Demiryolu İzlenimleri: Taichung'un Tarihi ve Kültürel Mirasını Yeniden Canlandıran Kentsel Tasarım

Ching-I Wu ve Fu-Chu Hsu'nun Taichung Demiryolu İstasyonu çevresini dönüştüren ödüllü projesi

Taichung, demiryollarının inşasıyla doğan bir şehir. 1908'de Taichung'da Taiwan Ana Hattı'nın trafiğe açılmasıyla tüm şehrin gelişimi başlamıştır. Taichung Şehri'nin gelişimi, demiryollarının büyümesiyle bağlantılıdır. Yüzyıllar sonra, Taichung'un kalbi, diğer alanlardaki gelişmeler ve inşaatlar aracılığıyla değişiyor, gelecekteki kentsel planlamada eski Taichung şehrinin rolünü keşfediyor.

Ching-I Wu ve Fu-Chu Hsu'nun liderliğindeki tasarım ekibi, Taichung Demiryolu İstasyonu çevresindeki alanları kentsel çevre, arazi kullanımı, endüstriyel gelişim, kentsel imaj ve şehir manzaralarıyla bütünleştirdi. Bu bütünleşme, kaynakları yeniden düzenler, çevreyi dönüştürür ve kültürel ve yayalar için dostça bir kentsel koridorla halka açık tesislerin kalitesini artırır, bu da şehir merkezinin kültürel gelişimini zenginleştirir.

Proje, yerel halkın tarih ve kültürü koruma konusunda bilincini artırırken, hükümet de bu muhteşem kültürel varlıklarla şehrin imajını yenilemeyi umuyor. Kültür ve yaşam dolu bir şehir olan Taichung'un yeniden yükselmesini sağlamak için bu projeyi geliştirdiler.

Taichung Demiryolu İstasyonu, Taichung şehrinin kökenini simgeler. Çevresindeki alan, tarihi öneme sahip olan tek yerdir. Demiryolları yükseltildikten ve hızlı taşıma sistemine dönüştürüldükten sonra, viyadüklerin altındaki alanlar ve istasyon çevresi, kentsel alanı birleştirme ve şehrin tarihi özelliklerini koruma temelinde bayrak gemisi planını uygulayarak yeniden geliştirilmiştir.

Yeşil koridor, birçok insanı çekecek ve onları farklı tarihi yerlere götürecektir. Sanat sergisi, Japon tarzı yatakhane, Yeşil Nehir boyunca düz yaşam ve bisiklet turu olmak üzere dört farklı tema üzerine yarım günlük gezi turları olacak. Burayı ziyaret ederek her türlü gezi ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Bu dört gezi rotası Taichung Demiryolu İstasyonu'ndan başlar. Farklı rotalar, farklı noktalara sahip olabilir, ancak her rota, turistlerin yerel kültürü ve yemeği deneyimleyebileceği bir yer içerir. Her turun son durağı, Taichung Şehri'ndeki diğer iş bölgelerine ulaşılabilir. Turistler, yarım günlük turlarını uzatmak isteyip istemediklerine karar verebilirler.

Proje, 2021'de A' Şehir Planlama ve Kentsel Tasarım Ödülü'nde Platin kazandı. Platin A' Tasarım Ödülü, dünya standartlarında, olağanüstü ve son derece yenilikçi tasarımları, profesyonelliği, dehası ve toplumun refahına katkıda bulunan tasarımları tanır. Bir dönemin belirleyici estetiğini ödüllendirir, sanat, bilim, tasarım ve teknoloji sınırlarını ilerletir, mükemmeliyeti aşar ve dünyayı daha iyi bir yer haline getirir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Ching-I Wu
Görsel Kredileri: Image #1-2: Photographer His-Shan Wang, Railway of Impression, 2020. Image #3-5: Photographer Chi-Ming Wu, Railway of Impression, 2020.
Proje Ekibi Üyeleri: Designer: Ching-I Wu Designer: Fu-Chu Hsu
Proje Adı: Impression of Railway
Proje Müşterisi: Ching-I Wu


Impression of Railway IMG #2
Impression of Railway IMG #3
Impression of Railway IMG #4
Impression of Railway IMG #5
Impression of Railway IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun