Arena Shumen: Şehrin Simgesi Olmaya Aday Çok Fonksiyonlu Spor Salonu

Kalloyan Kollev'in Tasarladığı Arena Shumen, İç Mekanların Dışa Yansıtılmasında Ekonomik Bir Yaklaşım Sunuyor

Şehrin simgelerinden biri olmayı hedefleyen Arena Shumen, iç mekanların dışa yansıtılmasında ekonomik bir yaklaşım sunuyor. Tasarımcı Kalloyan Kollev, bu çok fonksiyonlu spor salonunun, karmaşık bir işlevselliği tanımlayıcı bir mimari formda uyguladığını belirtiyor.

Arena Shumen, 55 dekarlık bir alanda, otel kompleksi, konut binaları, perakende satış noktaları, açık hava çocuk ve spor oyun alanları gibi unsurlarla birlikte yeni, canlı, ikincil bir kentsel merkezin parçası olmayı hedefliyor. Yapı, monolitik, kirişli betonarme bir yapıya sahip ve çelik bir çatı üzerine kurulu. Eğimli cephe duvarları, döşeme konturunun önüne çıkarılarak, binanın betonarme yapısına bağlı metal bir yapı ile çözülmüştür. Çatı yapısı, maksimum destek mesafesi 45.50 m olacak şekilde çelikten yapılmıştır.

Arena Shumen, toplam 5600 m2'lik bir alana sahip ve 55.600 m2'lik bir arazi üzerine kurulu. Açılışından hemen sonra, Arena Shumen, Shumen şehrinin en ilgi çekici ve canlı binalarından biri haline geldi. Toplum, spor için değil, çeşitli sosyal aktiviteler ve sergiler için de kullanıyor.

Proje, Şubat 2017'de Shumen'de başladı ve Mayıs 2018'de tamamlandı. Konsept tasarım, uluslararası spor federasyonları standartları, yerel takımlar, arazi koşulları, bütçe vb. çeşitli faktörlerin analizini içerdi. Ana hedef, tüm düzenlemeleri muhteşem bir mimari formda karşılamaktı. Süreçte 30'dan fazla tasarımcı, mühendis ve sanatçıdan oluşan büyük bir ekip yer aldı.

Yaratıcı, teknik veya araştırma zorluklarına rağmen, tarihi katmanlar ve sosyal taahhütlerle dolu böyle bir yerde modern bir çok fonksiyonlu bina yaratmak bir meydan okumaydı. Şehrin sembolü haline gelecek bir sembolik bina yaratmak istedik.

Arena Shumen, spor salonu ve beş yıldızlı bir otel etrafında inşa edilen çok fonksiyonlu bir konut kompleksi geliştirme projesinin bir parçasıdır. 55 dekarlık bir alanda bulunan arazi, Shumen'in girişinde cazip bir bölgede yer almaktadır. Bina, seyirci alanı, spor ve eğitim bloğu, basın alanı ve teknik bölge olmak üzere birkaç işlevsel alana sahiptir ve 2400 seyirciye kadar olan etkinlikler için kullanılabilir. Uluslararası spor federasyonlarına uygun olarak çeşitli etkinlikler için kullanılabilir.

Tüm görsel içerikler, mimar Kalloyan Kollev tarafından çekildi. Bu projede herhangi bir patent, telif hakkı veya ticari marka söz konusu değildir. Bu tasarım, 2023'te A' Mimarlık, Bina ve Yapı Tasarımı Ödülü'nde Bronz ödül kazandı. Bronz A' Tasarım Ödülü, deneyimi ve kaynak kullanımını doğrulayan, sanat, bilim, tasarım ve teknolojiyi en iyi uygulamalarla birleştiren, güçlü teknik ve yaratıcı becerilere sahip olan ve yaşam kalitesine katkıda bulunan, dünyayı daha iyi bir yer haline getiren olağanüstü ve yaratıcı derecede zeki tasarımlara verilir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Kalloyan Kollev
Görsel Kredileri: All the images are taken by arch. Kalloyan Kollev
Proje Ekibi Üyeleri: Arch. Kalloyan Kollev
Proje Adı: Arena Shumen
Proje Müşterisi: Kalloyan Kollev


Arena Shumen IMG #2
Arena Shumen IMG #3
Arena Shumen IMG #4
Arena Shumen IMG #5
Arena Shumen IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun