Çinli Tasarımcı Linfeng Zhang'dan Interaktif Projeksiyon Deneyimi: Çan

Tradyonel Çin Müzik Aleti Çanlar, Interaktif Projeksiyon Teknolojisi ile Buluştu

Çinli tasarımcı Linfeng Zhang, interaktif projeksiyon teknolojisi ve geleneksel Çin müzik aleti çanları birleştiren bir tasarım oluşturdu. Bu tasarım, müze ziyaretçilerinin çanları çalarak aynı zamanda bazı kültürel bilgileri bağımsız olarak keşfetmelerini sağlıyor.

Linfeng Zhang, uzun süredir interaktif projeksiyon ve müzik interaktif duvarlarına ilgi duyduğunu belirtiyor. Müzeleri ziyaret ettiğinde, birçok objenin cam kutularda sergilendiğini ve bunlar arasında etkileşimin eksik olduğunu fark etmiş. Çanları gördüğünde onlara vurup seslerini dinlemek istemiş ancak bu durumun mümkün olmadığını görmüş. Bu durum, ona interaktif projeksiyonu neden bu durumla birleştirmemesi gerektiği konusunda bir fırsat sunmuş.

Zhang'ın tasarımı, "Çan'ın Akıllı İnteraktif Deneyim Tasarımı" olarak adlandırılıyor. Bu tasarım, ziyaretçilerin çanları çalmasına ve aynı zamanda bazı kültürel bilgileri bağımsız olarak keşfetmelerine olanak sağlıyor. Geleneksel kültürel eserlerin sergilenmesinden farklı olarak, bu zorunlu olmayan ve eğlenceli sergileme şekli, klasik kültürün canlılığını yeniden kazanmasına yardımcı oluyor.

Tasarımın donanımı, projektörler, radarlar, bilgisayarlar ve hoparlörleri içeriyor. Bu tasarımda somut bir ürün bulunmuyor ve projeksiyon boyutu 90cm×258cm. Tasarımın tüm yanıp sönen görüntüleri tıklanabilir, çanın üzerindeki diyafram, menü çubuğu, her arayüzdeki çeşitli küçük görüntüler vb. dahil. Çanın üzerindeki diyafram, izleyicinin bir melodi çalmasına rehberlik ediyor.

Proje, 2021 yılının Şubat ayında Çin'in Anhui eyaletindeki Hefei Teknoloji Üniversitesi'nde başlatıldı, aynı yılın Haziran ayında tamamlandı ve Haziran ayı ortasında sergilendi. Zhang, müzede çeşitli kitlelerin olduğunu ve herkesin görüntüleme ihtiyaçlarını aynı anda karşılamak için interaktif tasarımın gerekli olduğunu belirtiyor.

Zhang, tasarımın grafik içeriğinin tasarımı ve bunun nasıl halka kabul ettirileceği konusunda ve teknoloji ve donanımın gerçekleştirilmesi ve tüm interaktif sistemin nasıl kurulacağı konusunda iki ana zorlukla karşılaştığını belirtiyor. Ancak bu zorlukları aşmayı başardı ve tasarımı, 2022'de A' Kültürel Miras ve Kültür Endüstrisi Tasarım Ödülü'nde Demir ödülüne layık görüldü.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Linfeng Zhang
Görsel Kredileri: Linfeng Zhang
Proje Ekibi Üyeleri: Linfeng Zhang
Proje Adı: Experience Design of Chime
Proje Müşterisi: Linfeng Zhang


Experience Design of Chime IMG #2
Experience Design of Chime IMG #3
Experience Design of Chime IMG #4
Experience Design of Chime IMG #5
Experience Design of Chime IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun