Xerolithi: Doğayla Bütünleşen Bir Ev Tasarımı

George Sinas'ın Xerolithi Projesi, Doğal Çevresiyle Bütünleşen Bir Konut Tasarımı Sunuyor

George Sinas'ın tasarladığı Xerolithi, doğal çevresiyle uyumlu bir konut tasarımı sunuyor. Tasarımın ilham kaynağı, çevresindeki doğal unsurlar ve yerel olarak xerolithies olarak bilinen taş duvarlar olmuştur.

Xerolithi projesi, doğal çevresiyle bütünleşen bir konut tasarımı sunuyor. Projenin ana odak noktası, çevresindeki doğal unsurlarla uyumlu bir ev yaratmaktı. Bu çevre, dik toprak ve çakıl yamaçları, dağınık dikenli çalılar ve büyük kaya oluşumları ile dolu bir alanı içeriyor. Ancak en önemli unsurlar, uzun zaman önce tarım amaçlı kullanılan ve yerel olarak xerolithies olarak bilinen kısa taş duvarlardı. Bu duvarlar, genellikle bir metreden daha kısa olan ve yamaçla paralel düz arazi şeritleri oluşturan ve tüm tepe yamacının yüzeyine uzanan duvarlardı. Site ve xerolithies, tasarımın ilham kaynağı oldu.

Yunan Adaları denildiğinde akla gelen beyaz kutular, bu tasarımın morfolojik önyargısını zorladı. Tasarım, evin ana cephelerini xerolithies olarak hayal ederek, düşük başlayıp yeterli bir yüksekliğe ulaşarak bu önyargıyı kırdı. Duvarlar, yamaçtan bağımsız olarak birbirlerine yaklaşıp uzaklaşıyor ve aralarında yaşam alanları oluşturuyorlar.

Yapının dış kabuğu çoğunlukla taştan oluşuyor. Dış duvarlar 50cm kalınlığında. Betonarme yapı sistemi kullanılmıştır. Evin zemin kat alanı 180 metrekare, ek olarak 60 metrekare bodrum alanı bulunmaktadır.

Tasarımın en zor kısmı, dalgalı morfolojiyi evcilleştirmekti. Sensüel bir görünüm kazandırırken evin düzenini işlevsel tutmak gerekiyordu. Ev, doğal çevresiyle bütünleşiyor. Dik ve sert yamaçlar, dağınık dikenli çalılar ve tarım amaçlı kullanılan kısa taş duvarlar, evin ana cephelerini oluşturuyor. Bu duvarlar, havada birer kurdele gibi hafif ve yamaçtan bağımsız olarak birbirlerine yaklaşıp uzaklaşıyor, aralarında yaşam alanları oluşturuyorlar. Toprak ve bitki örtüsü ile kaplı çatı, doğal peyzajı taklit ediyor ve evi neredeyse görünmez kılıyor.

Xerolithi projesi, 2021'de A' Mimarlık, Yapı ve Yapı Tasarımı Ödülü'nde Gümüş ödül kazandı. Bu ödül, üst düzey, yaratıcı ve profesyonel olarak dikkat çekici tasarımlara verilir. Bu tasarımlar, güçlü teknik özellikleri ve mükemmel sanatsal becerileri ile hayranlık uyandırır, mükemmeliyet düzeyini gösterir ve olumlu duygular, hayranlık ve merak uyandırır.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: George Sinas
Görsel Kredileri: Photographer of all images: Yiorgos Kordakis Drawings and Renderings and sketch: George Sinas
Proje Ekibi Üyeleri: Leader Architect: George Sinas (Sinas Architects) Team: Maria Mamoura Interior Decoration: Olga Ktena
Proje Adı: Xerolithi
Proje Müşterisi: George Sinas


Xerolithi IMG #2
Xerolithi IMG #3
Xerolithi IMG #4
Xerolithi IMG #5
Xerolithi IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun