Nima Keivani'nin "The Home" Tasarımı: Aydınlatmanın Yeni Boyutu

Ev ve Işık Arasındaki İlişkiyi Yeniden Tanımlayan Bir Tasarım

Nima Keivani'nin "The Home" adlı aydınlatma tasarımı, mimarlık ve tasarımın birleştiği noktada, ev ve ışık arasındaki ilişkiyi yeniden tanımlıyor. Bu tasarım, evin ve ışığın insan hayatındaki önemine dikkat çekiyor.

Tasarımın ilham kaynağı, mimarlığın yerin ruhunu somutlaştırma ve anlamlı yerler yaratma görevi. Keivani, bu fikirden yola çıkarak, insanın en temel mimari bağlantısının ev olduğunu ve insanın barınma ihtiyacı olduğunu vurguluyor. Ev ortamında, insan, ışık ve mekan arasında benzer ancak samimi bir ilişki bulunuyor. Bu ilişki, açıklanamayan bir refah ve huzur duygusu yaratıyor.

"The Home" tasarımının özgün özellikleri arasında, doğayı ve evreni oluşturan dört elementi temsil eden dört ev şekli bulunuyor. Işık, bilincin ve mükemmelliğin bir işareti olarak bu evlerin çekirdeğinde yer alıyor. Işığın küplerinin, Güneş'in dönüş yönünde dönmesi ve modern mimarinin beton çerçevesi, yerin ruhuna ve insanın gerçek varlığına bakılmaksızın, tasarımın güçlü yönlerini oluşturuyor.

Tasarımın gerçekleştirilme teknolojisi, bakır boruların bir araya getirilerek kaynaklanmasıdır. Işıkların merkezi çekirdeği, led ile mat plexiglas'tan oluşuyor. Beton çerçeve, özel kalıplama ile hafif betondan yapılmış olup, çekme mukavemetini artırmak için gfrc cam elyafı kullanılmıştır. Bu lambada kullanılan dimmer, elektronik ekibi tarafından özel olarak yapılmıştır.

Tasarımın teknik özellikleri arasında boyutları (54 x 45 x 25 cm), malzemeleri (bakır, GFRC elyafı ile güçlendirilmiş beton, özel elektronikler ve 1W 3500K LED ışık) bulunuyor. Tasarımın etiketleri arasında aydınlatma, masa lambası, kablosuz lamba, taşınabilir lamba, pil lambası, dimmer lamba ve Nima Keivani bulunuyor.

"The Home" tasarımının etkileşimi, entegre özel dokunmatik dimmer ile sağlanıyor. Bakırın iletken olması nedeniyle, bu sistem bakırın özelliklerinden yararlanıyor. Bu sayede kullanıcı, lambayı herhangi bir yanından dokunduğunda lambayı açıp kapatabiliyor. Kullanıcı ayrıca lambanın led parlaklığını, lambaya birkaç kez dokunarak kontrol edebiliyor.

Tasarımın yer ve zaman çerçevesi, lambanın Haziran 2017'de Tahran/Iran'da tasarlandığı ve Ağustos 2017'de Tahran/Iran'da yapıldığıdır. Tasarımın altında yatan araştırma, evi lambaya bağlayabilecek kavramlar üzerine yoğunlaşıyor. Tasarımcı, anlamlar arıyor ancak bazen konuya sezgisel bir yaklaşım sergiliyor.

Tasarımın zorlukları arasında, insan, ev ve ışık arasındaki ilişki bulunuyor. Ürün, şirketin estetik ve felsefi kanonlarına saygı göstermeli ve malzemeleri ve üretim teknolojilerini kullanmalıdır. Bu, yaşam alanı anlamına gelen ev ile sadece yaşamak için bir makine olan ev arasındaki çatışmayı hissettirmelidir.

Tasarım notlarına göre, tasarımın kavramsal hedefi, insan ve ev arasındaki bağlantıyı daha derin bir hale getirmektir. Bakır metalin kullanılması, bu kavrama dayanmaktadır. Kullanıcı, bakır metale her dokunuşunda lambanın ışığını kontrol edebilir. Tasarımcı, lambayla daha derin bir etkileşim arıyor. Dört ev, hayatın dört ana elementinin bir işareti olarak ve onların merkezinde, bilincin bir işareti olarak yumuşak ve sıcak ışıkla birlikte, ışığın ve gölgenin evlerle birleşmesi sonucu oluşan ışık ve gölge, şiirsel bir alan hissi yaratıyor.

Resim hakları Nima Keivani'ye aittir. Tasarımın fikri mülkiyet hakları, 2017 yılında Keivani Architects'e aittir. Bu tasarım, 2022'de A' Aydınlatma Ürünleri ve Aksesuarları Tasarım Ödülü'nde Demir ödülüne layık görüldü. Demir A' Tasarım Ödülü, iyi tasarlanmış, pratik ve yenilikçi yaratımlara verilir. Endüstriyel gereklilikleri karşılayan ve sektörün en iyi uygulamalarını entegre eden bu ödül, pozitif duygular yaratır ve daha iyi bir dünya oluşturmaya katkıda bulunur.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Nima Keivani
Görsel Kredileri: Nima Keivani
Proje Ekibi Üyeleri: Designer: Nima Keivani, Designer Sina Keivani
Proje Adı: The Home
Proje Müşterisi: Nima Keivani


The Home IMG #2
The Home IMG #3
The Home IMG #4
The Home IMG #5
The Home IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun