Archizeit: Alexandru Zingaliuc'un Yenilikçi Mimarlık Laboratuvarı

Doğal ve Geri Dönüştürülmüş Malzemelerle Yeniden Tasarlanan Eski Bir Ev

Archizeit, Alexandru Zingaliuc önderliğindeki bir mimarlık ekibinin, eski bir evi yenileyerek ve genişleterek oluşturduğu yenilikçi bir mimarlık stüdyosudur. Projede, doğal malzemelerin el işçiliği ve geri dönüşümü ön plandadır.

Archizeit projesi, belirli bir ilham kaynağı olmaksızın, tasarım deneylerinin laboratuvarı olarak düşünülmüştür. Çeşitli yapı malzemeleri ve tekniklerin kullanıldığı bu dönüşümde, iç tasarım tarzı eklektiktir. Duvarların manuel tekniklerle tamamlanması, projenin önemli bir özelliğidir. Beton, metal çubuklardan dekoratif paneller, nehir taşları ve tuğla ile kaplanmış duvarlar, bu çeşitliliği gösterir.

Archizeit Stüdyosu, aynı adı taşıyan mimarlık şirketinin ofisidir. Chisinau merkezinde bulunan tek katlı bir evin yenilenmesi ve genişletilmesiyle başlayan bu proje, hem iç mekanın yeniden yapılandırılması hem de mevcut binanın dış görünümünün yenilenmesi aşamalarını içerir.

Projenin belirleyici yönlerinden biri, el işçiliği ile işlenen veya geri dönüştürülen doğal malzemelerin kullanılmasıdır. Bu nedenle, genişletme olarak bir metal konteyner getirilmiştir. Dış işleri tamamlamak için, mevcut binanın cephesi corten çelik plakalarla kaplanmıştır. Ahşap, corten çelik, çıplak beton ve metal, dinamik ve kontrastlı bir kompozisyon oluşturur.

Stüdyo, büyük pencereleri sayesinde sokaktan oldukça açıktır ve içerisi geçenlerin gözüne çarpar. Bu özellik, mekanı oldukça davetkar kılar. Ana giriş, binanın içindeki akışı dağıtır ve misafir alanı, çalışma alanları ve banyo, binanın farklı kısımlarında yer alır, böylece akışların kesişmesi azalır.

Proje, 2016'da Moldova'nın Chisinau kentinde başladı ve 2018'de tamamlandı. Tasarım sürecinde, binanın mevcut durumunun analizi ile başlanarak, neyin korunabileceği ve neyin yıkılıp yeniden inşa edilmesi veya eklenmesi gerektiği kararlaştırıldı. Bu analizin ardından, seçilen malzemeler ve yapısal sistemler aracılığıyla binanın dışını yenilemek için çözümler arandı.

Archizeit Stüdyosu, iş toplantılarına ev sahipliği yapabilecek ve Archizeit tasarım ekibine kârlı bir ortam sağlayabilecek bir ofis alanına dönüştürülmüş eski bir evin yenileme projesidir. Yenileme, hem mülkün içini hem de dışını kapsamıştır ve firmanın çalışma biçiminin bir örneği olarak görülebilir. Potansiyel müşteriler, ofisin çalışmalarıyla tanışmaya ve bunu kişisel olarak deneyimlemeye davetlidir.

Proje, 2022'de A' Mimarlık, Bina ve Yapı Tasarımı Ödülü'nde Demir ödülüne layık görüldü. Demir A' Tasarım Ödülü, iyi tasarlanmış, pratik ve yenilikçi yaratıcılıklara verilir. Endüstriyel gereklilikleri karşılayan ve sektörün en iyi uygulamalarını entegre eden bu ödül, olumlu duygular sağlar ve daha iyi bir dünya oluşturmaya katkıda bulunur.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Alexandru Zingaliuc
Görsel Kredileri: #Image 1:Photographer Valeria Evstigneev, 2018. #Image 1:Photographer Valeria Evstigneev, 2018. #Image 2:Photographer Valeria Evstigneev, 2018. #Image 3:Photographer Valeria Evstigneev, 2018. #Image 4:Photographer Valeria Evstigneev, 2018.
Proje Ekibi Üyeleri: Lead Architect: Alexandru Zingaliuc Assistant Architect: Mariana Popescu
Proje Adı: Archizeit
Proje Müşterisi: Alexandru Zingaliuc


Archizeit  IMG #2
Archizeit  IMG #3
Archizeit  IMG #4
Archizeit  IMG #5
Archizeit  IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun