Hohobare Amahare: Güneşin ve Ayın Enerjisiyle Hayat Bulan Restoran ve Şampanya Barı

Shinjiro Heshiki ve Akiko Higashi'nin Farklı Konseptlerle Gündüz ve Geceyi Buluşturan Tasarımı

Michelin yıldızlı bir restoran olan Hohobare Amahare, gündüz ve gece olmak üzere iki farklı konseptle hizmet veriyor. Güneşin ve ayın enerjisiyle canlanan bir atmosfer yaratmayı hedefleyen tasarım, kullanıcılarına benzersiz bir deneyim sunuyor.

Shinjiro Heshiki ve Akiko Higashi'nin tasarladığı Hohobare Amahare, Tokyo'nun Azabu semtinde bulunan bir Michelin yıldızlı restoran. Gündüz saatlerinde "Hohobare" adıyla hizmet veren restoran, "yanaklarınızı şişirecek ve gülümsemenizi aydınlatacak mutlulukla ağzınızı doldurmanızı" hedefliyor. Gece ise "AMAHARE" adıyla şampanya barı olarak hizmet veriyor ve "yağmurda veya güneşte sizi ağırlamaktan mutluluk duyarız" mesajını veriyor.

Tasarımın en dikkat çekici özelliği, gündüz ve gece olmak üzere iki farklı konsepti bir arada sunması. Heshiki ve Higashi, güneşin ve ayın enerjisiyle hayat bulan bir atmosfer yaratmayı hedeflemiş. Bu kapsamda, güneşin enerjisi ve dolunayın enerjisiyle oluşan mercan yumurtlamasını temsil eden bir duvar oluşturmuşlar. Aydınlatma efektleriyle güneş ve dolunay altında tamamen farklı bir mercan yumurtlaması yaratmayı başaran tasarımcılar, bu sayede yüksek hassasiyetli müşterileri tatmin eden yüksek katma değerli bir restoran alanı oluşturmuşlar.

Tasarımın gerçekleştirilmesinde, güneşin enerjisi ve dolunayın enerjisiyle mercan yumurtlamasını temsil eden objelerle bir duvar yüzeyi oluşturulmuş. Duvar yüzeyi malzemesi olarak alçı ve mercan camı çipleri kullanılmış. Bu malzemeler, güneş enerjisinin dalgalarını ve dolunaylı bir gece mercan yumurtlamasını temsil etmek için seçilmiş. Güneş ve ay arasındaki mercan yumurtlamasının tamamen farklı aydınlatma efekti, müşterileri tatmin eden yüksek hassasiyetli, katma değerli bir restoran alanı yaratmak için başarıyla kullanılmış.

Tasarımın teknik özelliklerine bakıldığında, alçı duvar sanatının saha çalışması sırasında tebeşirle taslak haline getirildiği görülüyor. Mercan camı çipleri de yerinde dengelerini kontrol ederken gömülmüş. Tavan ve çeşitli duvar yüzeylerinde aksan olarak altın yapraklı Japon kağıdı kullanılmış. Bu malzeme, prestijli ve sofistike mutfakla uyumlu bir atmosfer yaratıyor. Aydınlatma planı, gündüz ve gece restoran ve bar konseptlerinin farkını vurgulamak için dikkatlice koordineli sahne karartma kullanıyor.

Tasarımın etkileşimine gelince, girişteki iki işaret, iş türüne göre ayrılmış: gündüz ve gece. Gündüz ve gece aydınlatma anahtarları birbirine bağlı, özellikle gece, bar sadece üyelere açık olduğunda, anahtarlarla eşzamanlı çalışan bir parmak danışmanlık güvenlik sistemi ile donatılmış.

2020 yılı, Corona nedeniyle dünya için karanlık bir yıl oldu. 2021'in daha parlak bir gelecek getireceğine inanarak, Ocak 2021'de Tokyo'nun Azabu semtindeki Michelin yıldızlı bir restoran olan Ishigaki Yoshida'dan bir tasarım talebi aldık. Proje, Mart 2021'de Okinawa'nın Naha kentinde inşaatına başladı ve Mayıs 2021'de tamamlandı ve açıldı. Ancak, ne yazık ki, Corona'nın restoranlara olan olumsuz etkisi devam ediyor.

Tasarımın yaratılmasında karşılaşılan zorluklara bakıldığında, çok küçük bir alan olmasına rağmen, müşterinin müşteri başına minimum harcamanın 100 doların üzerinde olacağı bir değer artırma tasarımı önermesi dikkat çekiyor. Lüks bir his ve özel bir Okinawa dokunuşu eklemek istediler ve geleneksel Okinawa'nın lake kırmızısı ve geleneksel Japon kağıdının altın yaprağı ile gündüz ve gece farklı iş konseptlerini küçük bir alanda sınıf bir şekilde ifade etmek için mücadele ettik.

Tasarımın başlangıç noktası olan güneşin ve dolunayın enerjisini ifade etmek için, Conception alçı sanatını kullanarak güneş ışığının dalgalarını ve dolunaylı bir gece mercan yumurtlamasını aydınlatma efektleriyle ifade etti. Bu sayede, küçük bir alan gibi hissettirmeyen yüksek hassasiyetli bir tasarım alanı yaratmayı başardılar.

Hohobare Amahare, 2022'de A' Hospitality, Recreation, Travel and Tourism Design Award'da Demir ödülü kazandı. Demir A' Design Award, iyi tasarlanmış, pratik ve yenilikçi yaratımlara verilir. Endüstriyel gereksinimleri karşılayan ve sektörün en iyi uygulamalarını ve yetkin teknik özelliklerini entegre eden bu ödül, tatmin edici ve olumlu duygular sağlar ve daha iyi bir dünya yaratmaya katkıda bulunur.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Shinjiro Heshiki
Görsel Kredileri: #1~#5: Photographer Masahiro Ishibashi
Proje Ekibi Üyeleri: Akiko Higashi Yutaka Takushi Saya Fuji.
Proje Adı: Hohobare Amahare
Proje Müşterisi: Shinjiro Heshiki


Hohobare Amahare IMG #2
Hohobare Amahare IMG #3
Hohobare Amahare IMG #4
Hohobare Amahare IMG #5
Hohobare Amahare IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun