WoWA Architecture'ın Honghua Havaalanı Bölge Master Planı: Çağdaş Çin Mimarisinin Özgün Yorumu

Tradyonel Çin Tasarım Dilini Modernleştiren, Farklı Fonksiyonları Birleştiren ve Kentsel Mekânları Canlandıran Özgün Bir Proje

WoWA Architecture tarafından tasarlanan Honghua Havaalanı Bölge Master Planı, geleneksel Çin tasarım dilini modernleştirerek, farklı fonksiyonları bir araya getiren ve kentsel mekânları canlandıran özgün bir proje olarak karşımıza çıkıyor.

Projenin ana ilham kaynakları arasında avlu, mega çerçeve ve piksel dolgu kavramları yer alıyor. Bu kavramlar, master planlamadan, bina kütlelerinin şekillendirilmesine, cephe tasarımından peyzaj düzenlemesine kadar projenin her aşamasında kendini gösteriyor. Ayrıca, piksel dolgu için geleneksel Çin tasarım dilinin modernize edilmesi de projeye ilham veren diğer bir unsur. WoWA Architecture'ın tasarım hedefi, tutarlı tasarım unsurlarını, çeşitlilikle harmanlamak.

Projenin farklılaşan özellikleri arasında, kuzey ve güneyi birleştiren "bağlantılı aktivite çubuğu" bulunuyor. Bu çubuk, pist parkı boyunca tasarlanmış ve "Cirque Du Soleil Anchor" performans merkezi ile pisti ve bağlantılı çubuğu aktive etmek için oluşturulmuştur. Ofisler, otel ve perakendeler, pistten bağımsız avlularla planlanmıştır. Bina kütleleri, daha küçük ölçekli yığılmış kutulara ayrılarak çeşitli cephe tasarımları sunar. LED cam kubbe ve "top" yüzey, sokak seviyesindeki etkinlikleri teşvik etmek için animasyonlu ışık gösterisi sağlar.

Proje, ahşap, taş, metal, beton, çelik, toprak, bitkiler ve sanat enstalasyonları gibi malzemelerin kullanıldığı bir parametrik tasarım aracı ile gerçekleştirilmiştir. Bu araç, kütle çalışmalarından, brüt zemin alanı hesaplamasına, cephe desen kontrolünden, peyzaj tasarımı çalışmalarına kadar birçok alanda kullanılmıştır. Parametrik tasarım aracı, bilimsel analiz ve estetik tercihlere dayalı olarak doğru tasarım dengesini daha hızlı bulmamızı sağlar.

Projenin teknik özelliklerine bakıldığında, arazi neredeyse 649m x 590m'lik bir satranç tahtası gibi görünüyor ve eski bir 62m genişliğindeki havaalanı pisti doğu ve batı yönünde kesiyor. Kuzey ticari parseller 35m bina yüksekliğine izin verirken, güney konut parselleri 100m bina yüksekliğine izin veriyor. Yalnızca bir parsel, en yüksek ofis kulesinin 150m yüksekliğinde olmasına izin veriyor.

Proje, Nanjing, Çin'de yer alıyor ve 2-3 yıl içinde tamamlanması planlanıyor. Tasarım sürecinde, benzer ölçekteki projelerle ilgili araştırmalar ve ölçek karşılaştırmaları gibi yöntemlerle tasarım verileri toplandı. Araştırmalar sonucunda elde edilen bilgiler, projenin zonlama haritası, aktivite önerileri, kentsel mekân düzenlemesi ve bina formları gibi unsurlar üzerinde belirleyici oldu.

Projenin tasarım sürecinde karşılaşılan en büyük zorluklardan biri, arazinin geniş bir ölçekte eski bir havaalanı pisti tarafından kesilmiş olması ve sokak seviyesindeki aktivite enerjisini kuzeyden güneye nasıl bağlayacağıydı. Uzun avlu ofis/otel cephelerini nasıl kırıp pist parkını ve bağlantı çubuğunu canlandıracağı ikinci tasarım zorluğuydu. Farklı "akışları" nasıl entegre edeceği, yani işe gidenler, ziyaretçiler, yerel sakinler gibi farklı trafiği nasıl yöneteceği ve onların kendi "ait olduğu topluluğu" nasıl bulacakları üçüncü tasarım zorluğuydu.

Proje, 2021'de A' Mimarlık, Yapı ve Yapı Tasarımı Ödülü'nde Bronz ödül kazandı. Bu ödül, deneyim ve kaynak kullanımını doğrulayan, sanat, bilim, tasarım ve teknolojiyi en iyi uygulamalarla birleştiren, güçlü teknik ve yaratıcı beceriler sergileyen ve yaşam kalitesine katkıda bulunan, dünyayı daha iyi bir yer haline getiren olağanüstü ve yaratıcı tasarımlara verilir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Shihi Chou
Görsel Kredileri: All right reserved @ WoWA Architecture
Proje Ekibi Üyeleri: WoWA Architecture
Proje Adı: Honghua Airport District Masterplan
Proje Müşterisi: Shihi Chou


Honghua Airport District Masterplan IMG #2
Honghua Airport District Masterplan IMG #3
Honghua Airport District Masterplan IMG #4
Honghua Airport District Masterplan IMG #5
Honghua Airport District Masterplan IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun