Sheng-Yuan Chen'in "Building Blocks" Tasarımı: Geleneksel ve Modernin Kusursuz Buluşması

Çocuklar ve Ebeveynler için Ortak Bir Yaşam Alanı Yaratma Fikriyle Doğan Tasarım

Sheng-Yuan Chen'in "Building Blocks" adlı tasarımı, gün ışığından maksimum düzeyde yararlanmayı ve yüksek tavanları birleştirmeyi hedefler. Her biri depolama alanı olarak kullanılan düzensiz alanları birleştirerek, çocuklar ve ebeveynler için evde ortak bir dinlenme ve eğlence alanı oluşturur.

Chen'in tasarımının en dikkat çekici özelliklerinden biri, geniş iç Fransız pencereleri sayesinde ışığın odanın her köşesine ulaşabilmesidir. Ayrıca, ahşap dokusunun yumuşaklığı, iç mekanı daha uyumlu ve sıcak hale getirir. Çatı katının düzlemine eğimli bir teğet çizgi kullanarak, odadaki kirişleri gizler. Bu tasarım sayesinde, sadece kirişlerden kaçınılmakla kalmaz, aynı zamanda iki katın görüş açısı da genişler. Dahası, ahşap kaplama, gömme ışık çubuğu ve tavan şekli ile kirişlerin oluşturduğu baskı hafifletilir.

Tasarımın gerçekleştirilme teknolojisi de dikkat çekicidir. Malzeme ve mekan işlevi arasındaki ilişkiyi vurgulamak için, merdivenler beton cilalı olarak inşa edilmiştir. İkinci kata çıktığınızda, laminat döşeme tüm atmosfere net bir geçiş sağlar. Ayrıca, düzensiz yapı, zeminlerin farklılığı ile iyi bir şekilde gizlenmiştir. Merdivenlerin altında, ızgara çizgili bir kapı ile dekore edilmiş gizli bir oda bulunur. Dahası, merdivenlerin sonunda görünmez bir depolama alanı yerleştirilmiştir.

Chen'in tasarımı, aile üyelerinin en sık bulunduğu yemek odasını, açık mutfakla birlikte duygusal bir alan olarak tasarlar. Bu samimi alanda aile, görsel iletişim kurabilir. Bu, duygusal etkileşimi artırmanın iyi bir yoludur. Üst kattaki çalışma odasının giriş yüksekliğini dikkate alarak, ada üzerinde bir tavan oluşturulmuştur. Tavan eğimlidir, böylece üst ve alt katların en rahat yapısını koruyabilir.

Proje, 2019 yılında Tayvan'da başlamış ve aynı yılın Mayıs ayında tamamlanmıştır. Tasarımın altında yatan araştırma, kamusal alanların bağlantısının, sakinlerin duygusal iletişimi ile yakın bir ilişkisi olduğunu belirtir. Kalış süresini ve konforu artırmanın, sakinlerin ihtiyaçlarını entegre etmek ve kolaylık sağlamak için en önemli tasarım yönü olduğunu vurgular.

Tasarımın en büyük zorluklarından biri, sınırlı yükseklik ve kirişler ve sütunlar tarafından getirilen kısıtlamalardı. Yukarıdaki koşulları aşmak ve her alanda iyi bir aydınlatma elde etmek için, birkaç kat yüksekliği etkileşimli bir şekilde kullanıldı ve en rahat mekan hareketi elde edildi.

Chen'in tasarımı, prestijli A' Design Ödülü'nün Demir ödülünü kazanmıştır. Bu ödül, profesyonel ve endüstriyel gereksinimleri karşılayan, iyi tasarlanmış, pratik ve yenilikçi yaratıcılıklara verilir. En iyi endüstri uygulamalarını ve yetkin teknik özellikleri entegre etmeleri, tatmin ve olumlu duygular sağlamaları, daha iyi bir dünya için katkıda bulunmaları nedeniyle saygı görürler.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: CHEN SHENG-YUAN
Görsel Kredileri: Photographer /Desinger Chen sheng yuan
Proje Ekibi Üyeleri: designer:CHEN SHENG YUAN designer:HUANG TZU TING designer:LIU CHIA FA
Proje Adı: Building Blocks
Proje Müşterisi: CHEN SHENG-YUAN


Building Blocks IMG #2
Building Blocks IMG #3
Building Blocks IMG #4
Building Blocks IMG #5
Building Blocks IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun