Yenilikçi Tasarımın Adı: Move

Ariel Sliwinski'den Duyusal Deneyim Sunan Sandalye

Move projesi, kullanıcıya sadece görsel değil, aynı zamanda dokunsal deneyimler sunmayı amaçlayan bir tasarımın ürünüdür. Juhani Pallasmaa'nın ilkelerine uygun bir form yaratma hedefiyle yola çıkan Ariel Sliwinski, farklı dokulara, sertliklere ve sıcaklıklara sahip malzemelerin bir arada kullanılması sayesinde hem görsel hem de haptik olarak etkileyici bir sandalye tasarlamıştır.

Move sandalyesi, kullanıcının ihtiyaçlarına ve vücut şekline uyum sağlama yeteneği ile öne çıkar. En iyi ergonomiyi sağlamak için, bir beşik gibi eğim açısını değiştirebilen bir oturma yeri kullanılmıştır. Diğer yandan, eksen boyunca iki yakınsak noktada asılı olan sırt dayanağı dönebilir ve eğilebilir. Ek olarak tasarlanan bir özellik ise oturma yerine yerleştirilen basınç sensörüdür. Belirlenen bir süre sonra, kullanıcıyı titreşimler aracılığıyla ayağa kalkmaya teşvik ederek, daha sağlıklı bir oturma rutini oluşturmayı hedefler.

Sandalyenin yapısı, hem hafiflik hem de sertlik sağlayan döküm alüminyum elemanlarla tasarlanmıştır. Oturma yeri, sırt dayanağı ve kolçaklar ise beş eksenli frezelenmiş mantardan üretilmiştir. Bu özgün birleşim, sandalyeye hem estetik hem de fonksiyonel bir avantaj sağlar. Sandalyenin ölçüleri ise 550mm x 515mm x 740mm'dir.

Projede kullanıcı odaklı bir yaklaşım benimsenmiştir. Organik formun dokunsal çeşitliliği, ürünle kullanıcının bağını güçlendirirken, hareketli elemanlar mobilyayı bireysel ergonomik ihtiyaçlara uygun hale getirir. Mobilyanın yapısı, kullanıcının kolayca monte edebileceği şekilde tasarlanmıştır.

Polonya'da Nisan 2023'te başlayan projenin arkasında yıllar süren mobilya endüstrisi deneyimi yatmaktadır. Tasarımcı, küresel aşırı tüketim bağlamında, piyasaya sunulan bir sonraki sandalyenin nasıl bir yenilik getirebileceğini sorgulamış ve buna yanıt olarak ergonomi, işlevsellik, yüksek kalite ve özellikle ekolojiyi uzlaştırmaya çalışan bir proje yaratmıştır.

Malzeme seçimi ve yapım aşamasında çevresel faktörler projede önemli bir rol oynamıştır. Sandalyenin yapısında kullanılan alüminyum, tamamen geri dönüştürülmüş içerikten oluşan bir malzemedir. Diğer elemanlar için kullanılan mantar ise doğal ve aynı zamanda geri dönüştürülebilir bir malzemedir. Sandalye, kullanıcının düz kutularda kolayca gönderilebilmesi için monte edilebilir şekilde tasarlanmıştır. Böylece karbon ayak izi azaltılmıştır. Ayrıca, tüm bileşenler aynı malzemeden yapıldığı için, yıpranmış elemanların tamiri veya değiştirilmesi kolaylaştırılmış ve sandalyenin yaşam döngüsü boyunca sürdürülebilirlik desteklenmiştir.

Move sandalyesi, 2024 yılında A' Mobilya Tasarımı Ödülü'nde Bronz ödüle layık görülmüştür. Bronz A' Tasarım Ödülü, deneyim ve yaratıcılığı doğrulayan, sanat, bilim, tasarım ve teknoloji alanında en iyi uygulamaları içeren, güçlü teknik ve yaratıcı beceriler sergileyen ve yaşam kalitesini iyileştirerek dünyayı daha iyi bir yer haline getiren olağanüstü ve yaratıcı zekice tasarımlara verilmektedir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Ariel Śliwiński
Görsel Kredileri: Ariel Śliwiński
Proje Ekibi Üyeleri: Ariel Śliwiński
Proje Adı: Move
Proje Müşterisi: Ariel Śliwiński Studio


Move IMG #2
Move IMG #3
Move IMG #4
Move IMG #5
Move IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun