Ossed: Doğanın Gücünü Kullanarak Bahçe Bakımını Kolaylaştıran Yenilikçi Bir Araç

Julius Szabo'nun Tasarladığı Ossed, Bahçe Bakımını Kolaylaştıran ve Doğal Güçleri Kullanan Bir Araç

Yaşlı ebeveynlerin oğlu olan Julius Szabo, bahçe işlerini kolaylaştırmak için Ossed adlı bir araç geliştirdi. Bu araç, meyveleri ve sonbahar yapraklarını yerlere düşmeden toplar ve bu işlemi gerçekleştirirken doğanın gücünden yararlanır.

Julius Szabo'nun tasarladığı Ossed, adını aldığı koleksiyoner özelliği ile dikkat çekiyor. Bu araç, genel algının aksine, meyveleri veya sonbahar yapraklarını yerlere düşmeden önce toplar. İnsan gücü yerine doğanın gücünü kullanır: yer çekimi, rüzgar, yağmur, don.

Ossed'in sürdürülebilirlik odaklı bir tasarıma sahip olduğunu belirten Szabo, plastik malzemelerin kullanımını, organik malzemelerin alternatif olarak kullanılamadığı durumlar için minimuma indirdi. Taban, lazer kesim ve yaygın makine yöntemleri kullanılarak paslanmaz çelik plakadan yapıldı, ancak ahşap parçalar yerel sert ağaçtan elde yapıldı.

Ossed, ağaç tacı çapını göz önünde bulundurarak üç farklı boyutta üretildi: 2,5 m çapında S, 4,5 m çapında M ve 6,5 m çapında L boyutları mevcut.

Ossed'in kullanımının mümkün olduğunca basit olmasını hedeflediklerini belirten Szabo, aracın kurulumunun sezgisel olduğunu ve ayarlamaların çengel, çekme ipleri, bungee kordonları, kanca & döngü ve ip sıkıştırıcıları ile gerçekleştirildiğini belirtti.

Projenin Şubat 2019'da başladığını ve Mayıs 2021'de Slovakya'nın Trstice kentinde tamamlandığını belirten Szabo, Ossed'in geliştirilmesi sürecinde 16 farklı konsept ve prototipin test edildiğini belirtti. Szabo, renk seçiminin kuşların ağaçlara karşı davranışını göz önünde bulundurduğunu ve onların ağına takılmalarını önlemeyi hedeflediğini belirtti.

Szabo, Ossed'in geliştirilmesi sürecinde en büyük zorluğun, koleksiyonerin her bir ağacın benzersiz şekli ve boyutuna uyum sağlayacak doğru malzemeleri bulmak olduğunu belirtti. Ürünün sürdürülebilir, dayanıklı ve hafif olması gerektiğini vurguladı.

Ossed, 2022'de A' Tarım Araçları, Çiftlik Ekipmanları ve Makine Tasarımı Ödülü'nde Bronz ödül kazandı. Bu ödül, deneyim ve kaynak kullanımını doğrulayan, sanat, bilim, tasarım ve teknolojiyi en iyi uygulamalarla birleştiren, güçlü teknik ve yaratıcı becerilere sahip olan, yaşam kalitesine katkıda bulunan ve dünyayı daha iyi bir yer haline getiren olağanüstü ve yaratıcı tasarımlara verilir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Julius Szabó
Görsel Kredileri: Julius Szabó
Proje Ekibi Üyeleri: Julius Szabó
Proje Adı: Ossed
Proje Müşterisi: Julius Szabó


Ossed IMG #2
Ossed IMG #3
Ossed IMG #4
Ossed IMG #5
Ossed IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun