Odaya Home: Elena Gamalova'nın El İşçiliği ve Sembolizmi Buluşturan Ambalaj Tasarımı

Sanat ve Zanaatın Buluştuğu Nokta: Odaya Home Ambalaj Tasarımı

El işçiliği yatak örtüsü şirketi Odaya Home için tasarlanan ambalaj, markanın özünü ve değerlerini yansıtıyor. Tasarımcı Elena Gamalova, geleneksel semboller ve el işçiliği tekniklerini modern bir dilde yorumlayarak, ürünün kendine özgü ve zamansız bir hava kazanmasını sağlıyor.

Odaya Home'un ambalaj tasarımı, el işçiliği yatak örtüsü şirketi için bir marka projesinin parçasıdır. Ürünlerin el yapımı güzelliğini vurgulamak için ambalajın beyaz renkte olmasına karar verilmiştir. Tavus kuşu, güzelliğiyle hayranlık uyandıran bir kuş olup, aile değerlerinin miras sembolüdür. Altın folyo ile yeniden yaratılan tavus kuşu, ebedi güzellik ve değer aura'sına sahip olup, markanın illüstrasyonu ve sembolüdür. Aynı zamanda Odaya'nın ikonik ilk tekstil koleksiyonu olan Care and Love'ın ilham kaynağıdır.

Ambalajın tasarımı, yüzyıllar boyu süregelen ince dikiş işçiliği ve tekstil süslemelerinin güçlü sembolizmini vurgulayan bir ambalaj oluşturma hedefiyle gerçekleştirilmiştir. Zarif ve zarafetli, dantel ve dokuma kumaşlar üzerindeki el işçiliği tasarımlar, mükemmel kalitede olup, gerçek lüksün bir işaretidir. Kendi hikayesini anlatan bir durum belirtisi olmuştur. Ambalajın içindeki el işçiliği tekstil ürünü gibi, ambalajın da benzersizlik ve zamansızlık hissi, kusursuz detaylar aracılığıyla işçiliği iletmesi gerekiyordu.

Ambalaj, altın folyo ile damgalanmış logo ile kağıt kutulardan oluşmaktadır. Üzerinde baskılı desen bulunan doku kağıdı ve markanın altın folyo monogramı ile şeffaf bir etiket bulunmaktadır. Kutunun üzerinde altınla basılmış logo ile baskılı kurdele bulunmaktadır. Kutu, anıları saklamak için yeniden kullanılabilir, mektuplar, kartpostallar, küçük koleksiyon nesneleri veya bir depolama kutusu olarak kullanılabilir.

Projeye 2022 yılında başlanmış ve 2023 yılında Sofya, Bulgaristan'da tamamlanmıştır. Tasarım, Avrupa miras süslemeleri ve tekstil sanatlarındaki işçilik tekniklerinin derinlemesine bir incelemesi üzerine kuruludur. Araştırma, kütüphanelerde, müzelerde, dergi incelemelerinde ve sanatçıların evlerinde basılı arşivlerin incelenmesini içermiştir. Miras sembollerini yeniden yaratma, yüzyıllar boyu süregelen tekniklere hayat verme ve yerel zanaatkarları güçlendirme, araştırma ve tasarım aşamasında göz önünde bulundurulan ana faktörler olmuştur.

Tasarımın en büyük zorluğu, kültürel ve geleneksel mirası çağrıştıran ve aynı zamanda modern yaşamı ve unutulmaz iç mekanları yansıtan bir ambalaj oluşturmaktı. Bu sayede ürünün öne çıkması ve hedef kitleye hitap etmesi sağlandı. Tavus kuşunu kullanarak, Odaya Home, önde gelen el işçiliği yatak örtüsü şirketlerinden biri olarak etkileyici bir marka imajı iletmeyi başardı.

Odaya Home ambalajının, kullanılan el dikişi dantelin işçiliğini ve süslemelerin sembolik değerini yansıtması gerekiyordu. Evlerin geleneksel koruyucusu olan bir tavus kuşu figürü, Odaya Home'un ilk Care and Love Koleksiyonu'nun ana unsuru olmuştur. Ambalaj tasarımı, tavus kuşu imajını, dantel yapımını anımsatan ince altın bir tüy ağına dönüştürdü. Markanın hikayesi, hediye kutusunun kapağının iç tarafında anlatılırken, markanın sloganı olan "Ait olduğunuz ve bu ev, Odaya Home" yazılı narin doku kağıdı, içerideki ince pamuk saten kumaşı için nazik bir sarım sağlar.

2023 yılında A' Ambalaj Tasarımı Ödülü'nde Demir ödülüne layık görülen bu tasarım, iyi tasarlanmış, pratik ve yenilikçi yaratımlara verilir. Sektörün en iyi uygulamalarını ve yetkin teknik özelliklerini entegre ederler, tatmin ve olumlu duygular sağlarlar, daha iyi bir dünya oluşturmaya katkıda bulunurlar.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Elena Gamalova
Görsel Kredileri: Illustration and design: Elena Gamalova, 2023 Video Credits: ODAYA Home
Proje Ekibi Üyeleri: Elena Gamalova
Proje Adı: Odaya Home
Proje Müşterisi: Elena Gamalova


Odaya Home IMG #2
Odaya Home IMG #3
Odaya Home IMG #4
Odaya Home IMG #5
Odaya Home IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun