Olka: Kökler ve Yenilikçi Tasarımın Harmanı

İranlı Tasarımcı Maryam Hosseini'den Dikişsiz Deri Çanta

Maryam Hosseini'nin Olka tasarımı, göç olgusunun derin izlerini taşıyor ve modüler yapısıyla dikkat çekiyor.

2022 raporlarına göre, İranlı öğrencilerin ve girişimcilerin yaklaşık %50'si ülkelerinden göç etme arzusunda ve %62'si geri dönme kararı almamış durumda. Olka, Farsça'da vatan anlamına geliyor ve İranlı gençlerin daha iyi bir yaşam yaratma amacıyla göç etmelerinden ilham alınarak yaratıldı. Göç, zihinsel, duygusal ve hatta fiziksel acılara neden olabilir, ancak acı, büyüme fırsatıdır. Bu durumda, her yarık yeni bir güzel çiçeğin oluşumu için temel sağlar.

Deri, dayanıklı bir malzeme olmasına rağmen, genellikle deri işlerini dikmek için kullanılan iplikler, deriden daha erken kalitesini yitirir. Bu nedenle, dikişsiz deri çantaların yaratılması, kalitesini artırmada etkili olabilir. Olka dikişsizdir, modüler deri parçalar birbirine geçirilerek kilitlenir, bu da üretim hızını artırır ve gerektiğinde hasar gören parça kolayca yenisiyle değiştirilebilir. Hatta kullanıcıya çantayı ayrı parçalar halinde sipariş etme ve kendi çantasını yapma olanağı bile verir.

Olka'nın ana çantası, ilk olarak AutoCAD'de 2D ve 3D olarak tasarlanan, daha sonra lazer kesimle kesilen 72 adet inek derisinden oluşan parçalardan meydana gelir ve parçalar birbirine dokunarak geçirilir. Bu çantanın ayrıca el yapımı bir iç çantası vardır ve bu da inek derisinden yapılmıştır ve ayrı bir minimal crossbody çanta olarak kullanılabilir.

Olka'nın boyutları 220*220*80 milimetredir. Modüler, dikişsiz, geometrik, vatan, Olka, deri çanta, birbirine geçen modüler bileşenler, lazer kesim, göç gibi kelimeler tasarımı tanımlamaktadır. Bu çanta, birbirine geçen modüler deri parçalardan oluşur. Tüketici bu çantayı ayrı bileşenler halinde sipariş edebilir ve ürünün manueline göre çantayı yapabilir, bu da ürünle büyük bir duygusal bağ ve aidiyet duygusu yaratır.

Çantanın tasarımı 2023 yılının Eylül ayında Tahran, İran'da başladı ve 2023 yılının Ekim ayında Tahran'da yaratıldı. Tasarım ve yaratım sürecinde, birbirine geçen sistem, modüler sistem, tüketici davranışları, DIY ürünler ve İranlı gençlerin göç oranı üzerine araştırmalar yapıldı ve sonunda bu proje ortaya çıktı.

Bu ürünün yaratılmasındaki ana zorluk, birbirine geçen bileşenlerin nihai mukavemetinin dikişe eşit olup olmadığı ve ana çantanın müşteriye ayrı parçalar halinde teslim edilip edilemeyeceği, böylece müşterinin onları bir araya getirerek çantayı kendisinin yaratabilmesiydi.

Olka, İranlıların geri dönüşü olmayan göçünden ilham alan dikişsiz bir el yapımı deri çantadır. 54 adet birbirine geçen modüler inek derisinden parçalardan oluşur. Bu dokuma, deri üzerine lazerle kesilen yarıklar aracılığıyla yapılır. Boyutları 220 x 220 x 80 mm'dir. Çantanın sapı ceviz ağacından yapılmıştır. Günümüzde İranlı gençler, daha iyi bir yaşam yaratmak için vatanlarını terk ediyor ve göç, zihinlerinde, ruhlarında hatta bedenlerinde çatlaklar yaratabilir, ancak her çatlak yeni bir güzel çiçeğin yaratılması için bir durum sağlar.

Bu Tasarım, 2024 yılında A' Moda ve Seyahat Aksesuarları Tasarım Ödülü'nde Bronz ödüle layık görüldü. Bronz A' Tasarım Ödülü, deneyim ve kaynak kullanımında olağanüstü ve yaratıcı zekayı doğrulayan tasarımlara verilir. Sanat, bilim, tasarım ve teknolojide en iyi uygulamaları içeren, güçlü teknik ve yaratıcı beceriler sergileyen ve yaşam kalitesini iyileştirmeye katkıda bulunan, dünyayı daha iyi bir yer yapma özelliğine sahip oldukları için saygı duyulan ödüllerdir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Maryam Hosseini
Görsel Kredileri: Maryam Hosseini
Proje Ekibi Üyeleri: Maryam Hosseini
Proje Adı: Olka
Proje Müşterisi: Maryam Hosseini


Olka IMG #2
Olka IMG #3
Olka IMG #4
Olka IMG #5
Olka IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun