Shijiazhuang Ander Anıt Parkı: Gelenek ve Modernizmin Buluşma Noktası

Çin Kültürüne Saygıyı Modern Mimariyle Harmanlayan Youcai Pan

Ölüler için ölüm öncesi iyi yaşamın manevi bir devamı, yaşayanlar için ise soyun bereketlenmesi adına kullanılan bir nimet olarak kabul edilen mezarlıklar, yaşayan ve ölü arasındaki duygusal bağın önemli bir taşıyıcısı haline gelmiştir. Shijiazhuang Ander Anıt Parkı, geleneksel Çin kültürüne saygı duyarken, geleneksel mezarlık kavramını dönüştürmeyi amaçlayan bir hizmet merkezidir.

Youcai Pan tarafından tasarlanan bu yapı, sadece ölüler için bir yer olmanın ötesinde, yaşayanlar için bir manevi sığınak olarak tasarlanmıştır. Peyzaj, sanat ve kişiselleştirme üzerine odaklanan tasarım, tören ve sanat duygusunun yoğun hissedildiği, uyumlu, huzurlu, rahat ve sıcak bir insanî peyzaj atmosferini vücuda getirmeyi hedeflemektedir. Cloud Mirror, yani Bulut Aynası adı verilen bu hizmet merkezi, insanlar ile doğa arasında simbiyotik ve neşeli bir birlikteliği gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır.

Yapının özgün tasarımı, geometrik desenlerin temel şekli olan ve mimaride pek çok klasik uygulamaya sahip olan eşkenar üçgeni kullanarak, gökyüzündeki yıldızlar, bulutsular, yirmi sekiz takımyıldız ve bunlar arasında en bilinen Büyükayı'yı referans alır. Büyükayı, geleneksel Çin kültüründe dünyanın düzenini sağlayan ve tüm varlıkların merkezi olarak kabul edilen Ziwei Çemberi'ne ait bir yıldız yetkilisidir. Bu bağlamda, tasarımın özgün özellikleri arasında, geleneksel Çin kültürüne olan derin saygı ve yıldızların düzeni ile uyum içinde bir hizmet merkezi oluşturma çabası yer almaktadır.

2219㎡'lik bir alan üzerine inşa edilen Shijiazhuang Ander Anıt Parkı, geleneksel mezarlık anlayışını modern bir bakış açısıyla yeniden yorumluyor. Youcai Pan liderliğindeki tasarım ekibi, Zhe Yang, Renzhen Chen ve diğer ortakları ile birlikte, bu özgün yapıyı hayata geçirmek için çalışmıştır. Proje, 2023 Ocak ayında tamamlanmış ve Jingxing County, Shijiazhuang'da yer almaktadır.

Bu özgün tasarım, 2024 yılında A' Mimarlık, Bina ve Yapı Tasarımı Ödülü'nde Gümüş Ödül kazanmıştır. Gümüş A' Tasarım Ödülü, olağanüstü uzmanlık ve yenilik sergileyen, güçlü teknik özellikler ve muhteşem sanatsal beceriye sahip tasarımlara verilir. Bu tasarımlar, güçlü etkileri, hayranlık ve şaşkınlık uyandıran yapısıyla mükemmellik düzeyini yansıtmaktadır.

Projenin görsel içerikleri için fikri mülkiyet ve telif hakları, Arch-Exist fotoğrafçılığa aittir ve Shijiazhuang Ander Anıt Parkı ·Bulut Aynası, 2023 tarihlerinde kaydedilmiştir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Archermit
Görsel Kredileri: Image #1 Photographer Arch-Exist, Shijiazhuang Ander Memorial Park ·Cloud Mirror,2023 Image #2 Photographer Arch-Exist, Shijiazhuang Ander Memorial Park ·Cloud Mirror,2023 Image #3 Photographer Arch-Exist, Shijiazhuang Ander Memorial Park ·Cloud Mirror,2023 Image #4 Photographer Arch-Exist, Shijiazhuang Ander Memorial Park ·Cloud Mirror,2023 Image #5 Photographer Arch-Exist, Shijiazhuang Ander Memorial Park ·Cloud Mirror,2023
Proje Ekibi Üyeleri: Principal Architect: Youcai Pan Design Director: Zhe Yang (Partner) Technical Director: Renzhen Chen (Partner) Design Team: Yaxian Zhao, Qinmei Hu, Rui Yang, Yuanjun Gou, Yuting Huang, Zixuan Liu, Zhiying Song, Yutao Feng
Proje Adı: Shijiazhuang Ander Memorial Park
Proje Müşterisi: Archermit


Shijiazhuang Ander Memorial Park IMG #2
Shijiazhuang Ander Memorial Park IMG #3
Shijiazhuang Ander Memorial Park IMG #4
Shijiazhuang Ander Memorial Park IMG #5
Shijiazhuang Ander Memorial Park IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun