Yenilikçi Tasarımın Adı: Ariu

İtalyan Tasarımının Su Atomlarından İlham Alan Koltuğu

Research and Development Design Italia Srl tarafından tasarlanan Ariu, doğal kaynaklarla insan arasındaki ilişkiyi kucaklayan bir koltuk olarak karşımıza çıkıyor. Puglia bölgesinin su kaynaklarıyla ilgili yaşadığı sorunlardan esinlenen bu tasarım, ecodesign ilkeleriyle uyumlu bir konfor ve çok yönlülük sunuyor.

Ariu, ecodesign ve uyarlama prensiplerini benimseyen bir tasarım olarak öne çıkıyor. Kolayca sökülebilen yapısı ile atık azaltımını teşvik eden ve geri dönüşümü kolaylaştıran bu koltuk, merkezi bir otoman ve bu otomana gerilim bantları ile bağlanan hava odacıklarından oluşuyor. Sadece bir koltuk olmanın ötesinde, modülleri egzersiz topları veya bağımsız pouflar olarak da işlev görebiliyor. Sadece 12 kg ağırlığındaki bu tasarım, taşıma sırasında yakıt etkisini minimize ederek fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltmada önemli bir rol oynuyor.

Ariu'nun iç gerilim sistemi, mobilyanın tek yapısı olan merkezi otomandan başlayarak tüm ürün boyunca gerilim yaratıyor. Bu, hava odacıklarının belirli bir hareket aralığı sağlayacak şekilde düzenlendiği kontrollü bir kaosu ifade ediyor ve mobilyanın ergonomik özelliklerini de artırıyor.

Teknik özelliklere bakıldığında, Ariu'nun genişliği 1300 mm, yüksekliği 750 mm ve derinliği 1100 mm ölçülerinde. Modüller ise bir adet Pouf, dört adet büyük küre, bir adet orta küre ve üç adet küçük küreden oluşuyor. Kılıfı, üretim aşamasında zararlı kimyasalların kullanımını minimuma indiren veya ortadan kaldıran kontrollü ipliklerden elde ediliyor ve özel kayış ve hava odacıkları sistemi sayesinde her zaman değiştirilebiliyor.

2021 yılında başlayan proje, 2021 Dubai Expo, 2022 Salone del Mobile ve 2023 New York'taki Autentico Design in Puglia'da prototip olarak sergilendi. Tasarımın ardındaki ilham, su atomlarının karmaşık yapısından ve özellikle onların küresel şekillerinden geliyor. Araştırma süreci, su atomlarının bilimsel ve sembolik yönlerinin derinlemesine incelenmesini içeriyor. Su moleküllerinin yapısını ve hayatı sürdürmedeki önemini anlamak, Ariu'nun kavramsal temelini oluşturuyor.

Tasarım sürecinde karşılaşılan zorluklar arasında, kürelerin kolay çıkarılmasını ve yeniden konumlandırılmasını sağlayacak kullanıcı dostu bir sistem geliştirmek ve kılıfın malzeme gerçekleştirme sürecini optimize etmek yer alıyor. Tasarımın estetiğine uygun ve aynı zamanda genel işlevselliğini artıran yenilikçi yapım yöntemleri ve malzemeler keşfetmek için önemli bir çaba sarf edildi.

Ariu, ecodesign ile uyarlama özelliklerini birleştiren bir koltuk olarak, sürdürülebilir mobilya anlayışını devrim niteliğinde değiştiriyor. Kolayca sökülebilen yapısı, atık azaltımını ve geri dönüşümü teşvik ediyor. Merkezi bir otoman, form ve işlevi birleştiren kürelerle bağlantılı. Bu modüler tasarım, çok yönlü mobilyalara olan talebi karşılıyor. Ariu, modern iç tasarım ihtiyaçlarına uyum sağlayarak, sürdürülebilir tüketimi teşvik eden, alan verimli, çok işlevli çözümler sunuyor. İnovasyon, çevresel etkiyi azaltabilir ve sürdürülebilir yaşamı yeniden tanımlayabilir!


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Vito D'Amato
Görsel Kredileri: Images and Video : Michelangelo Bove / Designer
Proje Ekibi Üyeleri: CEO: "Vito D'Amato" Designer: "Michelangelo Bove" Project manager: "Corrado Massimo" Innovation manager: "Cesaria Digregorio"
Proje Adı: Ariu
Proje Müşterisi: RDD ITALIA


Ariu IMG #2
Ariu IMG #3
Ariu IMG #4
Ariu IMG #5
Ariu IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun