ve olumlu duygular sağlarlar, daha iyi bir dünya yaratmaya katkıda bulunurlar.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Michihiro Matsuo
Görsel Kredileri: Michihiro Matsuo: Metaph architect associates
Proje Ekibi Üyeleri: Michihiro Matsuo
Proje Adı: Core
Proje Müşterisi: Michihiro Matsuo


Core IMG #2
Core IMG #3
Core IMG #4
Core IMG #5
Core IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun