Yenilikçi Tasarım: Olmedo HR ile Engelsiz Ulaşım

Luca Quintavalli'den Yüksek Tavanlı Erişilebilir Araç

Olmedo HR, engelli bireylerin taşınması da dahil olmak üzere geniş bir görev yelpazesi için uygun alan ve erişilebilirlik yaratma amacıyla tasarlandı. Kompakt boyutlarda benzersiz alanlar sunan bu araç, estetik ve işlevsellik arasında mükemmel bir denge kuruyor.

Luca Quintavalli tarafından tasarlanan Olmedo HR, 20 yılı aşkın süredir Fiat Doblò'nun başarısına paralel olarak, şasi veya mekanik parçalarda değişiklik yapmadan küçük bir aracı erişilebilir kılmak için yola çıktı. HR, aracın boyutlarına orantılı akıcı bir camlı yükseltilmiş tavan tasarımı sunarak, çok amaçlı bir otomobil çizgisine sahip yeni bir kimlik ortaya koyuyor. Bu tasarım, estetik ve erişilebilir bir yolcu aracı oluşturmanın zorluklarını, dış boyutları optimize ederken iç mekanın genişletilmesine olanak tanıyan yeni bir yapı prensibi ile aşıyor.

Olmedo HR, K9 Stellantis gövdesi üzerine inşa edilmiş, yüksek tavan teknolojisinden türetilmiş yenilikçi ve alışılmadık bir konsepte sahip. Araç, iç mekanın genişletilmesi ve dış boyutların sınırlandırılması için tavanın yanlara entegre edilmesiyle, aracın genel boyutlarına orantılı bir çizgiye sahip. Ayrıca, tamamen elektrikli sürümlerle bile uyumlu olacak şekilde tasarlandı.

HR prototipi, kullanım kolaylığını ve pratikliği artırmak için mühendislik çözümleri sunuyor. Örneğin, güneşten ve yağmurdan koruma sağlayan ve arka çift menteşeli kapıları ortadan kaldıran yenilikçi Twilling Twin Door gibi çözümler mevcut. Ayrıca, polarize yan ve ön camlar kabinin aydınlık ve dostça bir atmosfer kazanmasını sağlıyor. Kaynak gerektirmeyen ve otomotiv rehberlik ilkeleriyle üretilen test edilmiş bileşenlerle, HR, güvenlik ve üretimdeki sadeliği öncelikli tutan Olmedo'nun 70 yıllık özel karoser deneyiminin bir ürünü.

Olmedo HR, 2020 yılında İtalya'nın Reggio Emilia şehrinde başlayan bir proje olup, 2024 yılında piyasaya sürülmesi planlanıyor. Tasarım süreci boyunca, yüksek tavanlı çözümlere ilişkin 'erişilebilir ama çirkin' ikilemini yıkmak için kompakt ve estetik bir araç yaratma talebinden yola çıkıldı. Araç, iç mekanın genişletilmesi ve dış boyutların sınırlandırılması için tavanın yanlara entegre edilmesiyle, aracın genel boyutlarına orantılı bir çizgiye sahip.

2024 A' Araç, Mobilite ve Taşımacılık Tasarımı Ödülü'nde Gümüş kazanan bu tasarım, mükemmel uzmanlık ve yenilikçiliği sergileyen, teknik özellikleri ve sanatsal becerisiyle öne çıkan üst düzey, yaratıcı ve profesyonel olarak olağanüstü tasarımlar arasında yer alıyor. Bu tasarımlar, güçlü teknik karakterleri ve muhteşem sanatsal yetenekleriyle takdir edilirken, olumlu duygular, hayranlık ve merak uyandırıyor.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Olmedo Special Vehicles Spa
Görsel Kredileri: Olmedo Special Vehicles Spa
Proje Ekibi Üyeleri: LUCA QUINTAVALLI
Proje Adı: Olmedo HR
Proje Müşterisi: OLMEDO HR


Olmedo HR IMG #2
Olmedo HR IMG #3
Olmedo HR IMG #4
Olmedo HR IMG #5
Olmedo HR IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun