Anji Yaratıcı Tasarım Merkezi: Kırsal ve Kentsel Bütünleşme

Atelier Deshaus'tan Yenilikçi Mekanlar ve Sürdürülebilirlik

Çay tarlalarının dalgalı hatlarına uyum sağlayan mimari form, hem şehrin bir uzantısı gibi görünüyor hem de zaten dalgalı olan araziye dikey bir hareketlilik katıyor. Bu, hem mekanın işlevini garanti ediyor hem de orijinal arazinin özelliklerini gösteriyor. İnsanlar özgürce dolaşabiliyor. Kamusal alan, yerel tarımsal üretime bağlanarak kırsal alanın bir uzantısı olarak hizmet veriyor ve sürdürülebilirliğine katkıda bulunuyor.

Atelier Deshaus tarafından tasarlanan Anji Yaratıcı Tasarım Merkezi (ACDC), hem yerel topluluğa hizmet eden hem de kentsel grupları kırsal alanlara çeken yeni bir paylaşılan alan türü yaratmayı hedefliyor. ACDC'nin tasarımı, dalgalı arazi üzerinde farklı büyüklüklerdeki alanların koridorlarla bağlandığı daha esnek bir yaklaşım benimsiyor. Böylece, kamu hizmeti, ortak çalışma alanları, inovasyon laboratuvarı, kütüphane ve kafe için iki grup kolektif alan, çeşitli programları ve etkinlikleri ağırlayabiliyor.

Proje, araziye uyum sağlayan bir bitki örtüsü çatı oluşturarak yenilikçi bir yaklaşım sergiliyor. İnce çelik sütunlar ve cam perde duvarlar, zarif bir siluet ve eteryal bir atmosferle karakterize edilen etkileyici bir görsel etki yaratan kemerli çatıları destekliyor. Koridorların çatıları birbirine bağlaması ve Zen esintili iç avlularla birlikte, mimari, doğal peyzaj içinde alçak bir profil sergilerken güneybatıdaki büyüleyici Beyaz Çay Dağı ile iyi bir uyum sağlıyor.

ACDC, halka açık hizmetler, ortak çalışma alanları, inovasyon laboratuvarları, kütüphaneler, kafeler ve diğer kolektif mekanları içeriyor. Mimarlık tasarımı, geleneksel koridor-avlu düzenine yanıt verirken topografyaya esnek bir yaklaşım benimsiyor. Ziyaretçiler, yükseltilmiş koridorlarda özgürce dolaşabiliyor. Tasarım, dijital göçebeler ve yaratıcılar için çalışma, öğrenme, sergiler ve seminerler gibi çoklu işlevlerin iç içe geçtiği etkileşimli bir alan yaratıyor.

ACDC, Çin'in ünlü beyaz çay üretim alanı olan Zhejiang Eyaleti, Anji İlçesi, Xilong Köyü'nde yer alıyor. Ağustos 2023'te tamamlanan 8320 metrekarelik brüt alanıyla, ACDC'nin kuruluşu, tasarım ve yaratıcılık yoluyla Çin kırsalının modernizasyonunu teşvik etmeyi amaçlıyor. Kırsal alana kentsel topluluklar ve kentsel nüfus kavramını tanıtırken, kentsel ve kırsal alanları birleştirmeyi hedefliyor.

ACDC, 2024 A' Mimarlık, Bina ve Yapı Tasarımı Ödülü'nde Altın ödülüne layık görüldü. Altın A' Tasarım Ödülü, tasarımcının dehasını ve bilgeliğini yansıtan, sanat, bilim, tasarım ve teknolojiyi ilerleten, olağanüstü mükemmellik taşıyan ve dünyada arzu edilen özellikleriyle önemli bir etki yaratan harika, öne çıkan ve trend belirleyici yaratılara verilir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Anjihood
Görsel Kredileri: Anjihood
Proje Ekibi Üyeleri: Atelier Deshaus Anjihood (Curating Team)
Proje Adı: Anji Creative Design Center
Proje Müşterisi: Anjihood


Anji Creative Design Center IMG #2
Anji Creative Design Center IMG #3
Anji Creative Design Center IMG #4
Anji Creative Design Center IMG #5
Anji Creative Design Center IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun