Agar: Tarımın Geleceğine Yön Veren Otonom Robot

Yenilikçi Tasarımıyla Vladimir Zagorac'tan Tarım Robotu

Agar, düzensiz arazilerde bile hassas tarım için tasarlanmış evrensel bir platform sunuyor. Modern tasarım anlayışı ve teknik kısıtlamalarla şekillenen bu araç, akıllı çiftçilik endüstrisindeki standartları belirleyen ya da aşan bir yapıya sahip. Estetik açıdan, aracın çalışma yüksekliğine bağlı olmaksızın sağlamlık, dinamizm ve güç hissiyatını ön plana çıkarıyor.

Vladimir Zagorac tarafından tasarlanan Agar, tarım sektöründe devrim yaratacak bir otonom robot. GPS ile önceden belirlenen bir yolda hareket edebilen, engel algılama sensörleri kullanarak otonom olarak çalışabilen ve uzaktan kontrol edilebilen bir yapıya sahip. Her tekerlekte bağımsız batarya gücünde motorlar bulunuyor, bu sayede robot yerinde dönüş yapabiliyor. Tüm elektromekanik parçalar, hareketli ve sabit çerçevelerin sağlam yapısı ile korunuyor. Kullanıcı güvenliği, aracın köşelerindeki acil durum durdurma düğmeleri ve mekanik güvenlik tamponları ile sağlanıyor.

Agar'ın üretimi, lazer kesim, preslenmiş ve kaynaklı çelik, paslanmaz çelik ve alüminyum gibi malzemeler kullanılarak gerçekleştiriliyor. Boyutları ise uzunlukta 179-222cm, genişlikte maksimum 147cm ve yükseklikte 137-178cm arasında değişiyor. Ağırlığı 740kg olan bu robot, tarım sektöründe güç ve dayanıklılık vurgusuyla öne çıkıyor.

Agar'ın tekerlek motorları, hareketli bacak çerçevesi içinde korunuyor. Ana batarya paketi, manyetik bir yüz maskesi çıkarılarak değiştirilebiliyor. Ek üst batarya paketi, robotik kol veya güneş paneli, ana kabuğun üzerindeki çatı profilleri kullanılarak yerleştirilebiliyor. Tekerlekler, farklı mesafelerdeki ürün sıraları arasında kullanım için içe doğru konumlandırılabiliyor. Eğimli kabuk iyi bir açıklık sağlarken, en son RGB LED sinyal ışıkları 360 derece tasarımda düzenlenerek kullanıcının çalışma durumunu bilgilendiriyor ve yolunu aydınlatıyor.

Proje, Belgrad, Niş ve Boljevac'ta bir yıl süren bir tasarım sürecinde hayata geçirildi. Tasarım süreci, Coming ve Niş Makine Mühendisliği Fakültesi tarafından geliştirilen çalışan bir prototipin mevcut yapısını kullanarak Mart 2023'te başladı. Tasarım, robotun 30 dereceye kadar her yönde eğimli arazilere uyum sağlayabilmesi için robot taşıyıcı bir tarım makinesinin stabilitesine özel dikkat gösterdi. Bu amaçla, robotun ağırlığı 750kg'ı geçmemesi göz önünde bulundurularak nihai çözüme montaj ağırlıkları eklendi.

Agar, tarım robotu tasarımı üzerine bir yıl süren bir süreçte geliştirildi. Modüler yapısı, uzaktan kontrol, önceden programlanmış yollar veya otonom çalışma kullanılarak çeşitli ürünlerin bakımı için hareket etmesine olanak tanıyor. Dinamik tasarım kompozisyonu, indirilmiş ve yükseltilmiş pozisyonlarda benzer açılarla yönlendirilmiş detayların karmaşık düzenlemesini, dengeli kütleleri ve oranları öne çıkarıyor. Çok yönlülük, kullanıcı güvenliği ve modern estetik önceliklendiriliyor. 30 dereceye kadar eğimlerde stabiliteye odaklanan bir yıllık geliştirme tasarım sürecinin ürünüdür.

Agar, 2024 yılında A' Tarım Araçları, Çiftçilik Ekipmanları ve Makine Tasarımı Ödülü'nde Bronz ödül kazandı. Bronz A' Tasarım Ödülü, deneyim ve yaratıcılığı doğrulayan, sanat, bilim, tasarım ve teknoloji alanlarında en iyi uygulamaları içeren, teknik ve yaratıcı becerileri güçlü olan ve yaşam kalitesinde iyileştirmelere katkıda bulunan olağanüstü ve yaratıcı zekice tasarımlara veriliyor. Dünyayı daha iyi bir yer haline getiren bu ödül, tasarımın kalitesini ve etkisini onurlandırıyor.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Vladimir Zagorac
Görsel Kredileri: Images: Vladimir Zagorac Video Credits: Coming, Faculty of Mechanical Engineering in Nis
Proje Ekibi Üyeleri: Vladimir Zagorac
Proje Adı: Agar
Proje Müşterisi: Coming, Faculty of Mechanical Engineering in Niš, FPM Agromehanika


Agar IMG #2
Agar IMG #3
Agar IMG #4
Agar IMG #5
Agar IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun