Mardin Cevzat Ekolojik Otel: Tarihle İç İçe Bir Tasarım

İsil Gençoğlu'nun Tarihi Yapıları Geleceğe Taşıyan Ekolojik Otel Projesi

Mardin'de bulunan ve 18. yüzyıldan kalma iki taş yapının restorasyonuyla oluşturulan Cevzat Ekolojik Otel, bölgenin ihtiyaç duyduğu bir konaklama tesisi olarak tasarlandı. İsil Gençoğlu ve ekibinin özgün tasarımı, tarihi dokuyu koruyarak ve yerel malzemelerle harmanlayarak, bu yapıları modern bir ekolojik otel haline getirdi.

Projenin ilham kaynağı, binaların taş dokusu, tarihi geçmişi ve bozulmamış doğal topografisi oldu. Yıkıntı halindeki bu yapılar, yıllara meydan okuyarak günümüze ulaştı ve yeni işlevleriyle gelecek nesillere ulaşma yoluna çıktılar. Bu taş binalar, ilk inşa edildiklerinde konut olarak kullanılmış ve 174 dekarlık bir arazi üzerinde yer alıyor. Binalar, bağların arasından geçilerek ulaşılan ve 18. yüzyılın sonunda inşa edilmiş olan Cevzat ve Su Kasırları, orijinalliklerini koruyarak günümüze ulaştılar.

Proje, mevcut taş dokuların temizlenip korunması ve eksik taşların yerel malzemelerle tamamlanması şeklinde oluşturuldu. Bugünkü eklemeler, orijinal malzemeden ayrıştırılmak için çelik ve cam konstrüksiyon kullanılarak hazırlandı. Örneğin, Cevzat Kasrı'ndaki merdiven elemanı döneme ait bir ek olarak yer alıyor ve malzemesi cam ve çelik konstrüksiyon.

Proje, bölgenin ihtiyaç duyduğu bir ekolojik otel olarak tasarlandı. Cevzat Ekolojik Otel'de 7 oda, bir resepsiyon, bir kafe ve bir restoran bulunuyor. Su Kasrı'nda ise bir eyvan, 4 otel odası ve bir mutfak yer alıyor. Ayrıca, peyzaj düzenlemesi yapıldı. Restorasyon projesi, mevcut havuzların tamir edilmesi, eksikliklerin tamamlanması ve statik olarak güçlendirilmesi şeklinde hazırlandı. Binaların eski fotoğrafları, sanat tarihçilerinden alınan bilgiler, binaların sahipleri tarafından yapılan sözlü ifadeler dikkate alınarak, lazer total istasyon ile ölçümler yapıldı, fotoğraflar çekildi ve detaylı ölçümler yapılarak proje hazırlandı. Bu projeler, Belediye'ye bağlı "Kültürel Mirasın Korunması Kurulu" ve Kültür Bakanlığı tarafından onaylandı.

İsil Gençoğlu ve ekibi, bu tasarımı gerçekleştirirken, tarihi dokunun korunması ve binaların orijinal özelliklerinin bozulmaması için büyük bir titizlik gösterdi. Bu nedenle, yapıların her bir detayı, kavramsal tasarım sürecinin tamamlanması için çok önemliydi. Bu süreçte, taş yapıların çekiciliğinin yanı sıra, Mardin gibi tüm inançların ve medeniyetlerin bir arada yaşadığı gizemli bir masal şehrinde bulunmaları, projeye vazgeçilmez bir ilham kaynağı oldu.

Proje, iki eski ama değerli taş binayı yeniden hayata döndürmeyi ve onları bir ekolojik otel olarak işlevlendirmeyi hedefliyor. Aslen konut olarak inşa edilen binalar, etrafı bağlar ve nar ağaçlarıyla kaplı bir yol ile birbirine bağlanıyor, böylece doğa içinde bir tatil köyü oluşturuyor. Uygulandığında, proje mahalleye ve şehre değer katacak.

2021'de A' Kültürel Miras ve Kültür Endüstrisi Tasarım Ödülü'nde Gümüş Ödül kazanan bu tasarım, yaratıcı ve profesyonel olarak dikkat çeken, mükemmel uzmanlık ve yenilikçilik sergileyen tasarımlara verilen bir ödüldür. Bu tasarımlar, güçlü teknik özellikleri ve muhteşem sanatsal becerileri ile hayranlık uyandırır, mükemmel bir seviyede kalite sergiler ve olumlu duygular, hayranlık ve merak uyandırır.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: İsil Gencoglu
Görsel Kredileri: İsil Gencoglu
Proje Ekibi Üyeleri: İsil Gencoglu (Architect; PhD.) Suleyman Tasar (Architectural Restorator) Team Members: Basak Gencoglu (Architect, MSc) Gokhan Manastirli (Architectural Restorator) Hasibe Cepni (Architect) Gokhan Cokcetin (Civil Engineer) Arzu Uyar (Architectural Office Assistant) İsmail Turk (Language Advisor)
Proje Adı: Mardin Cevzat Kasri
Proje Müşterisi: İsil Gencoglu


Mardin Cevzat Kasri IMG #2
Mardin Cevzat Kasri IMG #3
Mardin Cevzat Kasri IMG #4
Mardin Cevzat Kasri IMG #5
Mardin Cevzat Kasri IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun