Venous Materials: Doğadan İlham Alan İnteraktif Sensörler ve Görüntüleme Teknolojisi

Hila Mor'un Yenilikçi Tasarımı, Teknoloji ve Sanatı Buluşturuyor

Venous Materials, doğadaki ve insan vücudundaki venöz yapılarından ilham alarak geliştirilmiş bir tasarım projesidir. Bu teknoloji, kullanıcı etkileşimine ve deneyimine özel olarak tasarlanmış mevcut Mikroakışkanlar üzerine yapılan araştırmalar sonucu geliştirilmiştir.

Yapraklardaki damarlar, iç durumu ve mevsimi belirlemek için renk değişikliği sağlayan pigmentleri taşır. Venous Materials teknolojisi, bu doğal süreci taklit ederek, kullanıcının fiziksel girişine göre renk değişikliği ve akışın görüntülenmesini simüle ve görselleştirebilen özel bir hesaplamalı araç geliştirmiştir. Üretim süreci, lazer gravür ve manuel laboratuvar işlemlerini içerir. Kullanılan malzemeler PDMS silikon ve ecoline mürekkeptir.

Venous Materials prototiplerinin boyutları 5cmX5cm ile 15x15cm arasında değişir. Bu örnekler, daha büyük bir levha oluşturmak için bir araya getirilebilir. Tasarım, etkileşimli tasarım, malzeme araştırması, dinamik grafikler, mikroakışkanlar, hesaplamaya yardımcı tasarım, sensörler ve ekranlar, venöz yapılar gibi anahtar kelimelerle tanımlanabilir.

Proje, kullanıcıların Venous Materials ile etkileşime geçerek malzemeye basınç uygulayarak veya şeklini değiştirerek iç kanallardaki sıvı akışını harekete geçirebileceği bir etkileşim tasarımıdır. Bu, Venous Materials'ın aynı anda hem bir sensör hem de somut bilgilerin bir göstergesi olarak işlev görmesini sağlar.

Proje, 2019 Haziran'ında başladı ve 2020 Nisan'ında, MIT Media Lab, Tangible Media grubunda, Cambridge, MA'da tamamlandı. Bu çalışma, kullanıcıdan gelen mekanik girişlere yanıt veren etkileşimli sıvı mekanizmalarının tasarım ve üretim yöntemlerini sunmaktadır.

Her ne kadar mevcut bilgisayar çipleri ve elektronikler genellikle sert ve hantal bileşenler gerektirse de, Venous Materials, günlük aktivitelerin hareketini enerji kaynağı olarak kullanan yumuşak ve kendi kendine yeten bir mekanizmadır. Mikro-akışkan dinamiğinin tasarımı sezgisel bir görev olmasa da, yaklaşımımız ve hesaplamalı aracımız, herhangi bir nesneye gömülü veya eklenmiş sıvı etkileşimli sensörlerin tasarımını, simülasyonunu ve prototipini oluşturmayı mümkün kılar.

Venous Materials projesi, sıvı arayüzler kullanarak dinamik somut etkileşimleri tasarlama konusunda yeni bir yol öngörmektedir. Kullanıcı malzemeye basınç uyguladığında veya hareket ettirdiğinde, dinamik olarak geometrik desenler ve renkler gösterir. Farklı desenler, dinamik grafikleri canlandırabilen, öğrenme aktiviteleri için yanıt veren nesneler oluşturabilen ve vücut hareketini ve dengesini görselleştirebilen somut sensörler olarak işlev görür.

Bu tasarım, 2021'de A' Design Kalite ve İnovasyon Ödülü'nde Gümüş ödül kazanmıştır. Gümüş A' Design Ödülü, üstün teknik özellikleri ve muhteşem sanatsal becerisi ile hayranlık uyandıran, mükemmel bir seviyede olan ve olumlu duygular, hayret ve merak uyandıran tasarımlara verilir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Hila Mor
Görsel Kredileri: All Photo/video credit to Tangible Media Group, MIT Media Lab
Proje Ekibi Üyeleri: Hila Mor, Tianyu Yu, Ken Nakagaki, Benjamin Harvey Miller, Yichen Jia, Hiroshi Ishii
Proje Adı: Venous Materials
Proje Müşterisi: Hila Mor


Venous Materials IMG #2
Venous Materials IMG #3
Venous Materials IMG #4
Venous Materials IMG #5
Venous Materials IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun