Tianjin Zarsion: RUF Architects'ın Tarihi Çevreyle Bağ Kurma Çabası

Sembolik Mimari Dil Kullanarak Tarihi Çevreyle Bağlantı Kurma

RUF Architects tarafından tasarlanan Tianjin Zarsion, tarihi çevresiyle bağlantı kurmak için sembolik mimari dil kullanıyor. Su damlası şekli ve ağaçların gölgeleriyle dans eden yüzen çatısıyla, bu tasarım, mekân ve yapı arasındaki ilişkiyi yeniden tanımlıyor.

Proje, Yongding Nehri'nin dolambaçlı bir kolu yanında, geniş bir çim alanında yer alıyor. Bu geniş alanda dış mekân belirgin bir şekilde tanımlanmamış. Tasarım, çatıyla başladı ve mimarlar başlangıçta tarihi çevreyle bağlantı kurmak için sembolik mimari dil kullanmayı denediler. Bu, kristal berraklığındaki bir su damlasının sonsuz dolambaçlı nehirde sessizce çözülmesi gibi. Ancak, anlatının kademeli gelişimiyle, metaforik çok anlamlılık ortaya çıktı.

Yapının özgün özellikleri arasında, tarihi çevreyle bağlantı kurmak için sembolik mimari dilin kullanılması yer alıyor. Su damlası şekli, arazinin çaprazına yerleştirilmiş, bu hem şehir arayüzünden girişe doğru hareket hattını uzatıyor hem de şekli daha sezgisel hale getiriyor. Derin saçaklar ve geniş cam uygulamaları, ağaçların sallanan gölgeleriyle büyüleyici bir huzur sunan yönü olmayan bir yüzen çatı oluşturuyor.

Projenin yapısı, üç tur şema geçirdi ve son şema, çelik yapıyı tamamlayan ahşap yapı tarafından domine edildi. Üç halka konsepti benimsendi. Çatı, kornişin çelik yapıdan ve geri kalanın ahşap yapıdan yapılmasını sağlayarak ışıklık ve kiriş sütunları kullanarak kuvvet dönüşümünü gerçekleştiriyor.

İçerideki 8 ahşap sütun ve ön taraftaki 3 diyagonal ahşap sütun, yapının 34.0mx14.5m iç mekânı sütunsuz hale getirir ve 3.7m dışarıya taşır. Dumanlı gri alüminyum-magnezyum plakalar, ultra beyaz temperli cam, küçük yüzlü ladin asma tavan ve yaprak şeklinde dış hatlar, mikroskobik stresin dürüst bir ifadesini oluşturur.

Yapı, belirgin bir ana girişi olmayan bir tasarıma sahip. Ön tarafta giriş alanını tanımlamak için üç açık diyagonal ahşap direk kullanılıyor. Ziyaretçiler, önce saçakların altındaki daha düşük bir geçiş alanına girer ve ardından ışıkla kaplı yaprak şeklindeki ışıklığın altındaki alana yavaşça hareket ederler. İçerideki yumuşak ve sessiz mekân atmosferini sağlamak için ışıklığın boyutu aracılığıyla aşırı doğrudan ışığın müdahalesini bilinçli olarak kontrol ediyoruz.

Proje, Temmuz 2019'da Çin'in Tianjin Belediyesi'nde başladı ve Mart 2020'de tamamlandı. Başlangıç tasarım aşamasında, dış mekân belirgin bir şekilde tanımlanmamış ve bina ile mekân arasındaki ilişki spontane bir yüzen hissi veriyor. Tasarımın gelişmesiyle birlikte, metaforik çok anlamlılık ortaya çıktı. Mimarlar, çatı kaplaması ve eğimli kirişlerin boşluklarını ve ana halka kirişlerin boşluklarını kullanarak su, elektrik, klima vb. tüm boruları gizliyorlar.

Proje, ahşap yapı formunda tamamlandı. Proje uygulaması sürecindeki en büyük zorluk, yapıda büyük açıklık ve taşma idi. Birkaç tur yapısal testin ardından, son şekil, iç, orta ve dış dairesel çelik kirişler ve 68 radyal kırmızı çam kirişlerinden oluşan şemsiye şeklinde bir çark tipi kemerli mimari şema oldu.

2021'de A' Mimarlık, Bina ve Yapı Tasarımı Ödülü'nde Platin kazanan bu tasarım, dünya çapında, olağanüstü ve son derece yenilikçi tasarımları tanır. Bir çağın estetiğini tanımlayan bu ödüller, sanat, bilim, tasarım ve teknoloji sınırlarını ilerletir, mükemmeliyeti aşar ve dünyayı daha iyi bir yer haline getirir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: UDIA Design
Görsel Kredileri: Photo Credits: Hu Yijie
Proje Ekibi Üyeleri: RUF Architects Lead Architect:Qian Mingbo Design Team:Song Xinhua,Wu Meihong, Rao Zeming, Ji Changshuai
Proje Adı: Tianjin Zarsion
Proje Müşterisi: UDIA Design


Tianjin Zarsion IMG #2
Tianjin Zarsion IMG #3
Tianjin Zarsion IMG #4
Tianjin Zarsion IMG #5
Tianjin Zarsion IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun