Sokak Müziğine Saygı: Sama Müzik Pavilyonu

Sarina Jamali ve Mohammad Aref Ghorbani'nin Tasarımı Sama, Sokak Müzisyenlerinin İhtiyaçlarına Yanıt Veriyor

Sama, sokak müziği icra edilen bir alan olarak tasarlandı. Hem malzeme hem de form açısından, akustik kaliteyi artırmak ve farklı hava koşullarında uygun performans sağlamak için özel olarak tasarlandı.

Sama projesi, bir Sama dansçısının kostümünden ilham alınarak tasarlandı. Sama, İran kültüründeki en eski danslardan biri olup, genellikle grup törenlerinde gerçekleştirilir ve enstrümanlar, şarkılar ve danslarla eşlik eder. Sokak müzisyenlerinin problemlarını çözmek ve sokak müziğine saygı göstermek amacıyla Sama dansından esinlenerek Sama'yı tasarladık.

Sama'nın özgün özellikleri arasında, sesin odaklanmasını önleyen özel formu ve sokak müziği müzisyenleri ve dinleyicileri için uygun bir alan sağlaması bulunuyor. Sama'nın yapısı, bir metal çerçeve ile doldurulmuş ekolojik tuğla malzemesinden oluşuyor. Elektrik ekipmanları ve ışıklar bu bölüme yerleştirildikten sonra, son iç ve dış kaplama olarak mikro-çimento kaplama kullanılıyor.

Sama, bir müzik yayın platformuna bağlanıyor. Sanatçılar, Sama'nın içinde bulunarak bu platforma bağlanabilirler. Bu platform, profil oluşturma, paylaşma ve eserlerin çevrimiçi dağıtımı gibi özelliklere sahip. Ayrıca, dinleyiciler bu platforma girerek favori müzisyenlerini ve müziklerini takip edebilirler.

Sama'nın tasarım süreci 2021'de başladı. Proje, farklı yerlere inşa edilecek şekilde tasarlandı. Farklı yerlere uyum sağlayacak kadar esnektir. Sokak müzisyenlerinin ihtiyaçlarını inceleyerek ve performans sırasında ses kalitesi ile ilgili birçok problemle karşılaştığımızı gördükten sonra, bu probleme bir çözüm bulmak için akustik alanda bir çözüm aramaya başladık.

Sama, belirli bir arazi üzerindeki bir mimari yapı değil, farklı yerlerde inşa edilebilecek bir halka açık pavilyon olmalıydı. Bu, en büyük tasarım zorluğuydu. Tasarım ekibinin bu zorluğa yanıtı, Sama'nın uyumlu tasarımıydı. Ekonomik ve hafif malzemelerin kullanılması da bu konuda yardımcı oldu.

Sama, sokak müziğine saygı gösteren bir yerdir. Sıcaklık ve nemin enstrümanlar üzerindeki olumsuz etkilerini azaltan bir pavilyondur. Sama, form ve malzeme açısından, entegre bir ses yayarak akustik kaliteyi artırmak üzere tasarlanmıştır. Ayrıca, çok katmanlı ve çevre dostu bir yapıya sahip olup, aydınlatma için ve elektrikli enstrümanları hoparlörlere bağlamak için gerekli elektriği sağlamak üzere güneş enerjisini emme yeteneğine sahiptir.

Sama, prestijli A' Tasarım Ödülü'nün kazananıdır. Bu Tasarım, 2022'de A' Mimarlık, Bina ve Yapı Tasarımı Ödülü'nde Bronz kazandı. Bronz A' Tasarım Ödülü, deneyimi ve kaynak kullanımını doğrulayan, sanat, bilim, tasarım ve teknolojiyi en iyi uygulamaları içeren, güçlü teknik ve yaratıcı becerilere sahip olağanüstü ve yaratıcı derecede zekice tasarımlara verilir. Yaşam kalitesine katkıda bulunarak dünyayı daha iyi bir yer haline getirirler.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Sarina Jamali
Görsel Kredileri: Sarina Jamali
Proje Ekibi Üyeleri: Mohammad Aref Ghorbani Jalal Khalkhali Shahrnoosh Moradi Fallah Langarudi.
Proje Adı: Sama
Proje Müşterisi: Sarina Jamali


Sama IMG #2
Sama IMG #3
Sama IMG #4
Sama IMG #5
Sama IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun