Minimalist Tasarımın Zirvesi: White Box

Tomohiro Araki'den Işık ve Mahremiyetin Buluşması

Tomohiro Araki'nin tasarladığı White Box, dar ve uzun bir arsa üzerinde, mahremiyet ve aydınlık alanların mükemmel uyumunu sunuyor. Tasarım, modern bir müzeyi andıran iç mekanlarıyla öne çıkıyor.

White Box, genişliği 4 metre ve derinliği 20 metre olan sınırlı bir alanda planlanmış özel bir konuttur. Tasarımın en önemli özelliklerinden biri, iç mekanlara bol miktarda ışık getirirken aynı zamanda mahremiyeti korumaktır. Özel bir konut olmasına rağmen, mekan bir müzeyi andırarak uzun arsanın etkili kullanımını sağlar ve inorganik bir zarafet sunar. Tomohiro Araki, olumsuz bir arsada daha çekici bir yaşam alanı yaratmak için fikirlerini ve tasarım yeteneğini kullanmıştır.

White Box'ın gerçekleştirilme sürecinde, merdiven holünün tavanına bir gün ışığı penceresi yerleştirilmiş ve böylece ikinci katta yer alan aile kütüphanesine doğal ışık sağlanmıştır. Gün ışığı, LDK'ya girerek birinci kata ışık rehberliği yapar ve küçük açıklıklarla bile aydınlık bir alan yaratır.

Proje, 2022 yılında Japonya'da hayata geçirilmiştir. Dar cephe ve uzun arsa nedeniyle satılmayan bir arazi üzerinde, geleneksel bir Japon evi inşa edilmiştir. Fiziksel mekanın daha geniş görünmesi için birçok fikir içermektedir.

Tasarım sürecinde, Japon yapı standartlarına uygun aydınlatmayı sağlamak en büyük zorluklardan biriydi. Merdivenlerin üzerindeki gün ışığı penceresi sayesinde oturma odası parlak bir şekilde aydınlatılmıştır. İç mekan uzun ve dar olmasına rağmen, genel olarak beyaz renk kullanılarak ferah bir his yaratılmıştır. Tavana kadar uzanan yüksek kapılar ve tavan üzerine yerleştirilen line aydınlatmalar, mekanın daha büyük görünmesini başarıyla sağlamıştır.

Tomohiro Araki'nin tasarım notlarına göre, bir şeye ekstra öğeler eklemek veya onu süslemek yerine, zaten var olan şeylerden gereksiz öğeleri çıkarmak, sıfıra olabildiğince yakın bir ifade ve stil yaratmanın yoludur. Günlük yaşamda, evinizdeki mobilyaları ve eşyaları sadece dekore etmek için düzenlemek yerine, gerçekten iyi ve beğendiğiniz şeyleri doğru yerlere koymak, önemli olanı ve yapılması gerekeni anlamanızı kolaylaştırır.

White Box, 2024 yılında A' İç Mekan, Perakende ve Sergi Tasarımı Ödülü'nde Demir kategorisinde ödül kazanmıştır. Demir A' Tasarım Ödülü, profesyonel ve endüstriyel gereksinimleri karşılayan, iyi tasarlanmış, pratik ve yenilikçi yaratımlara verilmektedir. Endüstri en iyi uygulamalarını ve yetkin teknik özellikleri bütünleştirmeleri sayesinde saygı gören bu ödüller, tatmin ve pozitif duygular sağlayarak daha iyi bir dünyaya katkıda bulunmaktadır.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: TOMOHIRO ARAKI
Görsel Kredileri: TOMOHIRO ARAKI
Proje Ekibi Üyeleri: TOMOHIRO ARAKI
Proje Adı: White Box
Proje Müşterisi: REPLUS Co,Ltd


 White Box IMG #2
 White Box IMG #3
 White Box IMG #4
 White Box IMG #5
 White Box IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun