Walk DVRC: Hong Kong'un Kalbinde Yenilikçi ve Sürdürülebilir Bir Peyzaj Tasarımı

Vicky Chan liderliğindeki tasarım ekibi, şehir yaşamını yeniden şekillendiren mobil bir peyzaj tasarımı sunuyor.

Walk DVRC projesi, Hong Kong'un merkezindeki Des Voeux Yolu'nu yürünebilir ve sürdürülebilir bir parka dönüştürmeyi hedefliyor. Bu yenilikçi tasarım, şehir yaşamını ve kamusal alanları yeniden düşünme biçimimizi değiştiriyor.

Projenin ilham kaynağı, Hong Kong'un eski ve yeni unsurlarını bir araya getiren yemek kültürü. Tasarım ekibi, Street Basket ve mobil oturma alanlarını tasarlarken bu kültürden esinlenmiş. Tasarım, malzeme kullanımıyla günümüzün sürdürülebilir değerlerini yansıtırken, Hong Kong'u bir yemek şehri olarak da temsil ediyor.

Walk DVRC, Hong Kong'un merkezindeki 1 km'lik Des Voeux Yolu'nu bir parka dönüştürmeyi hedefleyen bir yaya planıdır. Bölge, bankalar, ofisler ve dükkanlarla dolu olmasına rağmen, kaldırımların aşırı kalabalık olması sürdürülebilir ve yürünebilir bir şehir merkezi oluşturmayı engelliyor. Proje, perakende işletmelerin zirve saatleri dışında mallarını teslim edebilmeleri için kısmi bir yaya hale getirme çağrısında bulunuyor. Zirve saatlerinde, ofis çalışanları ve sakinler daha geniş yolun keyfini park ve yürüyüş yolu olarak çıkarabilirler.

Proje, gün boyunca mobil kalabilmesi için hafif olmalıdır. Ahşap kanopi ve çelik sütunlar, ağırlık yapısını sağlarken, her şeyi pil ile çalıştırmak kablosuz bir durum bırakır. Mobil peyzaj, yaya bölgesinin parktan yola 5 dakikadan daha kısa bir sürede dönüşmesini sağlar.

Projenin teknik özellikleri, 4m x 4m planı ve 3m yükseklikte bir yapıyı içerir. Mobilite ve elektrik sağlamak için tekerlekler ve pil, yapı altına monte edilmiştir.

Projenin etkileşimi, projenin kurulum süresinin yerindeki trafikle sınırlı olmasıdır. Gece trafiğinin hafif olduğu saatlerde birkaç saat içinde kurulmalıdır. Modüller ve tasarım, bir kamyon içine sığacak şekilde ve taşıyıcıların yol kapatmanın birkaç saat içinde inşaatı gerçekleştirebilecekleri şekilde yapıldı.

Proje, Kasım 2018'de başladı ve Kasım 2019'da tamamlandı. Tasarım, bir caddeyi yaya hale getirmenin ne kadar önemli olduğunu ve yürünebilirlik kavramını anlamak için ekip tarafından bir sokak anketi yapıldı. Daha fazla yeşillik, daha fazla oturma alanı ve gölgelik en üst öncelikti. Ücretsiz wifi, oyun alanı ve sessiz performans da tercih edildi. Tasarım, bu fikirleri entegre eder ve onları uygulanabilir bir plana dönüştürür.

Walk DVRC, 2021'de A' Street and City Furniture Design Award'da Bronz ödül kazandı. Bu ödül, sanat, bilim, tasarım ve teknolojiyi en iyi uygulamalarla birleştiren, güçlü teknik ve yaratıcı becerilere sahip, yaşam kalitesini artıran ve dünyayı daha iyi bir yer haline getiren olağanüstü ve yaratıcıca dâhice tasarımlara verilir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Vicky Chan
Görsel Kredileri: Image #1 : Avoid Obvious Architects. Image #2 : Avoid Obvious Architects. Image #3 : Avoid Obvious Architects. Image #4 : Avoid Obvious Architects. Image #5 : Avoid Obvious Architects. Video : Avoid Obvious Architects.
Proje Ekibi Üyeleri: Vicky Chan Krystal Lung Gianfranco Galagar Crystal Hu Michele Wong Erik Madsen Ching-Yu Lin Stephanie Wong Jenny Chan
Proje Adı: Walk DVRC Street Basket
Proje Müşterisi: Vicky Chan


Walk DVRC Street Basket IMG #2
Walk DVRC Street Basket IMG #3
Walk DVRC Street Basket IMG #4
Walk DVRC Street Basket IMG #5
Walk DVRC Street Basket IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun