XP Zero: Elektrikli Motosiklet Tasarımında Yeni Bir Çığır

Hugo Eccles, XP Zero ile Elektrikli Motosiklet Tasarımını Yeniden Tanımlıyor

135 yıllık gelişimin ardından bugün elektrikli bir motosikletin neye benzeyeceğini hayal ederek tasarlanan XP Zero, geleneksel motosiklet tasarımının sınırlarını aşıyor ve elektrikli motosikletler için yepyeni bir tasarım dili oluşturuyor.

XP Zero, gelenekleri reddeden ve beklentileri altüst eden yeni bir motosiklet türüdür. Herhangi bir ödün vermeden geliştirilen ve hassas bir şekilde inşa edilen XP, son teknoloji tasarımı ve teknolojiyi bir araya getiriyor. XP Zero, geleneksel bir motosiklet gibi görünmüyor çünkü o bir geleneksel motosiklet değil. XP, bir superbike'ın iki katı tork üretiyor ve vites olmadan lineer bir şekilde teslim ediyor. XP'nin kişiselleştirilmiş sürüş modları, XP'yi otoyolda bir cruiser'dan virajlarda bir supermoto'ya dönüştürüyor.

XP Zero'nun tasarımında alüminyum koltuk kabuğu, burun, karın panosu gibi malzemeler kullanılmıştır. Ayrıca alüminyum çatal parçaları, entegre hız göstergesi, alüminyum gidonlar, dahili elektronik gaz, alüminyum ayak dayamaları, ABS topuk koruyucular, polikarbonat kenarlar gibi özellikler de bulunmaktadır. XP'nin gövdesi, kaynaklı boru çelik iskeletten oluşurken, gövde panelleri ABS polimerden ve kenarlar polikarbonattan yapılmıştır.

XP Zero'nun uzunluğu 2040mm, genişliği 680mm, yüksekliği 980mm, koltuk yüksekliği 760mm ve ağırlığı 218kg'dir. 175-260km menzile sahip olan XP Zero'nun hızı 200kmh'ye kadar çıkabiliyor. 0-100kmh hızlanması 1.6 saniye, 0-200kmh hızlanması ise 7 saniye sürüyor. 110hp güç ve 190Nm tork üretme kapasitesine sahip olan XP Zero, bu özellikleriyle dikkat çekiyor.

XP Zero'nun tasarımı, kontrol yüzeylerinin - hem insan hem de makine - etrafında şekillenmiştir. XP'nin güç aktarma organları - bataryaları, motoru, şarj cihazını ve diğer kontrol bileşenlerini barındıran işlenmiş havacılık alüminyumundan yapılmış bir çekirdek - aynı zamanda koltuğu da içerir. Sürücü, güç aktarma organlarının üzerine otururken, aerodinamik paneller hava akışını motora yönlendirir. Yaklaşıldığında, motosiklet sürücüsünü tanır, ışıklarını ve panellerini aydınlatır ve 'canlanır'.

XP projesi, Ekim 2018'de başlatıldı ve 9 ay sonra, Haziran 2019'da tamamlandı. XP Zero, Temmuz 2019'da prestijli Goodwood Hız Festivali'nde ilk kez tanıtıldı. EICMA'da Milano'da ve Portland USA'daki One Moto Show'da sergilendi. 2020'de Moto MMXX sergisinde sergilenecek.

2020'ler, elektrikli motosiklet endüstrisinin olgunlaştığı dönem olarak kabul edilecek. Birçok yönden, elektrikli motosikletlerin durumu, 1880'lerde yanma motorlu motosikletlerin doğuşuna benziyor; o zamanlar yeni fikirler ve formların inanılmaz bir patlaması yaşanmıştı. Bu yeni elektrikli teknoloji ile, yanma teknolojisine yanıt olarak oluşturulan geleneksel tasarım çözümlerinin çoğu artık geçerli değil. Bu, miras alınan statükonun tamamen yeniden düşünülmesi için benzersiz bir fırsat sunuyor.

XP Zero, gelenekleri reddeden ve beklentileri altüst eden yeni bir elektrikli motosiklet türüdür. Herhangi bir ödün vermeden geliştirilen ve hassas bir şekilde inşa edilen XP, son teknoloji tasarımı ve teknolojiyi bir araya getiriyor, motosikletçiliğin yeni bir çağını temsil ediyor. XP Zero, geleneksel bir motosiklet gibi görünmüyor çünkü o bir geleneksel motosiklet değil. XP, bir yanma superbike'ın iki katı tork üretir ve bir süper otomobilden daha hızlı hızlanır. Özelleştirilebilir performans profilleri, XP'yi otoyolda bir cruiser'dan, virajlarda bir cafe racer'a dönüştürür.

XP Zero, 2021'de A' Araç, Mobilite ve Taşımacılık Tasarım Ödülü'nü kazanarak altın ödülün sahibi oldu. Altın A' Tasarım Ödülü, tasarımcının dehasını ve bilgeliğini yansıtan harika, olağanüstü ve trend belirleyen yaratıcılıklara verilir. Bu ödül, sanatı, bilimi, tasarımı ve teknolojiyi ilerleten, olağanüstü mükemmellik sergileyen ve arzu edilen özellikleriyle dünyayı önemli ölçüde etkileyen ürünler ve parlak fikirler için verilir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Hugo Eccles
Görsel Kredileri: Image #1: Photographer Ludovic Robert, XP Zero, 2019. Image #2: Photographer Aaron Brimhall, XP Zero, 2019. Image #3: Photographer Aaron Brimhall, XP Zero, 2019. Image #4: Photographer Aaron Brimhall, XP Zero, 2019. Image #5: Photographer Aaron Brimhall, XP Zero, 2019. Video: Videographer Michael Larsen, XP Zero, 2019. PDF: Hugo Eccles, Untitled Motorcycles, 2020.
Proje Ekibi Üyeleri: Design Director: Hugo Eccles
Proje Adı: XP Zero
Proje Müşterisi: Hugo Eccles


XP Zero IMG #2
XP Zero IMG #3
XP Zero IMG #4
XP Zero IMG #5
XP Zero IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun