Tokyo'nun Kalbinde Minimalist Yaşam: Amar Bari

Hiroaki Iwasa'dan Japon Felsefesi Işığında Tasarım

Tokyo'nun yoğun yaşam alanlarında minimalist bir yaşam tarzını benimseyenler için Hiroaki Iwasa'nın tasarladığı Amar Bari, sadece gerekli olanı önemseyen bir Japon felsefesi olan Chisoku'dan ilham alıyor. Bu proje, kişisel alanları maksimize eden ve sakinlerine yaratıcılıklarını serbestçe ifade etme olanağı sunan dört birimlik bir apartman dairesi olarak öne çıkıyor.

Merkezi Tokyo'da yer alan ve tek kişilik hane halklarına yönelik dört birimlik bir kiralık apartman olan Amar Bari, betonarme bir çerçeve ile sınırlarını zorlayarak tasarlanmış ve asgari yaşam alanları ile aletlerin içinde gizlendiği ahşap kabinlerle donatılmıştır. Bu, her bir sakinin hayal ettikleri yaşam tarzını yaratmalarını sağlayan 3,5 metre yüksekliğinde serbestçe kullanılabilir bir alan yaratır. Hiroaki Iwasa'nın bu boş alanı yakalama amacıyla tasarladığı proje, sakinlerin hayatlarını zevkle yaşamaları ve yerel toplulukla işbirliği yapmaları için bir fırsat sunuyor.

Betonarme çerçeve kullanılarak yapılan yapı, yüksek ses yalıtımı ve izolasyon sağlamanın yanı sıra sağlam bir alan oluştururken, ekipman kabini ahşaptan yapılmıştır, böylece çok sınırlı bir alanda çeşitli ekipmanlar ve boruları depolayabilir. Her parçanın işlevi ve ömrü için en uygun malzemelerin seçimiyle tutarlı olan bu yaklaşım, aynı zamanda inşaat işlerini de basitleştirir.

Amar Bari, sakinlerin belirli bir amacı olmayan bu boş alanı, hayatlarını zevkle yaşamaları ve yerel toplulukla işbirliği yapmaları için bir fırsat olarak kullanmalarını sağlar. Örneğin, sakinler alanı bir sanat stüdyosu, müzik stüdyosu, ofis, galeri vb. olarak kullanabilirler.

Proje, Mart 2009'da başladı ve Ocak 2011'de Tokyo'nun merkezi bir alanında tamamlandı. Maksimum boş alanı sağlamak için ekipman alanının ve insan hareketinin minimal ve temel boyutlarını ölçen bir araştırmaya dayanıyor. Hiroaki Iwasa'nın araştırmalarına dayanarak, mutfaklar, tuvaletler, banyolar ve çamaşır odaları gibi günlük yaşam tesislerini tek işlevli yerler yerine çok işlevli alanlar olarak tasarladı.

Proje, sadece alanı en aza indirgemekle kalmayıp, aynı zamanda rahat bir yaşam tarzını aramak gibi bir meydan okumayı da içeriyordu. Sakinler mutfakta basit yemekler pişirebilir. Uçak lavabosu büyüklüğündeki kompakt yıkama odasında depolama alanı ve değişim için biraz yer bulunmaktadır. Banyo ayrıca bir giysi kurutucu ile donatılmıştır ve sakinler ya küvetli bir banyo ya da sadece bir duş seçebilirler. Ayrıca, Hiroaki Iwasa'nın araştırmalarına dayanarak, ahşap kabinin üst yüzeyinde, bir çatı katı olarak kullanılabilecek bir alan tasarladı.

Hiroaki Iwasa'nın tasarladığı Amar Bari, Tokyo'nun merkezinde tek kişilik hane halkları için dört birimlik bir kiralık apartmandır. Japon Chisoku felsefesine dayanarak tasarlanmıştır ve sitedeki sınırları en üst düzeye çıkaran çıplak betonarme bir çerçeve ile tasarlanmıştır ve ayrıca minimum yaşam tesisatları ve cihazlar içinde gizlenmiş ahşap kabinlerle donatılmıştır. Sonuç olarak, 3,5 metre yüksekliğinde serbest bir alan yaratılmıştır. Sakinler, bu boş alanı hayatlarını zevkle yaşamak ve yerel toplulukla işbirliği yapmak için bir fırsat olarak kullanırlar. Proje, bu boş alanı yakalamak için tasarlanmıştır.

Fotoğrafçı Hiroshi Tabuse tarafından çekilen görsellerin telif hakkı saklıdır.

Amar Bari tasarımı, 2024 yılında A' Mimarlık, Bina ve Yapı Tasarımı Ödülü'nde Demir kategorisinde ödül kazanmıştır. Demir A' Tasarım Ödülü, profesyonel ve endüstriyel gereksinimleri karşılayan, iyi tasarlanmış, pratik ve yenilikçi yaratıcılıklara verilir. Endüstri en iyi uygulamalarını entegre etmek ve yetkin teknik özellikler sunmakla saygı duyulan bu ödüller, katılımcılara tatmin ve pozitif duygular sağlayarak daha iyi bir dünya katkıda bulunurlar.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Hiroaki Iwasa
Görsel Kredileri: Photographer Hiroshi Tabuse
Proje Ekibi Üyeleri: Hiroaki Iwasa
Proje Adı: Amar Bari
Proje Müşterisi: Hiroaki Iwasa


Amar Bari IMG #2
Amar Bari IMG #3
Amar Bari IMG #4
Amar Bari IMG #5
Amar Bari IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun