Shaobo Liu'nun "Resolution" Adlı Özgün Tasarımı: Geleceğin Hafifliği

Çocukluk Anılarından İlham Alan Bir Lounge Sandalye Tasarımı

Shaobo Liu tarafından tasarlanan "Resolution" adlı lounge sandalye, çocukluk anılarından ilham alarak, hafiflik ve dayanıklılık prensipleri üzerine kurulu bir tasarım.

Shaobo Liu, çocukluğunda ailesinin sahip olduğu, görkemli olmamasına rağmen boyutu ve rahatlığıyla benzersiz bir konfor sağlayan bir lounge sandalyeden ilham aldı. Bu sandalyenin yarattığı sıcak kucaklama hissini yeniden canlandırmak amacıyla bir sandalye tasarlama çabası içerisine girdi. Ailesinin sandalyesi oldukça büyük olmasına rağmen, Liu'nun tasarım odak noktası sandalyenin taşınabilir ve dayanıklı olmasıydı. Bu hedef doğrultusunda, çeşitli malzemelerle deneyler yaparak ve eskizler çizerek tasarımlarını kavramsallaştırdı. Sonrasında, vizyonunu yansıtan şekli rafine etmek için kil kullanarak tasarımını daha da geliştirdi.

"Resolution" adı verilen bu lounge sandalye, Liu'nun üniversitedeki üçüncü yılında tasarladığı bir projedir. Sandalyenin en dikkat çeken özellikleri arasında boyutu, ağırlığı ve genel tasarımı bulunmaktadır. Ana malzeme olarak karton kullanılan sandalye, hafif olmasına rağmen bir kişiyi rahatlıkla taşıyabiliyor. Hatta sandalye, ahşap malzeme ile yapıldığında bile, hem daha ağır bir ağırlığı taşıyabiliyor hem de sandalye kendisi hala hafif kalıyor. Liu'nun daha önce görmediği bir tasarım olan bu sandalye, birçok farklı şekilde kullanılabiliyor.

Sandalyenin üretiminde karton, köpük, ambalaj fıstığı ve biraz bant kullanıldı. Teknik özelliklerine gelince, sandalyenin boyutları 1473mmx1549mmx1066mm'dir. "Resolution Chair, Lounge Chair, Furniture Design, New Design, Cardboard Chair, Light Weight Chair" gibi anahtar kelimeler, tasarımı tanımlamak için kullanılmaktadır.

"Resolution" lounge sandalye, her türlü mekanda kullanılmak üzere tasarlandı. Hafif olması sayesinde bireyler tarafından rahatlıkla her yere yerleştirilebilir. Minimalist tasarımı, çeşitli tasarım konseptleri için uygun hale getirir. Bu proje, Aralık 2021'de State College'da başladı ve Mart 2022'de tamamlandı.

Tasarım sürecinde, sandalyenin en az ağırlıkla maksimum ağırlığı taşıyabilmesini sağlamak zorlu bir süreç oldu. Ayrıca, bu tasarımın seri üretimi de zorluklar doğurabilir. Ancak tüm bu zorluklara rağmen, "Resolution" adlı sandalye, boyut, ağırlık ve tasarımın mükemmel bir karışımını sunuyor. Kartondan yapılmış olmasına rağmen, 180 pound'dan fazla ağırlığı destekleyebiliyor. Ahşaptan yapılsa bile, sandalyenin hafif tasarımı taşınabilirliği sağlarken, daha ağır yükler için sağlamlık sağlıyor. Sandalyenin dar tabanı, genel hafifliğini artırarak görsel olarak çekici bir estetik sunuyor.

2023 yılında A' Furniture Design Award'da Demir ödülüne layık görülen bu tasarım, iyi tasarlanmış, pratik ve yenilikçi yaratımlar için verilen prestijli bir ödüldür. Endüstriyel gereksinimleri karşılayan ve sektörün en iyi uygulamalarını entegre eden bu ödül, dünyayı daha iyi bir hale getirme katkısıyla bilinir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Shaobo Liu
Görsel Kredileri: Image 1 / main image: Photographer: Andrew Castaneda
Proje Ekibi Üyeleri: Shaobo Liu
Proje Adı: Resolution
Proje Müşterisi: Shaobo Liu


Resolution  IMG #2
Resolution  IMG #3
Resolution  IMG #4
Resolution  IMG #5
Resolution  IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun