Algı Aygıtı: Yuting Zhang'ın Kültür Merkezi Tasarımı

Geçmiş, Şimdiki ve Gelecek Arasında Köprü Kurma: Meksika Şehri'nde Yeni Bir Kültür Merkezi

Yuting Zhang'ın tasarladığı "Algı Aygıtı" adlı kültür merkezi, Meksika Şehri'nin karmaşık kentsel dokusunu ve zengin kültürel mirasını yansıtan bir yapı olarak öne çıkıyor. Tasarım, tarihi ve modern unsurları birleştirerek, şehrin eşsiz hikayesini anlatan bir sahne oluşturuyor.

1978 yılında Aldo Rossi'nin "Küçük Bilimsel Tiyatro" projesi, Zhang'ın tasarımının başlangıç noktasını oluşturuyor. Bu projeden esinlenen Zhang, Zarco Plaza'nın, kültür merkezinin sahnesinin bir uzantısı olarak nasıl düşünülebileceğini araştırıyor. Bu bağlamda, "performans" kavramı genişletilerek, kültür merkezinin sadece bir sergi alanı olmaktan öte, bir "algı aygıtı" olarak ele alınması sağlanıyor.

Yapı, düşük katlı tarihi bölge ile yüksek katlı ticari gelişmeler arasında, Meksika Şehri'nin karmaşık bir kesişim noktasında yer alıyor. Kültür merkezi, bu çeşitliliği ve karmaşıklığı yansıtan bir yapı olarak tasarlanmış. Projenin iki temel özelliği var: biri, iç sahnenin uzantısı olarak dış meydanın algısı; diğeri ise, şehri anlamak için çeşitli manzara çerçeveleri ile bir spiral yol.

Yapı, betonarme kullanılarak inşa edildi. "Stereotomik" mimariye dayanarak, merkezin beton duvarları, bulunan bir obje olarak ele alındı. Projeye başka bir malzeme olarak Corten de dahil edildi. Bu hava koşullarına dayanıklı çelik, geçmiş, şimdiki ve gelecek arasında hemen görsel bir bağlantı oluşturuyor.

Yapının toplam alanı yaklaşık 4500 metrekare ve ana konferans/sunum salonu, küçük tiyatro salonu, sergi alanı, ofisler, depo, kafe gibi alanları içeriyor. Kültür merkezinin giriş plazası, ağır trafikli La Reforma Caddesi'nden kültür merkezini ayıran sakin bir başlangıç oluşturuyor. Her kat, bir öncekinden çeyrek dönüşlü olarak tasarlandı, bu da iç sergi alanının uzantısı olarak büyük bir spiral halka galeri oluşturdu.

Kültür merkezi, Meksika Şehri'nin karmaşık kentsel dokusunu ve zengin kültürel mirasını yansıtan bir yapı olarak öne çıkıyor. Tasarım, tarihi ve modern unsurları birleştirerek, şehrin eşsiz hikayesini anlatan bir sahne oluşturuyor. Bu proje, 2022'de A' Mimarlık, Bina ve Yapı Tasarımı Ödülü'nde Bronz ödül kazandı.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Yuting Zhang
Görsel Kredileri: Yuting Zhang
Proje Ekibi Üyeleri: Yuting Zhang
Proje Adı: Device of Perception
Proje Müşterisi: Yuting Zhang


Device of Perception IMG #2
Device of Perception IMG #3
Device of Perception IMG #4
Device of Perception IMG #5
Device of Perception IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun