Pebble: Doğadan İlham Alan, Atık Malzemeleri Kullanarak Şehir Aydınlatmasını Yeniden Tanımlayan Tasarım

Andezit Taşı Atıklarını Kullanarak Şehir Aydınlatmasını ve Mobilyasını Birleştiren Gizem Deniz Guneri Sogut'un Pebble Tasarımı

Doğanın basit ve tanıdık bir öğesi olan çakıl taşlarından ilham alan Pebble, şehir aydınlatmasını ve mobilyasını birleştiren yenilikçi bir tasarımdır. Hem bir aydınlatma cihazı hem de bir oturma/yalanma mobilyası olarak işlev gören Pebble, inşaat endüstrisinde yaygın olarak kullanılan andezit taşının kesiminden oluşan çamur atığını geri dönüştürür.

Tasarımcı Gizem Deniz Guneri Sogut, Pebble'ın tasarım sürecinde doğadan ve kentsel çevreden esinlenmiştir. Çakıl taşlarının geometrisini kentsel bir imgeyle birleştiren Pebble, basit ve tanıdık formu sayesinde şehir sakinlerinin kolayca benimsemesine olanak sağlar. Geometrisi doğaya atıfta bulunurken, dokusu ve malzemesi kentsel çevrede kök salar.

Pebble, andezit taşlarının kesiminden oluşan çamur atığını geri dönüştürerek sürdürülebilir bir atık yönetimi sağlar. Andezit, inşaat endüstrisinde en çok kullanılan doğal taştır ve tonlarca atık üretir. Ancak bu atığın önemli bir kısmı yeniden kullanılmaz. Pebble, bu atığı bir çimento bazlı kompozit olarak kullanarak atığın sürdürülebilir bir şekilde bertaraf edilmesini sağlar.

Pebble, yaklaşık 60 cm yüksekliğinde ve 40 cm genişliğindedir. Boyut ve geometrisi, figürlerde gösterildiği gibi 4 farklı alternatif arasında hafifçe değişir. Yüzeyindeki yarıktan ışık yayar. Pebble, hem dikey hem de yatay olarak kullanılabilir. Düz yüzeyi, yatay kullanımına olanak sağlar. Dikey olarak kullanıldığında, dayanıklı bir yaslanma mobilyası olarak işlev görür. Yatay olarak kullanıldığında, alttan ışık yayan bir oturma mobilyası olarak işlev görür. Her iki versiyonda da, düşük irtifa aydınlatması sağlar, bu da kentsel ışık kirliliğini önemli ölçüde azaltır.

Pebble, tüm kentsel çevrelere uyacak şekilde tasarlanmıştır. Bu nedenle, belirli bir duruma yanıt vermek yerine, farklı mekansal kompozisyonlara uyum sağlamayı amaçlar. Tasarım sürecinde, malzemeler üzerine bir araştırma yapılmıştır. İnşaat endüstrisinde en çok kullanılan malzemeler incelenmiştir. Atıkları üzerinde düşünülmüş ve andezit atığı listenin başında yer almıştır. Atığın nasıl kullanılacağına dair bir çözüm aranmıştır. Araştırma ayrıca, kentsel aydınlatmanın etkin/sağlıklı yöntemleri üzerine odaklanmıştır. Aydınlatma irtifalarının konfor ve çevresel faktörler üzerindeki etkisini incelemiştir.

Tasarım sürecinin en zorlu kısmı, doğal ve kentsel geometrileri, malzemeleri ve kimlikleri arasında aracılık eden basit, tanınabilir ve kolayca benimsenebilir bir form belirlemekti. Pebble, bu zorluğu başarıyla aşarak, andezit taşının kesiminden oluşan çamur atığını geri dönüştürerek hem bir aydınlatma cihazı hem de bir oturma/yalanma mobilyası olarak işlev gören yenilikçi bir tasarım ortaya koymuştur.

Pebble, 2023 yılında A' Sokak ve Şehir Mobilyaları Tasarım Ödülü'nde Bronz ödül kazanmıştır. Bronz A' Tasarım Ödülü, deneyim ve yaratıcılığı teşvik eden, sanat, bilim, tasarım ve teknolojiyi birleştiren ve yaşam kalitesini artıran, dünyayı daha iyi bir yer haline getiren mükemmel ve yaratıcı tasarımlara verilir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Gizem Deniz Guneri
Görsel Kredileri: Gizem Deniz Guneri
Proje Ekibi Üyeleri: Gizem Deniz Guneri Fulay Uysal Bilge Tugce Utku
Proje Adı: The Pebble
Proje Müşterisi: Gizem Deniz Guneri


The Pebble IMG #2
The Pebble IMG #3
The Pebble IMG #4
The Pebble IMG #5
The Pebble IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun