Shigeki Matsuoka'nın 'Tie' İsimli Sandalye Tasarımı: Ahşabın Doğal Güzelliğini Vurgulayan El İşi Ustalık

2021 Altın A' Mobilya Tasarım Ödülü'nün Sahibi, Japon Tasarımcı Shigeki Matsuoka'nın 'Tie' İsimli Sandalyesi

Shigeki Matsuoka'nın 'Tie' isimli sandalyesi, çiftlerin birlikte vakit geçirmelerini kolaylaştıran bir konseptle tasarlandı. Bu özgün tasarım, ahşabın doğal güzelliğini vurgulayan el işi bir üründür.

Tasarımın ilham kaynağı, mobilyanın sadece bedeni dinlendirmek için değil, aynı zamanda estetik bir zevk sunmak için de kullanılması gerektiği fikridir. Matsuoka, sandalyenin yüksekliği, oturma ve sırt dayama tahtalarının açısı, ağırlığı ve vücut hareketlerini taşıma gücü gibi unsurların sonsuz olasılıklar sunduğuna inanıyor.

'Tie' sandalyesi, mükemmel oturma rahatlığı sağlamak için bir ahşap bloğun bıçakla oyulmasıyla oluşturulmuştur. Bu, bükülmüş ahşap, yastıklar veya yaylarla elde edilemeyen bir konfor seviyesini ifade eder. Bu süreçte, Japon el aletleri olan düzlem ve bıçaklar vazgeçilmezdir.

Matsuoka'nın mobilyalarının güzel hatları, ahşabın doğal güzelliğini sergilemek için bireysel olarak el ile oyulur, bükülmez. Bu süreçte otomasyon makineleri kullanılmamış, ancak ürün geliştirme sürecinde bu tür makinelerin kullanılması planlanmıştır.

Tasarımın teknik özellikleri şunlardır: Genişlik 1780mm, Derinlik 700mm, Yükseklik 760mm, Oturma Yüksekliği 400mm. 'Tie' sandalyesi, standart bir ahşap bank gibi kullanılabilir. Bacaklarınızı uzatarak rahatça oturabilir veya çeşitli pozisyonlarda uzanabilirsiniz.

2013'ten beri tekrarlanan model değişikliklerinin ardından "Tie sandalye 2020"nin mevcut formu 2020'de tamamlanmıştır. Üretim Tokyo, Japonya'da gerçekleştirilmektedir. Tasarımcı, ürünün her parçasının bir anlamı olması gerektiğine ve mükemmel bir işlevi olması gerektiğine inanıyor. Bu, sadeliğin peşinden koşmanın güzel bir tasarımı beraberinde getireceği inancını yansıtıyor.

Tasarım sürecindeki en büyük zorluk, bir zanaatkâr olarak günlük eğitim ve beceri gerektiren bir sandalye oluşturmaktı. İlk modelden bugünkü modele kadar olan süreçte yedi yıl geçmiştir. Sandalye sadece güzel değil, aynı zamanda oturmak ve dokunmak için de çok rahattır.

'Tie' sandalyesi, çiftlerin birlikte oturduklarında vücutlarının doğal olarak birbirine yaklaşmasını sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. İster yemek yerken, ister ayaklarınızı uzatıp favori kitabınızı okurken, her türlü durumda rahatlık sağlamalıdır. Karşılıklı ya da yan yana, fikir, insanların istedikleri gibi rahat olabilecekleri bir alan sağlamaktır.

Shigeki Matsuoka'nın 'Tie' sandalyesi, 2021'de Altın A' Mobilya Tasarım Ödülü'nü kazanmıştır. Bu ödül, tasarımcının dehasını ve bilgeliğini yansıtan, olağanüstü mükemmellikte ve dünyayı arzu edilen özellikleriyle önemli ölçüde etkileyen ürünler ve parlak fikirlere verilir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Shigeki Matsuoka
Görsel Kredileri: photo= Franco Tadeo Inada movie Director=Masato Iwai
Proje Ekibi Üyeleri: Shigeki Matsuoka
Proje Adı: Tie
Proje Müşterisi: Shigeki Matsuoka


Tie IMG #2
Tie IMG #3
Tie IMG #4
Tie IMG #5
Tie IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun