Ormanköy Toplum Merkezi: Doğa ile İç İçe Bir Mimari Harika

DAP Yapı, Doğanın Kalbinde Bir Toplum Merkezi Tasarladı

Ormanköy Toplum Merkezi, çevresindeki doğal ortamın bir soyutlaması olarak tasarlandı. 4000 metrekarelik biyolojik bir göletin eklenmesiyle, Ormanköy Toplum Merkezi ile çevrelenmiş doğal park arasında bir kesişim oluşturmayı hedefledi.

Proje binası, doğal park seviyesine kıyasla arazinin zirvesinde yer alıyor. Bu, hem doğal parkı daha iyi görmeyi ve anlamayı hem de aynı zamanda görülüp anlaşılmayı sağlıyor. Binanın özelliklerini oluşturan ahşap kabuk, geniş camlı cephelerle iç mekanları doğaya açıyor.

Proje alanında farklı seviyelerde 2 gölet bulunuyor. Her iki göletin su kalitesinin içme suyu olması hedefleniyor. Misafirlerin evcil hayvanlarının güvenliği ve çevredeki yaban hayatı göz önünde bulundurularak sert kimyasalların kullanımından kaçınıldı.

Binanın eşsiz şeklini veren çelik çerçeve yapısı, havuz alanının üzerinde 18 metreye kadar uzanan beton kirişler üzerinde oturuyor. Ahşap kaplamalar, hem iç hem de dış cephelerde kullanıldı. Bu kaplamaların zamanla rengini ve dokusunu değiştirmesi bekleniyor - ormanda mevsimsel değişimlerde görüldüğü gibi.

Toplum merkezi, Aralık 2019'da tasarım aşamasına başladı ve 2021 yılında İstanbul, Türkiye'de inşaatı tamamlandı. Proje alanına toplam 4000 metrekare büyüklüğünde 2 biyolojik gölet eklenerek, Ormanköy Toplum Merkezi ile çevrelenmiş yaklaşık 60.000 metrekarelik doğal park arasında bir kesişim oluşturuldu.

Ormanköy Toplum Merkezi, 2021'de A' Mimarlık, Bina ve Yapı Tasarımı Ödülü'nde Platin kazandı. Platin A' Tasarım Ödülü, dünya sınıfı, olağanüstü ve son derece yenilikçi tasarımları tanır. Bu tasarımlar, profesyonelliği, dehası ve toplumsal refahı sergiler. Bir çağın belirleyici estetiğini ödüllendirir, sanatın, bilimin, tasarımın ve teknolojinin sınırlarını ilerletir, mükemmeliyeti aşar ve dünyayı daha iyi bir yer haline getirir.

Ormanköy Toplum Merkezi, temiz ve şık bir geometri oluşturmayı hedefledi. Doğal parkla çevrili olan bu merkez, geniş ayak alanının avantajıyla işlevsel kazanımları gereksinimlerle buluşturdu. Bu proje, doğa ile iç içe bir yaşam tarzını yansıtan bir mimari harikadır.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: DAP Yapı
Görsel Kredileri: DAP Yapı
Proje Ekibi Üyeleri: Mustafa Kemal Kayış Seray Öztürk Murat Saçlıoğlu Fatih Aşçı
Proje Adı: Ormankoy Community Centre
Proje Müşterisi: DAP Yapı


Ormankoy Community Centre IMG #2
Ormankoy Community Centre IMG #3
Ormankoy Community Centre IMG #4
Ormankoy Community Centre IMG #5
Ormankoy Community Centre IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun