Red Fort Merkezi, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Red Fort içinde konumlanmış bir ziyaretçi merkezi olarak hizmet veriyor. Uzun süredir kullanılmayan kolonyal barakaların yeniden hayat bulmasını sağlayan adaptif yeniden kullanım stratejisi, koruma çabalarını ve çok katmanlı tarihi kutlamayı hedefliyor. Yerel malzeme ve işçilik bilgisiyle gerçekleştirilen restorasyon, Red Fort'un kendi malzeme yapısını taklit ediyor. Özel olarak üretilen tuğlalar ve Red Fort için taş sağlayan ocaklardan elde edilen Kızıl Kumtaşı, merkezin zeminini süslüyor.
20.000 metrekarelik alana yayılan Red Fort Merkezi, iki katlı tarihi yapının içinde yer alan etkileşimli ve tarihi galeri alanlarına ev sahipliği yapıyor. Zemin kat, bilet satışı, artırılmış gerçeklik gibi sürükleyici teknolojiler ve kafe, hediyelik eşya dükkanı gibi kamu hizmetleri sunarken, ikinci kat ziyaretçilere küratörlüğü yapılmış bir müze deneyimi vaat ediyor. Her bir ziyaretçi, rehberler ve canlı aktörler tarafından kolaylaştırılan turlarla eşit derecede etkileşimli bir deneyim yaşayabiliyor.
Ziyaretçiler, Red Fort'un dış manzarasına dalarken, içerideki hikayeleri keşfeden doğal ışıkla aydınlatılmış koridorlarda ilerliyor. İki koridoru birbirine bağlayan geniş bir geçit, ziyaretçilerin çeşitli etkileşimler ve enstalasyonlarla etkileşime girmelerine olanak tanıyor. Zemin kat bağımsız deneyimler ve hizmetler sunarken, Red Fort hikayesi ilk katta tam bir küratörlü deneyim olarak canlanıyor.
Red Fort'a girişin hemen ardından konumlanan bu barakalar, ziyaretçi yönlendirmesi için en uygun yer olarak belirlendi. Proje, Ocak 2019'da barakaları koruma ve restorasyon amacıyla başladı. Pandemi nedeniyle çalışmalar geçici olarak durduruldu ve Aralık 2020'de tekrar başladı. Proje, Red Fort Ziyaretçi Merkezi'nin yaratılmasıyla Ocak 2022'de sonuçlandı.
Tasarım süreci boyunca, anıtsal artefaktın ve onun miras çevresiyle uyumlu entegrasyonunun sorumluluğu, tasarım sürecini yönlendirdi. Barakaların otantik süreçlerle restore edilmesine yönelik sürekli çabalar, diğer barakalar için bir standart oluşturdu. Dikkatlice planlanmış minimal müdahaleler, mirasın karakterini vurguluyor. Günlük ortalama 975 ziyaretçi ile barakalar, Red Fort ziyaretçileri için canlı bir kültürel alan haline geldi.
Red Fort Ziyaretçi Merkezi, Delhi'deki bir UNESCO Dünya Mirası Alanının tarihi mirasını kutlayan bir adaptif yeniden kullanım projesidir. Deneyim merkezi, etkileyici ve sürükleyici alanlar aracılığıyla ikonik miras kompleksinin tarihini ve bağlamını sunuyor. Red Fort'un yaşamı ve önemli geçmişi, miras karakterini koruyarak ve onu çağdaş deneyimlerle katmanlandırarak canlandırılıyor.
Proje Tasarımcıları: SIDDHARTH BATHLA
Görsel Kredileri: Image #1: Photographer Andre J. Fanthome, Red Fort Center, 2021
Optional Image #1: Photographer Andre J. Fanthome, Red Fort Center, 2021
Optional Image #2: Photographer Andre J. Fanthome, Red Fort Center, 2021
Optional Image #3: Photographer Andre J. Fanthome, Red Fort Center, 2021
Optional Image #4: Photographer Andre J. Fanthome, Red Fort Center, 2021
Video Credits: Cinematographer Sohaib Ilyas, Red Fort Center, 2021
Sound Credits: Adobe Stock, Red Fort Center, 2021
Proje Ekibi Üyeleri: Creative Director: Siddharth Bathla
Design Director: Prashasti Chandra
Graphic Designer: Suryanath Sunny
Architect:Prashul Sharma
Proje Adı: Red Fort Center
Proje Müşterisi: Dalmia Bharat Limited monument mitra with implementation partner Sabhyata Foundation