Altın Yıl Çarkı: Jheng Chen'den Huzur Dolu Bir İç Mekan Tasarımı

Mekansal Geçişlerle Huzura Açılan Kapı: Golden Year Wheel

Jheng Chen İç Mekan Tasarımı ekibi, yoğun bir günün ardından sakinlik ve dinlenme alanı olması istenen bir evi, mekansal geçişlerin çekirdeğini alarak tasarladı. Girişten itibaren kişiyi adım adım rahatlatmayı hedefleyen tasarım, zarif eğriler ve renk paleti ile zihinleri yönlendiriyor. Geniş pencere manzarası sayesinde aile bireyleri eve her döndüklerinde kendilerini keyifli ve rahatlatıcı bir dünyaya adım atmış gibi hissediyor.

Tasarımın benzersiz özellikleri arasında, her bir alanın doğal ve pürüzsüz bir geçişe sahip olması için kavisli duvarlar ve aydınlatmalarla mekanın ışığını bir yay gibi kullanılması yer alıyor. Özel alanlarda ise üç farklı oda, tutarlı bir genel görünümü korurken farklı malzeme kombinasyonlarıyla kendi tarzlarını ortaya koyuyor. Kullanılan doğal ahşap dokusu, büyük plaka karolar ve canlı renkler, evin her köşesine doğal bir atmosfer katıyor. Aydınlatma, ahşap dokusunun ağırlığını azaltırken, mekana canlılık getiriyor.

Tasarımın gerçekleştirilme teknolojisi, taş, plaka karolar, doğal ahşap taneleri, mimari beton, çevre dostu lateks boya, aydınlatma ve deri gibi malzemeleri içeriyor. Büyük plaka karolar, doğal taş tüketimini azaltmak için mermer yerine kullanılıyor. Açık beyaz zemin karoları, toprağı simgelerken, iç mekanın bazı kısımları sakin doğayı göstermek için mimari betonla yapılmış.

Proje, toplam alanı 235 metrekare olan ve dört yatak odası, bir oturma odası ve bir yemek odası içeren ikinci el bir dairede gerçekleştirildi. Tasarımcı, müşterinin ihtiyaçlarına göre mekanın düzenini yeniden inşa etti. Özellikle banyo, her kullanıcının evde kendi köşesini bulup rahatlık ve huzuru yaşayabilmesi için özel olarak tasarlandı.

Proje, 'Golden Year Wheel' adını, mekanın renk tonundan ve eğrilerin geriliminden alıyor. Tasarımcı, mekansal bir geçiş kullanarak evi rahatlatıcı bir cennete dönüştürmeyi hedefledi. Doğal ahşap taneleri kullanarak doğal bir atmosfer yaratan proje, müşteri için rahat bir ev sağlamanın yanı sıra aile bağlarını da güçlendiriyor.

Tasarım sürecinde karşılaşılan zorluklar arasında, uzun süre kullanılmadığı için kötü durumda olan ve eski ekipmanlar, paslanma ve boş karolarla dolu bir mekanla başlamak yer alıyor. Boş bir daireyle sıfırdan başlamak yerine, proje eksi bir sayıyla başladı ve çok fazla zaman ve çaba gerektirdi. Tasarımcı, yüksek düzeyde süreç ve adım adım dağıtım ve kontrol gerektiren tamamen yeniden yapılandırılmış ve planlanmış bir projeyi hayata geçirdi.

Projede kullanılan sıcak ışık, her bir mekanın her santimini nazikçe dokunarak insanların kalplerini yatıştırıyor. Eğriler ve kavisler, zarif ve narin bir brokar gibi dokunmuş gibi görünüyor. Restorandaki kavisli duvar, 3cm'lik dilimlenmiş plaka karolarla yapılmış. Karoların her bir parçası kavis boyunca lamine edilmiş ve pürüzsüz desen doğal bir akış gibi akıyor. Projenin parlak tarzı, sıcak renklerle elde edilmiş ve mekana canlı bir enerji katmış. Eğriler ve deri, lüks atmosferi vurgulamak için iyi entegre edilmişken, doğal ahşap taneleri her köşeye bir orman gibi yayılmış.

2024 yılında A' İç Mekan, Perakende ve Sergi Tasarımı Ödülü'nde Bronz kazanan bu tasarım, deneyim ve yaratıcılığı doğrulayan, sanat, bilim, tasarım ve teknoloji alanlarında en iyi uygulamaları içeren ve yaşam kalitesini iyileştirmeye katkıda bulunan olağanüstü ve yaratıcı zekâya sahip tasarımlara verilen bir ödüldür.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Jheng Chen Interior Design
Görsel Kredileri: Jheng Chen Interior Design
Proje Ekibi Üyeleri: WEI-JHEN PENG
Proje Adı: Golden Year Wheel
Proje Müşterisi: Jheng Chen Interior Design


Golden Year Wheel IMG #2
Golden Year Wheel IMG #3
Golden Year Wheel IMG #4
Golden Year Wheel IMG #5
Golden Year Wheel IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun