Minimalizmin Yeni Adresi: Blank Space

Hua Cheng İmzası Taşıyan Sade ve Fonksiyonel Yaşam Alanı

Modern yaşamın getirdiği karmaşadan uzaklaşmak ve sade bir yaşam alanı yaratmak isteyenler için Hua Cheng'in tasarladığı Blank Space, minimalizmi ve fonksiyonelliği bir araya getiriyor. Gündelik hayatın baskı ve yükünden kurtulmak için tasarlanan bu ev, sahiplerinin ihtiyaçlarına göre şekillenen esnek bir alan sunuyor. Su Shi'nin "Boşlukları hayatla doldurmak" felsefesiyle yola çıkan Cheng, tasarımında sadeliği ve kullanışlılığı ön plana çıkarıyor.

Blank Space, dairesel akışı ve tasarımı sayesinde evin içinde rahat bir hareket alanı yaratıyor. Sahipleri evin içindeyken taze hava ve gün ışığıyla etkileşim kurabiliyorlar. Açık plan tasarımı, aile bireylerinin birbirleriyle bağlantıda kalmasını sağlıyor. Çocuklar, ebeveynlerin gözetiminde özgürce oynayıp keşfedebilirken, aile içi etkileşim de artıyor. Cheng'e göre yaşam, dekorasyondan ziyade insanlar tarafından şekillendiriliyor.

Tasarımın gerçekleştirilme sürecinde, mutfak ve yaşam alanı arasında akıcı bir geçiş sağlanarak, bölünmeler ve kısıtlamalar ortadan kaldırıldı. Bu sayede ev sahipleri, çocuklarına bakarken yemek pişirme zevkinden de mahrum kalmıyorlar. Ayrıca, yaşam alanlarının aydınlatma ve havalandırma açısından bütünlüğünü artırmak ve farklı amaçlar için kullanılabilir bir açık alan yaratmak adına, mutfak önceden kapalı bir köşede yer alırken şimdi açık plana dönüştürüldü.

Blank Space, 13. ve 15. katlarda yer alan 48p büyüklüğünde bir alana sahip. Betonarme ana yapı üzerine kurulu olan bu ev, Quick-Step laminat parke, dökme demir, ahşap, sistem mobilya, seramik karo, özel boya ve terrazzo gibi malzemeler kullanılarak inşa edildi. Tasarımcı, bu malzemelerin sadeliği ve doğallığı ön plana çıkarmak için minimalist bir yaklaşımla seçildiğini belirtiyor.

Taiwan'da popüler olan ancak her zaman pratik olmayabilen non-fonksiyonel dekorasyon anlayışına karşı, Cheng, duvarları ve mobilyaları minimalist tutarak dışarıdan gelen gün ışığını ve doğal manzarayı evin içine taşıyor. Böylece ev daha canlı ve ferah bir atmosfere kavuşuyor.

Blank Space, 2019 yılında başlayan ve 2020'nin sonunda tamamlanan bir proje. Tasarım sürecinde, ev sahiplerinin günlük ihtiyaçlarını karşılamayan kapalı mutfak konsepti, daha açık ve işlevsel bir alana dönüştürülerek en büyük zorluk olarak aşıldı.

Hua Cheng'in Blank Space tasarımı, 2024 yılında A' Interior Space, Retail and Exhibition Design Award'da Demir Ödülü'ne layık görüldü. Bu ödül, profesyonel ve endüstriyel gereksinimleri karşılayan, iyi tasarlanmış, pratik ve yenilikçi yaratıcılıklara veriliyor. Endüstri en iyi uygulamalarını entegre eden ve yetkin teknik özellikleri barındıran bu ödül, insanlara tatmin ve pozitif duygular sağlayarak daha iyi bir dünyaya katkıda bulunuyor.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Cheng Hua
Görsel Kredileri: Image : Photographer Hsiao Hsiung Liang Yen,2020.
Proje Ekibi Üyeleri: Cheng Hua
Proje Adı: Blank Space
Proje Müşterisi: Her Guang Interior Design Co.,Ltd.


Blank Space IMG #2
Blank Space IMG #3
Blank Space IMG #4
Blank Space IMG #5
Blank Space IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun