Omni Chang’An: Sahne Sanatlarında Kültürel Mirasın Yeniden Canlanışı

Çin'in İlk Büyük Ölçekli Konsept Tiyatrosu Omni Chang’An

Xi’an’ın binlerce yıllık tarihini sahneye taşıyan Omni Chang’An, geleneksel kültür ile modern teknolojiyi buluşturan bir performans harikası olarak dikkat çekiyor. Zhang Yimou’nun liderliğindeki Funshine Culture Group Co., Ltd. tarafından hayata geçirilen bu proje, kültürel mirası yeniden tanımlıyor.

Omni Chang’An, Shaanxi’nin somut olmayan kültürel miraslarından esinlenerek oluşturulan ve en ileri sahne teknolojileriyle desteklenen, Çin’in ilk büyük ölçekli yer özgü konsept tiyatrosudur. Sekiz orijinal bölümden oluşan bu tiyatro, Heming (Harmoni), Nichang (Gökkuşağı Eteği), Yingren (Hayali Adam), Wanxiang, Chang’an, Chongyuan (Buluşma), Gongsheng (Karşılıklı Bağımlılık) ve Chuanqi (Efsane) gibi farklı boyutları ve stilleri bir araya getiriyor.

Performans, matris ekran, duvar projeksiyonu, yükselen sahne, holografik projeksiyon, mekanik kol, fotoğraf çekimi ve video kaydı gibi 20'den fazla gelişmiş sahne teknolojisi kullanılarak gerçekleştiriliyor. Ayrıca, bu teknolojilerin yanı sıra, ev içi geliştirilen sahne mekanizmaları da projede yer alıyor.

90 dakika süren gösteride 150'den az sanatçı performans sergiliyor. Zhang Yimou baş yönetmenliğindeki tasarım ekibi, projenin yaratılması için 500 günden fazla bir süre harcadı ve 15 Ekim 2023'te prömiyerini yaptı. 9 Kasım 2023'te ise Xi’an, Çin’de halka açık gösterimlerine başladı.

Kültürel deneyimler için toplumun talepleri giderek kişiselleşiyor ve çeşitleniyor. Geleneksel kültürün, özellikle genç izleyicilerin dikkatini çekmesi gerekiyor. Omni Chang’An, geleneksel kültürü aktarma ve geliştirme konusunda yeni bir yol açıyor ve geleneksel sanatın modern teknolojiyle harmanlandığı yeni bir alan sunuyor. Bu kesişim inovasyonu, kültür ve sanat alanında önemli bir eğilimi işaret ediyor.

Omni Chang’An’ın en büyük zorluklarından biri, geleneksel kültür ile modern teknolojiyi uyumlu hale getirmek, yaratıcı sunum şeklini tasarlamak ve izleyicilerin bu yeni performans biçimini anlamasını ve kabul etmesini sağlamaktı. Bu proje, 2024 yılında A' Kültürel Miras ve Kültür Endüstrisi Tasarım Ödülü'nde Altın ödüle layık görüldü. Altın A' Tasarım Ödülü, sanat, bilim, tasarım ve teknolojiyi ilerleten, olağanüstü mükemmellik sergileyen ve arzu edilen özellikleriyle dünyayı önemli ölçüde etkileyen ürünlere ve parlak fikirlere veriliyor.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: OMNI•Chang’An Site Concept Show
Görsel Kredileri: OMNI•Chang’An Site Concept Show
Proje Ekibi Üyeleri: ZHANG YIMOU CHIEF DIRECTOR SHAXIAOLAN CHIEF PRODUCER PANG LIWEI OPERATIONS DIRECTOR WU YAN PRODUCER WANG XING ASSOCIATED DIRECTOR XU JUNRUI LITERARY SCEENWVRITER YANG QIAN VISUAL EFFECT SUPERVISOR HAN HAIBIN CHIEF STAGE DESIGNER ZHAO XUAN CHIEF COORDINATOR Yang Rong Chapter Director of Resonance Zhang XingChapter Director of Mantle Wang XingChapter Director of "Shadows” Huang HuiChapter Director of Whole Li ChaoChapter Director of Chang’an Ou SiweiChapter Director of Restoration Yang QianChapter Director of“Harmony” Cai CanhuangChapter Director of Legends Lighting Instructor: Zhang Shunchang Chief Lighting Designer: Zhang Tao, Hu Yang Chief Projection Designer: Wang Yanlong, Xiao Yong Chief Styling Designer: Jia Lei Technical Director: Li Jian, Chen Zimin Performance Coordinator: Wang Huixian, Qu Wei Kim Noah(Korea)Director Coordinator: Niu Xiaoning, An Ran, Wang Xinyu, Chen Kang, Zhang Chao, Liu Yang, Wang Zhizhao, Liu Haoyi, Kim Noah Stage Manager: Li Wenlong Business Coordinator: Zhou Qingping
Proje Adı: Omni Chang’An Site Concept Show
Proje Müşterisi: Funshine Culture Group Co., Ltd.


Omni Chang’An Site Concept Show IMG #2
Omni Chang’An Site Concept Show IMG #3
Omni Chang’An Site Concept Show IMG #4
Omni Chang’An Site Concept Show IMG #5
Omni Chang’An Site Concept Show IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun