Pingdingshan'ın Yenilenen Tarihi: 12. Maden Hastanesi

Mimarlıkta Sürdürülebilirlik ve Tarihi Dokunun Modern Yorumu

Pingdingshan şehrinin kalbinde yer alan ve bir zamanlar madencilerin şifa bulduğu 12. Maden Hastanesi, Yijian Mimarlar tarafından yeniden hayat buldu. Yenilenme süreci, hastanenin parkla iç içe olan konumundan ilham alarak, mevcut yapının saygıyla korunup çağdaş bir tasarımla buluşmasını hedefliyor.

Henan Eyaleti'nin küçük bir şehri olan Pingdingshan, 1950 yılında kömür madenciliğinin keşfiyle kurulmuş. 1985 yılında inşa edilen 12. Maden Hastanesi, şehrin kömür madenciliği endüstrisinin küçülmesiyle birlikte kullanılmaz hale gelmiş. Artan yaşlı nüfusu göz önünde bulunduran sahipler, hastanenin mevcut tesislerini kullanarak, bir tıp ve bakım merkezine dönüştürmeyi amaçlıyor. Bu yenilenme, sadece yapısal bir değişiklik değil, aynı zamanda şehrin sosyal dokusuna da katkı sağlayacak bir dönüşümü ifade ediyor.

Yijian Mimarlar, projede çevresel sürdürülebilirliği ön planda tutuyor. Eski bina yapılarının yeniden kullanımı, gölgelendirme ve çatı bahçeleri gibi unsurlarla bu hedefe ulaşılmış. Turuncu polikarbonat paneller, hem gölge sağlıyor hem de binanın cephesine dinamik bir görünüm kazandırıyor. Sağlık merkezlerinde sağlık önemli bir faktör olduğundan, doğal ışıklandırma, doğal havalandırma, iç mekan yeşillendirme, konforlu akustik etkiler ve malzeme seçimi gibi unsurlar dikkate alınmış.

Tasarım sürecinde, yaşlıların perspektifinden düşünmek gerektiğini belirten Yijian Mimarlar, farklı kamu alanlarını ayırt edici renklerle belirleyerek yaşlıların tanıma ve zamanında harekete geçmelerine yardımcı oluyor. Kavisli hatların kullanımı, iç mekanın ilgisini artırmanın yanı sıra, yaşlıların sivri köşelere çarpmasını önlemek için kamusal alanlarda keskin köşelerin varlığını da ortadan kaldırıyor.

Yenileme sürecinde karşılaşılan zorluklardan biri, sitenin ilk binasının şimdi neredeyse 40 yıllık olması. Yenileme sürecinde sadece yeni işlevlerin eklenmesi değil, kullanıcıların değişen zamanların tarihsel hissini de deneyimlemeleri gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle, mevcut binaların düzenine saygı göstermenin yanı sıra, sitedeki mevcut büyük ağaçlar ve yıllık mor salkımlar da korunmuş. Ağaçlar da yer hafızasının bir parçasıdır. İkinci bir zorluk ise yaşlı dostu bir bina tasarlamaktır. Tasarım, sosyal alan, renk tanıma, güvenlik ve erişilebilirlik gibi yönler etrafında dönüyor.

12. Maden Hastanesi, şehrin kömür madenciliği endüstrisinin küçülmesiyle birlikte kullanılmaz hale gelmişti. Artan yaşlı nüfusu göz önünde bulunduran sahipler, hastaneyi bir tıp ve bakım merkezine dönüştürmek istiyor. Genel strateji, 12. Maden Hastanesi'ni doğal parka entegre etmekti. Hastanenin tarihine saygı göstermek isteyen mimarlar, mevcut binaların düzenine saygı göstererek, cepheyi güncelleyerek ve işlevi yenileyerek onların çekiciliğini artırmayı hedefliyor.

Yijian Mimarlar'a ait olan bu projenin tüm telif hakları, projenin yaratıcıları ve mimarlık ekibine aittir. Ayrıca, 2024 yılında prestijli A' Tasarım Ödülü'nde Bronz Ödül kazanarak, deneyim ve yaratıcılığını kanıtlayan, sanat, bilim, tasarım ve teknolojiyi birleştiren uygulamalarıyla yaşam kalitesine katkıda bulunan ve dünyayı daha iyi bir yer yapma çabasını taçlandırmıştır.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: YI JIAN ARCHITECTS
Görsel Kredileri: Copyrights belong to Yijian Architects
Proje Ekibi Üyeleri: Cheng Yi Zhang Zhiying Chong Yeehuan Luo Yanzhao Zhang Jiaxi Li Ping Wang Ze
Proje Adı: Renewal of the 12th Mine Hospital
Proje Müşterisi: YIJIAN ARCHITECTS


Renewal of the 12th Mine Hospital IMG #2
Renewal of the 12th Mine Hospital IMG #3
Renewal of the 12th Mine Hospital IMG #4
Renewal of the 12th Mine Hospital IMG #5
Renewal of the 12th Mine Hospital IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun