Doğanın Tonlamaları: Yasuyuki Kitamura'nın Olağanüstü Mimari Tasarımı

Modern Konut Anlayışını Sorgulayan Bir Tasarım: Doğa ve İnsan Arasındaki İlişkiyi Vurgulama

Yasuyuki Kitamura'nın tasarladığı 'Doğanın Tonlamaları', doğa ve insan arasındaki ilişkiyi vurgulayan, doğal çevrenin niteliklerini kabul eden ve bu niteliklerle uyumlu bir yaşam alanı oluşturmayı hedefleyen bir özel konut projesidir.

Proje, Japonya'nın Osaka şehrinde, Minoo şehrinin kuzey tepelerinde yer alıyor. Hızla gelişen bu bölge, zengin doğal çevresiyle bilinirken, mevcut konutların yerel karakterle pek az ilgisi bulunuyor. Kitamura'nın tasarımı, bu durumu değiştirmeyi ve konutların çevreyle daha uyumlu hale gelmesini amaçlıyor.

Doğanın Tonlamaları, genç bir çift için tasarlanmış bir özel konut. Kitamura, konutu, kentsel ve doğal alanların sınırında, bir topluluk sebze bahçesine bakan bir araziye yerleştirmiş. Bu özel konum, sakinlerin çevreyle yakın bir ilişki kurmasını sağlıyor.

Tasarımın özgün özelliklerinden biri, iç mekanı genişleten hafif çatının derin saçakları ve iç içe geçmiş köşeler ve çatlaklarla oluşturulan belirsiz alanlar. Ayrıca, binanın dışını binanın merkeziyle görsel olarak bağlayan bir çift açıklık ve ağaçların yeşilliğini ve mavi gökyüzünü içeriye sızdıran büyük bir üst ışık bulunuyor.

Kitamura'nın bu tasarımı, Japonya'nın depreme eğilimli bir ülke olması göz önünde bulundurularak, büyük açıklıklara sahip dengeli bir şekil ile tasarlandı. Bina, depreme dayanıklı bir derecelendirme olan 3'ü karşılar ve aynı zamanda mükemmel yalıtım performansı standartlarını da karşılar.

Doğanın Tonlamaları, 2018 yılında tasarlanmaya başlandı ve 2019 yılında inşaatına başlandı. Proje, 2020 yılında tamamlandı ve Minoh Şehri tarafından kullanıma sunuldu. Bu tasarım, 2021'de A' Mimarlık, Bina ve Yapı Tasarımı Ödülü'nde Bronz ödül kazandı.

Yasuyuki Kitamura'nın bu olağanüstü tasarımı, modern konut anlayışını sorguluyor ve doğa ile insan arasındaki ilişkiyi vurguluyor. Bu proje, doğal çevrenin niteliklerini kabul ederek ve bu niteliklerle uyumlu bir yaşam alanı oluşturmayı hedefleyerek, konutların yerel karakterle daha uyumlu hale gelmesini sağlıyor.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Yasuyuki Kitamura
Görsel Kredileri: photo:Masashige Akeda video:Tanpan studio
Proje Ekibi Üyeleri: Client: Shuhei Kimura, Architect: Yasuyuki Kitamura, Structural Engineering: Takuma Togo, Landscape: Akihiro Oku, Builder: Takada Corporation, Site manager: Masato Hino, Photographs: Masashige Akeda, Video:Tanpan studio
Proje Adı: The Nature Gradation
Proje Müşterisi: Yasuyuki Kitamura


The Nature Gradation IMG #2
The Nature Gradation IMG #3
The Nature Gradation IMG #4
The Nature Gradation IMG #5
The Nature Gradation IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun