Midea Heyou: Geleceğin Hastanesi

Bai Yu'nun Doğayla İç İçe Bir Sağlık Merkezi Tasarımı

Bai Yu tarafından tasarlanan Midea Heyou, geleneksel "tedavi odaklı" yaklaşımdan "sağlık odaklı" bir yaklaşıma geçiş yapan, toplumun tamamına erişilebilir, tüm yaşam döngüsüne uygulanabilir ve tüm tıbbi spektrumu kapsayan kapsamlı bir tıbbi merkez olacak.

Heyou Uluslararası Hastanesi, Shunde'nin eski Lingnan su kasabalarından esinlenerek, iç içe geçen nehirlerle bir "bahçe hastanesi" yaratma fikrini benimsemiştir. İç mekan, avlular ve gökyüzü bahçeleri gibi peyzaj özelliklerini içerir, bu da güneş ışığını, temiz havayı ve yeşilliği hastaneye getirir ve hastaneyi bir bütün olarak bir kentsel bahçeye benzetir.

Heyou, gelişmiş enerji tasarrufu teknolojilerini entegre ederek, gelecekteki hastanelerde yeni bir trend belirleyen, tıbbi kullanımının öngörüsünü sağlarken onu insanlara daha dostça hale getiren bir tasarım anlayışına sahiptir. Hastane, çatıyı perde duvar ve fotovoltaik/güneş enerjisi sistemiyle entegre ederek, teknolojinin doğaya dönüş fikrini simgeliyor. Ana cephe, bir inşaat yaklaşımı olarak yüksek teknolojiyi benimseyen bir dia-grid yapısal sistem kullanır ve bu eşsiz cephe, tıbbi ve sağlık sektöründe bir kimlik oluşturur.

Proje, toplamda 152,234 metrekarelik bir alanı kapsıyor ve ilk aşamada yaklaşık 260,000 metrekarelik bir brüt alanı (planlanan kapasite 1,000 yatak) ve uzun vadede yaklaşık 380,000 metrekarelik bir brüt alanı (planlanan kapasite 1,500 yatak) ve günlük poliklinik kapasitesi yaklaşık 6,500 kişi olacak şekilde planlanmıştır.

Heyou'nun tasarımı, tıbbi kullanım ve işlevin doğayla tamamen entegre olmasını sağlayan "bir eksen, iki kuşak, üç bölge, sekiz sahne ve bir resimli manzara" konseptini benimser. Bu sayede, tıbbi alanlar doğayla simbiyotik bir ilişki kurabilir ve böylece iyileştirici bir ortam yaratılır. Bu, tıbbi kompleksin tamamını deneyimlenebilir bir sağlık parkına dönüştürür.

Heyou Uluslararası Hastanesi, 2020'de tasarım çalışmalarına başlamış ve 2021'in başında inşaatına başlanmıştır. İnşaatın 2023 sonunda tamamlanması ve projenin resmi açılışının ve işletmeye alınmasının 2024'te gerçekleşmesi beklenmektedir.

Tasarım, 2022'de A' Mimarlık, Yapı ve Yapı Tasarımı Ödülü'nde Gümüş ödül kazanmıştır. Bu ödül, teknik özelliklerinin güçlülüğü ve harika sanatsal becerisiyle hayranlık uyandıran, mükemmellik seviyesi ve olumlu duygular, hayret ve merak uyandıran tasarımlara verilir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Yu Bai
Görsel Kredileri: Yu Bai
Proje Ekibi Üyeleri: Yu Bai
Proje Adı: Midea Heyou
Proje Müşterisi: Yu Bai


Midea Heyou IMG #2
Midea Heyou IMG #3
Midea Heyou IMG #4
Midea Heyou IMG #5
Midea Heyou IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun