Press Glass: Doğa ile İç İçe Bir Merkez Ofis Tasarımı

Tomasz Konior, Yeşil Bir Platonun Üzerinde Modern Bir Merkez Ofis Tasarladı

Press Glass'ın merkez ofisi, genellikle şehir merkezlerinde veya önemli iletişim kavşaklarında bulunan şirket merkezlerinden farklı bir yaklaşımla, yeşil bir plato üzerinde tasarlandı. Tasarım, doğal çevreyi ve ışığı tam anlamıyla kullanmayı hedefliyor.

Tomasz Konior tarafından tasarlanan Press Glass merkez ofisi, genellikle şehir merkezlerinde veya önemli iletişim kavşaklarında bulunan şirket merkezlerinden farklı bir yaklaşımla, yeşil bir plato üzerinde tasarlandı. İlhamını doğal peyzajdan ve ufkun görünümünden alan bu tasarım, bir golf sahasına dönüştürülen eski atıl araziler üzerine kuruldu. Yatırımcının hedefi, şirketin dinamik doğasını ifade eden aynı zamanda çalışanlara doğayla temas imkanı sağlayan bir merkez ofis yaratmaktı.

Proje, beton, çelik ve cam malzemeleri kullanılarak hayata geçirildi. Ana yapım malzemesi olarak beton, ön gerilimli beton teknolojisi sayesinde standartın üzerinde açıklıklar elde etmeyi mümkün kıldı. Terasların ve korkulukların kenarları, bireysel olarak tasarlanmış metal modüllerden yapıldı. Ancak en önemli öğe camdı. En yüksek teknik parametrelere sahip devasa, düz ve yuvarlak cam paneller, iç mekanın sınırlarını belirlerken onu çevreye açıyordu.

Yapının zemin katının çerçevesi 80 m açıklığa sahip eşkenar bir üçgen şeklindedir. İç avlunun üçgen şekli 26 m yan uzunluğuna sahiptir. Toplam alanı 9982.8 m2 olan yapının kullanılabilir zemin alanı 5398 m2'dir. Yapının bulunduğu arsa alanı 29189 m2, bina alanı ise 2943 m2'dir.

Ofislerin dış cephe boyunca yerleştirilmesi, rahatlama ve açık alanların ise iç avlu çevresine yerleştirilmesi prensibiyle tasarlanan bu proje, doğal çevreyi ve ışığı tam anlamıyla kullanmayı hedefliyor. Bina içindeki doğal bahçe ile patio, tüm çalışanları entegre eden bir halka açık meydan haline geliyor.

Proje, 2017'de başladı ve 2019'da inşaatına başlandı. Ekim 2020'de Polonya'nın Konopiska kentinde tamamlandı. Tasarımın altında yatan ana fikir, üç figür üzerine kuruludur. Tesis, peyzaj, bina ve avlu olmak üzere üç alandan oluşur. Üçgen şekli, binanın ölçeğini azaltır ve yelpaze şeklindeki teraslar onu peyzaja karıştırır. Üç katın bölünmesi, işlevlerine göre belirlenmiştir. Zemin kat halka açık bir alan, birinci kat operasyonel ve ikinci kat ise yönetim katıdır. Tüm yapı, üç iletişim çekirdeği tarafından mantıklı bir şekilde bağlanmıştır.

Projenin başından itibaren mimar ve yatırımcı arasındaki işbirliği bilinçli bir şekilde yapıldı. Burada üç sayısı kritik öneme sahip oldu çünkü çalışanların beden, zihin ve ruh bağlamındaki ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştık. Çevre dostu teknolojilerin kullanılmasından, iş konforu, ergonomi ve odaların oranlarına kadar pek çok analiz yapıldı. Sonuç olarak, çevre dostu ve yüksek kalitede çalışma ve dinlenme alanına sahip bir bina elde edildi.

Press Glass, 2021'de A' Mimarlık, Bina ve Yapı Tasarımı Ödülü'nde Altın Ödül kazandı. Altın A' Tasarım Ödülü, tasarımcının dehasını ve bilgeliğini yansıtan harika, olağanüstü ve trend belirleyici yaratıcılıklara verilir. Bunlar, sanatı, bilimi, tasarımı ve teknolojiyi ilerleten, olağanüstü mükemmellikleri ve arzu edilen özellikleriyle dünyayı önemli ölçüde etkileyen saygın ürünler ve parlak fikirlerdir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Tomasz Konior
Görsel Kredileri: Image #1: Photographer Nate Cook, Press Glass, 2020 Image #2: Photographer Nate Cook, Press Glass, 2020 Image #3: Photographer Nate Cook, Press Glass, 2020 Image #4: Photographer Nate Cook, Press Glass, 2020 Image #5: Photographer Nate Cook, Press Glass, 2020
Proje Ekibi Üyeleri: Tomasz Konior, Marcin Piotrowski, Dominik Koroś, Angelika Drozd, Maria Green, Wojciech Przywecki, Paweł Jurkiewicz, Diana Niebrzydowska, Paweł Przeniosło, Jakub Bojas, Paweł Jurkiewicz
Proje Adı: Press Glass
Proje Müşterisi: Tomasz Konior


Press Glass IMG #2
Press Glass IMG #3
Press Glass IMG #4
Press Glass IMG #5
Press Glass IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun